-

Marina Vesić (Black Marine ft. Fat Zed): Spoj klasike i punka

marina_vesicPovodom nastupa avantgardnog dua Black Marine ft. Fat Zed, održanog 30. avgusta pod pokroviteljstvom K.C. Beograda na trgu republike, razgovarali smo sa Marinom Vesić kompozitorkom, pijanistkinjom, producentkinjom…

Marina je specijalista kompozicije i elektroakustike Univerziteta Umetnosti u Beču. Bavi se istraživačkim radom na polju eksperimentalne muzike, primenjene muzike i spajenjem različitih vidova umetnosti. Duo Black Marine ft. Fat Zed predstavlja novu formu eksperimentalne muzike, spoj moderne klasike i punk-a (bubanj i klavir) i preti da pređe granice eksperimenta.

Album „Sick Waltz“ je dostupan kao free download na http://blackmarine.bandcamp.com/ , sadrži 12 pesama poetičnih naslova koje vredi poslušati. Sledeći nastup na kome možete čuti Marinu je na Kolarcu (galerija) 25. septembra u 18:00h, u okviru ciklusa „Susret sa umetnikom“

BR: Kada i kako se rodila ljubav prema muzici?

Marina: Još u ranom detinjstvu sam počela da istražujem zvuk na različtim instrumentima. Klavir sam počela profesionalno da učim sa osam godina, svirala sam sa svojom sestrom. Obzirom da sam odrasla u porodici gde sam bila okružena umetnošću, moje obrazovanje se i odvijalo u tom pravcu.

BR: Koliko je bilo teško vajati svoj talenat?

Marina: Svaki početak je težak a, borba je stalna i neprekidna. Umetnost je nepresušna i stalno se radi nešto novo, što me čini jako srećnom. Trebalo je dosta požrtvovanja i rada. Obzirom da sam diplomirala i magstrirala kompoziciju na FMU u Beogradu, a zatim završila specijalizaciju na Univerzitetu Umetnosti u Beču, na odseku za eksperimentalnu kompoziciju, nekako je to sve pokrenulo dalji tok dešavanja i mojih novih performansa. Jako je teško uspeti u ovom vidu umetnosti kojim se bavim, ali nije nemoguće. Publika polako prihvata, a i zainteresovana je za savremenu umetnost i mislim da smo na dobrom putu ka ovom cilju. Velika podrška je moja porodica koja me razume i prati u svim mojim novim pohodima.

BR: Kakav je tvoj odnos prema drugim umetnostima i koliko uzimaš od njih?

Marina: Dosta me inspirišu avangardni tekstovi kao i slikarstvo. Tako je i krenula saradnja sa danskim slikarom i istoričarem umetnosti, Boom Gorzleakom Pedersenom, na mojoj operi Sea Of Moons, gde je Bo napisao libreto za istoimenu operu, a ja sam uradila scenografiju i kostime. Svetska premijera moje opere se očekuje u Americi. Jako me interesuje i dizajn, pa se u slobodno vreme bavim i ovim vidom umetnosti.

BR: Sarađivala si sa mnogo umetnika. Koje bi izdvojila kao najinteresantnije?

Marina: U dosadašnjem radu imam preko 9 albuma i 15 singlova. Sarađujem sa umetnicima širom sveta što me obogaćuje kao umetnika, koji je svestran i otvoren za nove vidove umetnosti. Svakako bi to bio album Konnyek u saradnji sa producentskom kućom DCM, Julian Broadhurst iz Engleske, zatim dupli album The Perfect Rose u saradnji sa danskim umetnikom Boom Gorzelakom Pedersenom. Saradnja sa kompozitorom iz Indonezije je svakako jedna od interesantnijih, sa kolegom Septian Dwi Cahyo, na kompozicijama Long Road to Delta, Hutan… Od nedavno je krenula saradnja sa engleskim dizajnerom zvuka Clayom Goldom sa kojim radim eksperimentalni projekat. U Beču sam napravila svoj duo sa flautistkinjom Marijom Krsmanović DUO M, koji se bavi eksperimentalnom muzikom. Snimile smo jedan album, a inače sam aktivna sa ovim duom koji je jako dobro prihvaćen. Trenutno se moja muzika pušta na američkom radiju wgdr/wgdh u Vemontu, a inace me u Americi očekuje premijera moje prve avangardne opere. Takođe bih izdvojila značajna pojavljivanja u američom magazinu “ The Arts „, gde sam radila intervju sa engleskim kompozitorom Clayom Goldom i gde je izašao moj intervju i muzika u avgustu i septembru 2013.

