-

NaslovnaIntervjuiMax Cavalera: "Ne volim kada veliki bendovi ne pružaju priliku mladim umjetnicim...

Max Cavalera: „Ne volim kada veliki bendovi ne pružaju priliku mladim umjetnicima“

Soulfly
foto: Nemanja Đorđević

Kada je prije nešto više dvije decenije Sepultura objavila šesti i sada već kultni album jednostavnog imena „Roots“, svijet metal muzike je svjedočio konceptu kakav nije viđen do tada. Bio je to veliki korak za brazilski sastav u svakom mogućem smislu, od umjetničkog do komercijalnog, a kao takav i od ogromnog značaja za svjetsku metal scenu.

Pjesme inspirisane burnom brazilskom istorijom i kulturom, podvučene teškim nu metal rifovima, same po sebi možda i ne bi bile veliko iznenađenje, ali kada tome dodate brazilske ritmove, odsvirane na instrumentima kao što su berimbau, djembe ili timbau te činjenicu da je dio albuma sniman u selu brazilskog plemena Xavante i sa njihovim muzičarima, jasan su pokazatelj da je „Roots“ sve, samo ne običan metal album.

Sada, dvadeset godina kasnije, dva brata, osnivači legendarne Sepulture, proslavljaju ovo grandiozno djelo turnejom „Max & Iggor Cavalera Return to Roots“, a društvo na bini im prave kolege iz benda Cavalera Conspiracy – gitarista Marc Rizzo i basista Johny Chow.

SoulflyNa radost domaćih fanova, na spisku mjesta gdje će braća Cavalera svirati ove jeseni, našli su se Beograd i Zagreb. Ideja je posve jednostavna, momci će odsvirati kompletan „Roots“ album, a metalci glavnog grada Hrvatske ugostiće brazilce 12. novembra u Tvornici kulture, dok će dva dana kasnije fanovi moći čuti ovu izvedbu u beogradskom Domu omladine, gdje će kao predgrupa nastupiti Remedy, novi sastav Nemanje Kojića Kojota, koji je i sam sarađivao sa Maxom.

„Ideja za turneju je bila Glorijina (Maxova žena, prim. aut). Ona ima zaista dobre ideje kada su u pitanju naše turneje i sve ostalo što ide uz to. Zapravo, diskutovali smo i o tome da napravimo još nekoliko turneja sa drugim albumima, jer se fanovima ‘Return to Roots’ zaista sviđa“, kaže Max Cavalera, alfa i omega benda Soulfly i nekadašnji frontmen Sepulture, u razgovoru za Balkanrock.

Iako djeluje prilično ironično to što nijedan od braće nije više član Sepulture, kao i to da je „Roots“ bio posljednji album prije nego što je Max napustio Sepulturu i osnovao Soulfly, čini se da to ni najmanje ne pogađa ovog muzičara.

„Ja sam uvijek sam bio glavni autor pjesama, bilo da je u pitanju muzika ili da su u pitanju tekstovi, tako da vjerovatno zato Soulfly zvuči kao produžetak onoga što je Sepultura radila. To je, u suštini, samo napredak mog pisanja“, pojašnjava Max.

Govoreći o kompozicijama sa albuma „Roots“ sa ove vremenske distance, kao i činjenici da će fanovi neke od njih čuti prvi put, jer nikada ranije nisu izvođene uživo, smatra da su pjesme vremenom sazrele.

Soulfly„Štaviše, sada su još bolje nego onda kada su prvi put objavljene. Mislim da je sjajno što fanovi koji nisu ni rođeni tada obožavaju ‘Roots’. Zaista me iznenadilo koliko fanova zna pjesme i pjevaju ih uglas sa nama“, priča Max o dosadašnjim utiscima sa aktuelne turneje.

Dodaje i da je veoma zabavan osjećaj svirati pjesme sa albuma koje do sada nisu imali priliku te da upravo to daje nastupima mnogo više dinamike, a prisjećajući se trenutaka koji su bili presudni za nastanak ove ploče, kaže da mu je ideja samo odjednom pala na pamet.

„Kada sam Gloriji prvi put rekao da sam želim da snimam sa plemenom u selu, rekla mi je: ‘Ti nisi Majkl Džekson!’ Kada god pišem, svaki put pokušavam da napravim drugačiji album, a ‘Roots’ je jednostavno bio jedan od takvih slučajeva“, dodaje on.

Iako svjestan da je „Roots“ imao veliki uticaj na cjelokupnu metal scenu, sa posebnim akcentom na nu metal bendove, Max zvuči veoma skromno kada je u pitanju pripisivanje zasluga za sve to.

„Znaš, svi bendovi su pod uticajem drugih muzičara i bendova. Šta uradiš sa tim uticajem je ono što je zaista važno“, ističe on.

Iako mu je „Roots“ pomogao da se napokon etablira kao muzičar nesopornog kvaliteta, i to ne samo u metal vodama, Max kaže da ne planira da napravi album sa nekim sličnim konceptom.

Soulfly„Nisam ni razmišljao o tome. Prosto, ne pokušavam da ponovo napravim nešto što sam već uradio sa prethodnim albumima“, jasan je Cavalera.

Osvrćući se na aktuelnu metal muziku, kaže da ima mnogo novih bendova koji su sjajni.

„Podržavam sve vrste metala. Ne volim kada veliki bendovi ne pružaju priliku mladim umjetnicima. Naplaćuju im autobuse, naplaćuju im ogromne sume novca za svirke… To definitivno nije zdravo za razvoj muzike“, smatra Max i dodaje da pored metala sluša dub, brazilske pjesme, ali i world music.

Umjesto standarnog poziva na koncerte u Zagreb i Beogradu, Calavera je odlučio da preporuči čitaocima Balkanrocka neke od bendova koje obavezno moraju čuti.

„Definitivno bih predložio da poslušaju Full of Hell, Harm’s Way, Nails, Code Orange, Homewrecker, Doomrider, Ilsa, i naravno – Incite i Lody Kong!“, poručuje brazilski metal guru.