-

Luka Aranđelović (Lavina): „Jako je bitno neke teme prikazati u realnom svetlu takve kakve jesu, bez prevelikih cenzura“

Lavina

Mladi niški progressive metal sastav Lavina postoji već nekoliko godina ali se scenski više aktivirao tek od ove godine, kako bi promovisali svoj album prvenac „Odyssey“. Trenutno su u Bugarskoj na turneji zajedno sa bendom Deadscape.

O tome kako protiče turneja, o dosadašnjem radu benda, nekim planovima za dalje ali i o predstojećem koncertu u Nišu sa bendovima Quasarborn i Synchronicity u klubu O2, razgovarali smo sa frontmenom benda Lavina, Lukom Aranđelovićem.

Balkanrock: Nastali ste tokom 2020. godine, a album prvenac “Odyssey” izbacili par godina kasnije (2022). Kako do sada teče vaša muzička “Odiseja”? Možeš li da napraviš neki grubi presek od vašeg prvog nastupa do sad (koliko ste napredovali na live nastupima)?

Luka: Iako smo se ove godine prvi put upustili u nastupe kao bend, možemo reći da smo jako zadovoljni reakcijom publike na našim nastupima. Što se nas samih tiče, rekao bih da smo dosta napredovali od prvog nastupa februara ove godine. Trudimo se da svaka svirka bude bolja od prethodne u svakom smislu – od sviranja, preko scenskog nastupa benda, nove opreme itd. Pored muzike, puno pažnje posvećujemo i vizualnom aspektu benda. Verujemo da na ovaj način stvaramo imerzivno iskustvo za svakog slušaoca i da kroz ovaj vid umetnosti kompletiramo ono što mi predstavljamo.

BR: Pored albuma prvenca “Odyssey”, za sada imate i video spotove za pesme “Id” i “Attrition”. Šta vam je bilo najizazovnije tokom procesa snimanja ovih spotova?

Luka: Ovo je prvi put da smo zašli u vode kreiranja i snimanja spotova, tako da je otprilike svaki deo procesa bio za nas nešto novo i neispitano, a samim tim i prepreka koju moramo da prebrodimo.

Konkretno kod spota za Id – koji je baš prvi spot koji smo radili, sve je bilo izazov. Počevši od pisanja scenarija. Kako napisati spot koji najbolje predstavlja priču koju želimo da ispričamo muzikom? Kako uklopiti snimanje spota u naš budžet, a da on opet može da se predstavi kao “kvalitetno” odrađen po današnjim standardima gde su spotovi, kao i sve ostalo, na jako visokom nivou? Koje ljude angažovati da rade sa nama? Veliku ulogu u rešavanju mnogih problema sa tehničke strane igrao je naš kamerman i editor Stefan Krečmar, koji je stvarno izvukao maksimum iz onoga što smo imali.

Sve su ovo pitanja koja smo morali prvo da odgovorimo i problemi za koje smo morali da nađemo kreativna rešenja, i iskreno, mogu reći da sam zadovoljan time šta smo uspeli da postignemo. Kao ekipa svako od nas je doprineo rešavanju problematike svojim unikatnim sposobnostima, i taj pravi timski rad je doneo rezultat kojim možemo da se ponosimo kao jedan mladi bend.

Što se tiče spota za Attrition, tu smo se već malo uigrali oko planiranja mnogih tehničkih stvari, tako da je sama organizacija prošla malo lakše nego kod prvog spota. Rekao bih da je, što se tiče ovog spota, bilo dosta izazovno pronaći srednjovekovnu nošnju i viteške oklope koji izgledaju autentično. Tu nam je mnogo pomoglo viteško udruženje Zmajeva Griva – grupa divnih ljudi koji su nam izašli u susret što se tiče iznajmljivanja većeg dela kostima i opreme.

Na kraju, želim da napomenem da je, kao i sve ostalo u autorskom radu (za novije bendove), najveći problem budžet. Činjenica stoji da, kada ste limitirani novcem, to stvara priliku da budete maksimalno kreativni i snalažljivi. Ne žalim vreme provedeno u pronalaženju unikatnih rešenja jer smatram da je tako nešto ključno za razvoj umetničkih sposobnosti, a i karaktera u globalu. Međutim, siguran sam da smo to vreme mogli da uložimo u druge bitne stvari da smo imali samo malo više novca. Ne kažem ni da je rešenje da se bendovima “bacaju” finansije kako bi mogli da rade šta i kako hoće. Ali mislim da je to tema koja je vredna diskusije.

BR: Kakve su reakcije publike na simbole i tematiku koju koristite u spotovima?

Luka: Kao i za sve ostalo, zadovoljni smo reakcijama i u velikom broju su pozitivne. Tematika pesama je uglavnom mračnijeg karaktera pa su i spotovi morali tu atmosferu da dočaraju na adektvatan način.
Smatram da je jako bitno neke teme prikazati u realnom svetlu takve kakve jesu, bez prevelikih cenzura. Drago nam je što smo uspeli da ispričamo željene priče na način koji nama odgovara, i da se finalni proizvod na kraju dopadne ljudima.

Lavina - slika sa snimanja spota

BR: Kako za sad napreduje rad na materijalu za drugi album?

