-

NaslovnaIntervjuiMilan Glavaški (Rebel Star): „Nemam kontrolu nad pisanjem pesama"

Milan Glavaški (Rebel Star): „Nemam kontrolu nad pisanjem pesama”

Rebel Star-2Internacionalni rokenrol sastav Rebel Star na čelu sa frontmenom Milanom Glavaškim nas je potpuno zatekao objavivši da im je sutra poslednji, kako su oni nazvali, oproštajni koncert u Beogradu. Iza sebe, bend ima dva antologijska albuma, za mnoge možda i dva najbolja na „našem” jeziku u ovom milenijumu: Rebel Star (2012) i Reka (2015) su na idealan način zatvorili jedno poglavlje u životu benda, koji je sa So (2007) i Kalifonijom (2009) postao endorfinski izvor za sve zagubljene generacije koje i dalje na koncertima pevaju, plaču i smeju se. Ugrabili smo malo vremena i razgovarali smo sa Milanom o muzici, pisanju pesmama, članovima benda i na kraju o definitivnom rastanku. 

BR: Rebel Star postoji već deset godina. Sada, pred oproštajni koncert, kako ti deluje put koji je bend za to vreme prešao?

Milan Glavaški: Drago mi je što smo snimili četiri albuma i svirali dosta lepih koncerata. Veliki je to uspeh ako uzmeš u obzir sve što nam se dešavalo na privatnom i profesionalnom nivou i da to nema veze sa muzikom. Ja sam želeo da bend ima kontinuitet pored toga što smo menjali postave i skupljali se iz više zemanja i što smo za svaki koncert morali u inostranstvo je praktično nismo svirali u Mađarskoj. Na kraju sve što smo snimili je rađeno u mom kućnom studiju i tu se vidi napredak. Bio je to lep razvoj za deset godina.

Rebel StarBR: Prošlogodišnji album Reka se našao u vrhu pojedinih domaćih relevantnih lista, a u istim se navodi kao najbolja ploča koju ste snimili. Kako je, nakon takvih pohvala, došlo do ideje da je pravo vreme da se bend raziđe?

Milan Glavaški: Sadašnja postava je bila pravi orkestar u smislu sviračkog iskustva. Nekako smo postigli taj „bendovski” zvuk koji sam godinama tražio. Naš basista Majk se vraća da živi u Engleskoj, ja imam jako puno obaveza osim muzike, a Ešli i Atila imaju gust raspored. Nemamo vremena i energije da pravimo novu postavu. Nakon koncerata na kojima smo promovisali Reku nismo svirali nekih osam meseci pa sam radio neke stvari za koje nikako nisam imao vremena i nije mi dosadno. Poslednjim albumom smo zatvorili krug, osetio sam da je priča kompletna. Bend treba da svira i snima, a ne da postoji na Fejsbuku na veštačkom disanju.

BR: U vreme nastanka ovog sastava, malo je bilo bendova koji su negovali sličan zvuk, taj takozvani amerikana, ili kako god ga već zvali, fazon. Na koji način ti se čini da je Rebel Star uticao na relativno brzu ekspanziju tog žanra i muzičara orijentisanih ka njemu u Srbiji?

Milan Glavaški: Nemam dokaze da smo uticali na mlađe bendove niti da smo deo neke amerikana scene. Mislim da je to svrstavanje u žanrove nepotrebno, pesme su dobre ili loše I to je to. Odrastao sam na Bitlsima, volim američki folk ali i klasiku, šansone, starogradske, itd. Kit Ričards je velikim delom odrastao na američkom nasleđu, obrađuje velikane folka na albumima i niko ga ne svrstava u amerikanu. Znam i cenim mlađe muzičare iz Srbije, mislim da je za njihov uspeh pre svega presudan talenat, posvećenost i žestok rad a ne žanr.

BR: Domaća amerikana scena sada deluje kao jedinstvena celina. Vide se povezanost među muzičarima, druženje, uvažavanje i česte saradnje. Šta je to što je, po tvom mišljenju, uticalo na takvo stanje stvari?

Rebel StarMilan Glavaški: Mislim da su ljudi ozbiljniji i da shvataju muziku kao posao a ne hobi. Internet i mogućnost nastupa u inostranstvu, više vežbe i bolji uslovi za često snimanje doprinose da bendovi zvuče bolje. Ako ih ne prekine neki socijalni debakl, vreme će pokazati pravi kvalitet i izroditi neke nove veličine sa naših prostora.

BR: Za razliku od većine domaćih bendova koji sviraju donekle sličan zvuk, tekstove pišeš na srpskom, uprkos tome što Rebel Star važi za „internacionalni rokenrol bend Milana Glavaškogˮ. Šta je to što te je podstaklo da ostaneš dosledan toj ideji?

Milan Glavaški: Verovatno nedostatak ambicije da moja muzika dobije neku prolaznost u inostranstvu jer imam posao i život van benda i tu ništa ne bih menjao. Takođe, na srpskom pišem lakše i brže, tekstovi imaju neku težinu jer neminovno tražiš relacije sa našom kulturom i stvarnošču kojih možda ima a možda i nema.

Rebel StarBR: Rebel Star je, nakon Eve Braun i Popcyclea, predstavljao izvestan pomak za tebe u muzičkom smislu. Planiraš li neke nove pomake i istraživanja nekih novih muzičkih polja i žanrova?

Milan Glavaški: Ne planiram ništa, sve što mi se desilo u poslednjih deset godina je bilo potpuno stihijski pa nekako nemam kontrolu nad pisanjem pesama. Ono što sigurno znam je da je Rebel Star epoha završena, da ću dobro da očistim i preuredim studio, namestim neko radno okruženje za nešto novo i čekam.

BR: Predstojeći koncert je najavljen kao ,,rebelstarovski The Last Waltzˮ. Da li to znači da se na bini mogu očekivati i gostujući muzičari?

Milan Glavaški: Ništa mnogo drugačije jer imamo naše standardne goste i želim da ih ispoštujem i ovaj put. Cilj je da odsviramo što više pesama dok nas Ivan Lončarević ne izbaci na ulicu.

BR: Koja je „tajnaˮ koju će nam Rebel Star otkriti „za krajˮ?

Milan Glavaški: Da je ovo stvarno poslednji koncert Rebel Stara i da će da bude fenomenalan.