-

Luka Gorgievski (Funk Shui): Jedino što očekujem od muzike su iznenađenja

Luka Gorgievski Funk Shui
fotografije: Nemanja Đorđević

Makedonski sastav Funk Shui gostuje u Nišu i Beogradu narednog vikenda. Niš je već imao prilike da se upozna sa njima, a u Beogradu premijerno nastupaju u Kulturnom centru GRAD. Bend postoji više od deset godina i za to vreme je osvojio Severnu Makedoniju više puta. Red je došao da malo izađu i van okvira svoje zemlje. Zvuk im zaista ne možemo definistati pošto plivaju u moru muzičkih žanrova. Svakako na nastupima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Završili su rad na svom trećem studijskom albumu i očekujemo ga do kraja godine. Sve su to razlozi zašto smo seli sa vokalom i gitaristom benda Lukom Gorgievskim i popričali po jednu.

BR: Otkako su „Meteori“ izašli i Balkanrock ih proglasio singlom godine, bend nekako izlazi van granica Severne Makedonije i dobija najbolje moguće kritike. Koliko ste svesni uspeha te pesme i šta je po vama ono što je izdvaja od ostalih?

Luka Gorgievski: Srećom, ne razmišljamo mnogo o uspehu i neuspehu, jer su to kategorije nepoznate umetnosti. Zbog toga nismo svesni uspeha, usled kog bismo se možda bolje osećali u našem gradu, životu i slično. Hvala na kritikama i podršci. Znači nam puno više nego uspeh. I malo manje od muzike.

BR: Album se baš dugo spremao. Obećao si da izlazi krajem ove godine. Kako bi ga opisao i predstavio nekome ko nije čuo za vas?

Luka: “Kako preživeti dvadesete i ostati dobar i zdrav Homo sapiens usred balkanskih socio-psiholoških prilika”. Čak i magistarska može da se na ovu temu napiše. Sretno.

BR: Reklo bi se da je došlo i do blagog preokreta u zvuku benda u odnosu na ranije albume i pesme. Možete li to malo prokomentarisati?

Luka: Jedino što očekujem od muzike su iznenađenja, logična ili ne. Tako da, preokreti i promene su moj dom. Konzistentnost je prisutna, no ne i u zvuku, jer zvuk je promenliv. Zauvek.

Luka Gorgievski Funk Shui

BR: Spotovi za poslednje singlove su vam na visokom produkcijskom nivou. “Meteori”, “Ne Vreme” i mnogima omiljeni “Veter”. Lepo je videti da bend, pored muzike, drži do vizuelne estetike. Odajte nam tajnu, na kom spotu trenutno radite i kako će vizuelno izgledati?

Luka: Radimo već neko vreme na videu koji sledi. Nade su velike, jer su tehnike snimatelja ovog videa izvanredne.

Istovremeno špekulativno pregovaramo sa jednom srpskom produkcijskom kućom i sa malo sreće, biče još minimum jedan plod odatle. Sreća nas je do sad lepo služila što se tiče uzajamne inspiracije za video svet, želimo da se to tako i produži.

BR: Imali ste mini turneju u Velikoj Britaniji. Nastupali ste u Londonu i u Liverpulu na prestižnom showcase festivalu. Kakve utiske nosite odatle?

Luka: The old blue last u Londonu mi je lično povratio entuzijazam, uzimajući u obzir entuzijazam i otvoreni optimizam Londonaca, da muzika postoji i živi. Reakcije na Liverpoolov Soundcity Showcase su: ništa manje od susreta vikinga i domorodačkog američkog stanovništva. Novine su ažurne, scouti su budni i svet je okrugao. Utisci duboki, želja i ljubav za “idemo opet” zauvek.

Luka Gorgievski Funk ShuiBR: Koncertno ste aktivan bend. Koliko je bitno svirati na raznim mestima i organizovati turneju i koliko je to vama zapravo teško?

Luka: Bitno je svirati svugde. Dodir sa realnošću je zdrava stvar. Nakon bojnog polja na Pivolendu u centru Skoplja, lepo je odsvirati intimniji i značajno smireniji koncert u Novom Sadu, recimo. Pa da sviramo dva koncerta u UK, jedan puni venue, jedan raštrkanija publika. Kad čovek voli, lako je sve. Kad voli i glup je, još je lakše. Evo ja volim muziku. Mnogo.

BR: Pored uživo svirki, nastupali ste u sklopu Balkanrock Sessionsa. Šta mislite, da li bendovima znači taj vid promocije?

Luka: Naravno da znači. Inicijativa je odlična, želimo vam još otprilike 200 godina zdravlja i sreće.

BR: Balkanrock je matično situiran u Nišu, ali sve češće dela iz Beograda, pa moramo da pitamo šta možemo da očekujemo od niškog koncerta u Feedbacku? I naravno, konačno je na red došao i Beograd i koncert u Kulturnom centru Grad.

Luka: Napokon je životna rubikova kocka nameštena za Beograd i Funk Shui. Mi očekujemo dosta od samih nas i u Beogradu i u Nišu. Dođite nam u što većem broju, jer nemamo puno više od ljubavi i mira. A nemamo ni vremena. A i vi nemate. Ljubav i mir.