-

Mark Arm (Mudhoney): „Nadam se da postoji način da se ovo sranje u svetu zaustavi“

Nakon kraće lokalne popularnosti bend Green River se raspada, dvojica članova nakon nekog vremena formiraju Pearl Jam, jedan od najpopularnijih bendova u novijoj muzičkoj istoriji, a dvojica osnivaju Mudhoney. Biti u vrevi Sijetla u drugoj polovini osamdesetih godina je apsolutno nemoguće percipirati iz današnje perspektive. Sa druge strane, biti pionir tog pokreta, a ipak ostati u senci zbog svojih beskompromisnih stavova je stvar vredna ogromnog poštovanja. U susret zagrebačkom koncertu benda Mudhoney, koji je zakazan za 24.11. u Močvari, razgovarali smo sa frontmenom i povremenim gitaristom Markom Armom. Tokom telefonskog razgovora Arm je pojasnio svoje viđenje stanja u svetu koje je u najvećoj meri inspirisalo njihov novi album „Digital Garbage“, a tema koju je bilo nemoguće izbeći je svakako grunge scena sa kraja osamdesetih i početka devedesetih godina.

BR: Ovo će biti vaš treći koncert u Zagrebu, a pored toga ste bili i u Beogradu 2015. Da li vam se sviđaju Hrvatska i Srbija, atmosfera na koncertima i kakav vam je generalni utisak?

Mark Arm: Uvek imamo fantastične koncerte! Nismo proveli mnogo vremena tu, osim na dan koncerta, tako da ne znam baš mnogo o gradovima, nažalost.

BR: Na ovoj turneji obeležavate 30 godina postojanja Mudhoneyja i ujedno promovišete vaš novi album „Digital Garbage“. Šta publika na koncertima može da očekuje? Best of koncert, većinski novi materijal ili kombinaciju i jednog i drugog?

Mark Arm: Definitivno kombinaciju i jednog i drugog. Ne želimo da „izgubimo“ ljude tako što ćemo da sviramo samo nove pesme, ali u isto vreme želimo da sviramo te nove stvari (smeh). Tako da biće to kombinacija svega.

BR: „Digital Garbage“ govori o svetu u kome živimo na veoma sirov i direktan način. To je vaš prvi album  koji je okrenut protiv politike i društvenih problema…

Mark Arm: Da, to je prvi album na kome je veći deo pesama, odnosno sve pesme, posvećen tome, ali bilo je pesama sa političkom tematikom i ranije. U mom prvom bendu Mr. Epp, koji je bio hardcore punk bend, skoro sve je bilo politički…

BR: Međutim, ovo vam je prvi album koji je kompletno okrenut u tom smeru…

Mark Arm: Da, mislim da je to refleksija vremena u kome živimo.

BR: Da li mislite da smo došli do tačke posle koje nema povratka?

Mark Arm: Ne volim da budem toliko pesimističan, tako da se nadam da postoji način da se ovo sranje zaustavi… da se stvari vrate u normalu.

BR: Video sam na Sub Pop sajtu da će janura objaviti remasterizovane verzije „Dry as Bone“ EP-ja i „Rehab Doll“ LP-ja benda Green River…

Mark Arm: „Rehab Doll“ nije samo remasterizovan nego je remiksovan! Rešili smo se užasne „osamdesete“ produkcije tako da sad zvuči kao dobra rock ploča.

BR: Kakav je vaš pogled danas na taj, istorijski gledano, veoma važan bend. Da li planirate turneju ili samo planirate da objavite ove „sređene“ verzije Green River izdanja?

Mark Arm: Nemamo nikakve planove što se tiče sviranja koncerata. U ovom trenutku planiramo da objavimo ta izdanja… Ko zna šta će se desiti u budućnosti. Svi imamo razne stvari koje nam se dešavaju.

BR: …ali možda u budućnosti?

Mark Arm: To je projekat koji smo započeli pre oko deset godina kada je Green River odradio par reunion koncerata za dvadesetogodišnjicu Sub Popa. Tom prilikom smo pričali kako bi bilo lepo da nađemo originalne trake albuma „Rehab Doll“ i da ih remiksujemo, jer dok smo vežbali morali smo da slušamo to izdanje koje zvuči užasno. Uspeli smo da nađemo 8-track demo snimke za tu ploču za koje smo rešili da budu dodatak izdanju. Jack Endino je radio na remiksovanju i remasterizovanju nekih Soundgarden stvari i bio je u sefu Pearl Jama gde čuvaju sve svoje trake i tu je uočio traku na kojoj je pisalo Green River „Rehab Doll“. Mi smo je dugo tražili jer je nije bilo u arhivi Sub Popa i eto, sedam godina kasnije uspeli smo da je nađemo. Dobra stvar je da nismo žurili sa tim i da nismo to uradili pre deset godina.

BR: Iako vas smatraju pionirima grungea, uvek ste se na neki način distancirali od te scene…

Mark Arm: Zavisi na šta misliš i na koga mislimo kada govorimo o pionirima. Melvinsi su tu bili čak i pre Green Rivera.

BR: …ali svakako ste odbijali da napravite bilo kakav kompromis u muzici koju radite samo da biste bili popularni, što zaslužuje veliko poštovanje. Da li biste sa današnje tačke gledišta uradili nešto drugačije?

Mark Arm: Mislim da nemamo drugu šansu (smeh). Radimo to što radimo, što znamo da radimo i razumemo. Mislim da ne bih znao da se pretvaram da pravim nešto… znaš…

BR: Ako se opet vratimo na taj vrhunac grungea, da li mislite da je cela stvar bila prenaduvana (Overblown) kao što ste rekli u soundtracku za film „Singles“?

Mark Arm: Bilo je to ludo! Bilo je toliko ludo u to vreme… Sada više ne deluje tako ludo… bilo je to toliko davno.

BR: Pročitao sam svojevremeno u intervjuu da ste vi i Steve Turner još ’89. izjavili da je trajanje benda tri godine. Vaša karijera je trenutno deset puta duža od toga pa me zanima kako sada gledate na to?

Mark Arm: Pa, to je bilo iz perspektive ljudi koji su bili u bendovima od kojih nijedan nije trajao duže od tri godine. Odatle dolazimo…

BR: Uradili se ekskluzivni The Stooges tribute koncert za KEXP sa kolegama iz Sijetla pre par godina. Čija je to ideja bila?

Mark Arm: Mike McCready je došao sa tom idejom. Hteo je da uradi nešto kako bi sakupio novac za KEXP, da im pomogne da izgrade novi prostor… koji su na kraju i sagradili. Bio je to jedan način da se sakupi novac. Nisam baš siguran kako je besplatan koncert pomogao, ali nešto je očigledno bilo tu.

BR: Da li je Iggy Pop bio vaš idol jer vas svi porede sa njim?

Mark Arm: Veliki sam fan! Slušanje The Stoogesa na samom početku osamdesetih me je raspametilo.

BR: Pošto radite za Sub Pop, koje bi to bendove iz vaše izdavačke kuće preporučili?

Mark Arm: Hot Snakes, Pissed Jeans, Metz, Heron Oblivion, Morgan Delt, clipping., Shabazz Palaces… To bi bili moji favoriti.