-

Marko Gaćina (Brain Holidays): „Nije sve u životu ni good ni bed, a tako je i s našim temama pjesama“

Foto: Andrea Radmanić

Pričali smo s Markom Gaćinom, osnivačem i frontmenom benda Brain Holidays. Pitali smo ga kako je biti jedini roots reggae bend u Hrvatskoj, kako funkcionira bend s više članova, malo smo popričali o njihovom novom albumu, kao i o nastupu u finalu Karlovačko RockOff-a.

BR: Vaš novi album „System Error“ miks je iskrenih pjesama koje se osvrću na depresivnu svakodnevicu, kao i veselih ljetnih pjesama. Kako ste uspjeli spojiti to dvoje, a da zapravo zvuči poprilično dobro?

Marko Gaćina: Pjesme nastaju prema nekom unutarnjem glasu. Tekstovi su odraz onoga što doživljavam, nekad je to depresija koja nas itekako okružuje, a nekad je to jednostavno chill moment pa tako dolaze i teme za songove. Nije sve u životu ni good ni bed, tako je i s temama pjesama.

BR: Zašto ste se odlučili na političko-socijalnu tematiku? Zbog pomodnosti ili vam je jednostavno dosta svega?

Marko: Da pratim trendove, sigurno se ne bih bavio glazbom koja je nastala u 70-ima. :) Smatram da se glazbom može itekako komunicirati pa samim tim i ukazivati na maligane u društvu. Smatram to svojom dužnosti.

BR: Zašto ste se odlučili da neke pjesme na albumu budu na engleskom, a neke na hrvatskom jeziku?

Marko: To nam je praksa na svim albumima do sada. Ne sviramo samo doma i nekako je logično da se van svog govornog područja obraćaš ljudima na jeziku koji razumiju.

BR: Možda neki ne znaju, ali već godinama održavate i „Tribute to Bob Marley“ koncerte. Kako je točno krenuo ovaj projekt? Mislite li nastaviti i dalje s time?

Marko: Prvi Marley Tribute svirali smo 2001. godine, povod je bilo 20 godina Marleyjeve smrti. Nakon toga smo nastavili s koncertima, ali isključivo se radi o prvom tjednu veljače kad pada Marleyjev rođendan. Ti koncerti su postali tradicija, na njima je uvijek odlična vibra i nastavit ćemo s tim partyjima.

BR: Ljeto vam je bilo ispunjeno koncertima, a u subotu ste svirali u Vintage Industrial Baru u Zagrebu. Kako izgledaju vaše pripreme za koncerte s obzirom da vas ima devet u bendu? Stignete li se uopće „pohvatati“?

Marko: Točnije turneja je krenula još na proljeće, do sada smo odsvirali preko 20 koncerata. S obzirom na to koliko nas ima, dogovaramo sve što je više moguće unaprijed, a sad već imamo dosta datuma za koncerte iduće godine. Probe se rade nedjeljom navečer. To već funkcionira dosta dugo. Na probama nismo uvijek svi, već radimo po sekcijama i onda ih spojimo. Nije nikakav problem, samo se treba dobro organizirati.

BR: Koje su najveće zapreke u bendu s toliko članova?

Marko: Kroz sve ove godine najveći mi je problem bio pronaći stalnu ekipu koja želi kontinuirano raditi. Da je postava bila uvijek ista, danas bi vjerojatno imali duplo više izdanih albuma.

BR: Izabrani ste kao finalisti Karlovačko RockOff festivala, a odabrani ste s pjesmom #Proljeće. Očekujete li možda pobjedu?

Marko: Nismo se ni prijavili tamo zbog natjecanja, muziku ne smatram trčanjem na 100 metara, a ionako se poznajemo s bar pola bendova koji su u finalu. Taj festival je cool priča i medijski je dobro popraćen. Očekujemo dobar party. Gledamo na to kao na druženje.

BR: Je li teško održavati titulu prvog hrvatskog roots reggae banda u Hrvatskoj?

Marko: Mi u biti jedini furamo taj roots 70’s sound, a malo smo ovim zadnjim albumom zakoračili i u dub. Volio bih da kod nas ima bar 10 takvih bendova. Dosta bendova koketira sa žanrom, ali su više cross over.

BR: Da ste 2000. godine (kada je bend osnovan) znali sve što sada znate, biste li donosili iste odluke ili biste nešto voljeli promijeniti?

Marko: Naravno da si nakon 17 godina pametniji, bilo bi suludo da u tom periodu ništa ne naučiš. Ja sam nekako odrastao uz bend, a danas živim od glazbene produkcije kojom sam se počeo baviti uz bend i to mi je odredilo životni put.

BR: Što vas sve u ovom trenutku motivira?

Marko: Motiviraju me putovanja, upoznavanje novih ljudi, feedback od publike, druženje s ljudima, učenje i širenje pozitivnih vibracija.