Luka: Aktivno radimo na novim pesmama i rekao bih da nam je većina instrumentalnog dela albuma napisana. Trenutno sam zauzet pisanjem vokalnih deonica i tekstova. Podrazumeva se da je veliki izazov pisati novu muziku i u isto vreme održati momentum što se tiče svirki i ostalih bendovskih aktivnosti. To je problem koji nismo imali kada smo radili na albumu prvencu jer nismo imali nikakav prethodno izbačen materijal.

Na kraju krajeva, sve se svodi na to koliko pametno rasporedite vreme kao bend, ali siguran sam da ćemo u jednom trenutku morati da iskoristimo određeni period gde će sav fokus biti na novom materijalu.

BR: Tokom ove godine učestvovali ste na Wacken Metal Battle. Reci nam nešto više o tom iskustvu (šta vam se dopalo, šta vam se nije dopalo, šta ste novo naučili iz tog iskustva).

Luka: Wacken Metal Battle je ove godine bio održan u Zagrebu (za EX YU države). Iako nismo pobedili, sam nastup u tom gradu nam je puno značio. Svirali smo pred stranom publikom, upoznali nove bendove i stvorili nove kontakte što nam je na kraju krajeva i bio cilj. Organizatori su bili jako fini i dali su svoj maksimum da ispoštuju sve potrebe takmičara.

BR: Šta se u poslednjih mesec dana od muzike vrtelo u tvojoj playlisti?

Luka: Iskreno u poslednjih mesec dana najviše slušam demo snimke našeg novog materijala kako bih dobio ideje za vokale. Pored toga, u zavisnosti od raspoloženja, slušam puno različitih žanorva i izvođača od kojih, između ostalog, i crpim inspiraciju za nove pesme.

Od Pop muzike uglavnom slušam straije izvođače. Prince-ov legendarni „Purple Rain“ album, ABBU, javi se tu i tamo koji hit Michael Jacksona. Bend Toto mi je takođe aktuelna pojava na plejlisti, pogotovu njihov live album sa koncerta u Parizu. Naravno svi koji me poznaju upoznati su sa činjenicom da sam veliki ljubitelj muzike Ghost-a, međutim u poslednjih par meseci mi nisu toliko aktivni na plejlisti. Takođe mi je pažnju zaokupirao i eksperimentalni album kompozitora Danny Elfman-a “Big Mess” po preporuci Andrije – gitariste našeg benda. Što se tiče “tvrđe” muzike slušam novi album Alter Bridge-a, Tessaract-a i materijal metalkor benda ERRA. Aktivno slušam i albume benda Fleshgod Apocalypse i album benda Lorna Shore “Pain Remains”. Iako ne zalazim duboko u žanrove poslednja dva benda, njihova muzika mi je upečatljiva zbog primene elemenata klasične/filmske muzike.

LAVINA

BR: U toku je vaša oktobarska turneja po Bugarskoj sa bendom Deadscape. Kakve su reakcije tamošnje publike na vaš rad?

Luka: Za sada smo nastupali u Sofiji i Plovdivu i vrlo smo zadovoljni reakcijama. Uvek je jako lepo videti da publika ceni naš rad i uzvraća energiju koju pružamo za vreme nastupa. Bendovi su nas takođe jako lepo dočekali i ugostili i imali smo priliku da se upoznamo sa mnogim novim ljudima i ostvarimo bitne konekcije – koje su zapravo jedan od bitnijih delova nastupanja van našeg grada/države. Sve pohvale za bend Deadscape čiji članovi su mnogo doprineli organizaciji ove turneje, i za devojke iz benda Gwendydd koje su nam se pridružile na svirci u Sofiji.

Ostala su nam još dva nastupa u Bugarskoj:

20.10. u gradu Varna u klubu “Varna Live”
21.10. u gradu Burgas u klubu “Modern Theatre”.

Ovi nastupi su takođe deo turneje sa bendom Deadscape.

BR: Nakon Bugarske, očekuje vas nastavak turneje početkom novembra, kada ćete posetiti Makedoniju i Grčku. Reci nam nešto više o tim nastupima (kad, gde, local support)?

Luka: Sa bendom Within Progress (progressive metal) iz Soluna imamo dva koncerta. Sviramo 25.11. u klubu “Marakana” (Skoplje) i 26.11. u klubu “Eightball” (Solun). Kao podrška u Skoplju pridružiće nam se bend Conspiracy, dok će u Solunu sa nama svirati i bend Gypsies on Paradise.

Posle ta dva nastupa sviraćemo i u Beogradu u klubu “Jugošped” što će biti poslednja svirka na turneji sa bendom Deadscape.

BR: Krajem oktobra održaćete i jedan koncert u Nišu sa gostujućim bendovima Quasarborn i Synchronicity u klubu O2. S obzirom na to da je u pitanju Halloween vikend, da li nam spremate neki specijalni performans (u duhu vaših dosadašnjih spotova)?

Luka: Ja sam lično, od malih nogu, voleo maskenbale. A pošto u odrastanju nisam imao mnogo prilika da na njima učestvujem, gledao sam da to na neki način nadoknadim Halloween eventima koji se organizuju po gradu. Samim tim, oduvek sam želeo da sa bendom napravim takvu vrstu tematske svirke. Naravno, kao bendu koji puno pažnje daje vizuelnom aspektu, ovakva svirka je odlična prilika da pokažemo svoju kreativnu stranu.

Ne želim previse da odajem, ali mogu reći da publika koja bude posetila event može da očeukuje iznenađenja!