black_marine_fat_zedBR: Tvoj odnos prema muzici je otvoren i istrazivači. Reci nam nešto vise o tome.

Marina: Ono što je sada trenutno aktuelno jeste moj novi projekat PROFUSION SOUNDS MACHINE, gde sam svetsku premijeru imala u ARTGET-u, u Beogradu 2.septembra u saradnji sa filmskim producentom Marom Glazom iz Pariza. Sledeća premijera nas očekuje u Parizu, a zatim London, Berlin, Aathus i sledeće godine Brazil. Tragam za novim zvukom i radim nešto potpuno novo. S obzirom da u Srbiji nema takvih performansa, moja ideja i jeste bila da sa svetkom premijerom krenemo baš iz Beograda. PROFUSION SOUNDS MACHINE jeste duo koji se bavi elektroakustičim zvukom, eksperimentalnim i novim izrazom u umetnosti. Mar Glaz prati svojim eksperimentalnim filmovima moju muziku te tako pravimo novi vid izrazavanja u umetnosti. To su eksperimentalni kratki filmovi a muzika neobična, nova i iznenadjujuća. To je audio vizuelni perfomans koji je baziran na eksperimentalnoj muzici kroz improvizaciju elektroakustičog izražavanja koji izaziva iznenadne i neočkivane efekte.

Takođe bih pomenula svoj istraživači rad na Institutu STEIM u Amsterdamu, u Holandiji, gde sam imala svetsku premijeru svoje elektro-akustične kompozicije MAJOR TOM, u junu 2012. Takođe sam u Amsterdamu napravila nov instrument koji je namenjen za savremene performanse, crackle box.

BR: Saradnja sa bendom the Scarps i bubnjarem FatZed-om je dugogodišnja?

Marina: Godine 2006. je krenula moja saradnja sa bendom na poziv Zlatka Petkovića. Bend Scarps je jedini punk/rock sastav u kome sam svirala i underground, punk zvuk kao i izuzetni muzičari u bendu , doprineli su mojoj izgradnji u umetničom izražavanju, koja je rezultirala avangardnim duom Black Marine ft. FatZed.

BR: Kako bi okarakterisala duo Black Marine ft. FatZed?

Marina: Duo Black Marine ft. FatZed postoji od 2006. godine. To je spoj klasične i avangardne muzike sa primesom sofisticiranog punk zvuka. Snimili smo jedan album SICK WALTZ, na jesen 2013. nas očkuje učešče na medjunarodom festivalu savremene muzike. Prošle godine smo imali koncert na Kolarcu, koji je bio jako dobro prihvaćen te je proglašen za najbolji koncert godine, a album kao obavezno preporučjiv. Publika naš album može naći na bandcamp-u pod mojim pseudonimom Black Marine.

BR: Izdvoj umetnika ili bend sa današnje srpske scene čiji rad ceniš

Marina: Kada sam prvi put čula bend KATABAZIJA bila sam zaista oduševljena i srećna što u Srbiji postoje umetnici koji stvaraju neverovatno dobru muziku. Meni se lično njihov stil jako dopada i taj bend vidim kao jako uspešan, ne samo na domaćj sceni več i svetskoj. Neverovatan spoj muzike i jako neobičog vokala koji im daje tu originalnost u izražavanju. Zapravo, uopšte nije slučjost što su ih primetili Švedjani. Sjajan bend sa velikim potencijalima.

Save