-

Lisa Hannigan: „Jedva čekam da stignem u Beograd!“

Nakon fenomenalnog premijernog solo nastupa u regiji, irska kantautorka Lisa Hanigan se u sklopu evropske turneje, u okviru koje promoviše prošlogodišnji album „At Swim“, vraća u Srbiju, ovoga puta sa bendom. Aktuelni singl „Undertow“ se nalazi na albumu „At Swim“, koji je do sada primio mnoštvo pozitivnih kritika. Producent albuma je Aaron Dessner. Album je zauzeo 24. mesto na top listi UK Charts, što je ujedno i najviši rang Lise Hannigan u Britaniji. Sam album je nominovan i za nagradu Irish Choice Music Prize za 2017. godinu. U utorak, 28. marta beogradski Dom omladine biće ispunjen glasom irske kantautorke Lise Hannigan. Mi smo jedni od retkih medija koji su imali čast da razgovaraju s njom tim povodom.

BR: Zašto ste se odlučili za solo karijeru I da li ste zažalili?

Lisa: Oduvek sam pisala pesme i želela da ih snimam. Tako da mislim da nije bilo tačnog momenta kada sam “odlučila”. Ne kajem se ni zbog čega (osim one užasne frizure kada sam imala 14).

BR: Da li biste mogli da saradjujete/pevate sa svima i sa kim biste najviše voleli da podelite scenu?

Lisa: Oduvek sam volela i volim harmonično pevanje. Radujem se budućem nastupu sa članicama grupe Saint Sister koje su sa mnom na turneji. Imamo jedan a cappella deo koji smo naučile specijalno za ovu priliku.

BR: Ovo neće biti prvi put da ste u Srbiji. Ostali ste u veoma lepom sećanju, narocito nakon deljenja scene sa srpskim bendom Stray Dogg. Kako Vi pamtite srpsku publiku i taj bend?

Lisa: U Beogradu je bilo tako prelepo! Publika je apsolutno neverovatna, pevala je zajedno sa mnom svaku pesmu. Stvarno nisam očekivala tako nešto s obzirom da nikada pre toga nisam dolazila. Veoma mi je drago što sam upoznala članove benda Stray Dogg – “such a lovely bunch of people”. Pomogli su mi oko par melodija na čemu sam im veoma zahvalna.

BR: Zašto ste Beogradu dodelili čast da bude prvi grad na Vašoj turneji?

Lisa: U Beogradu mi je bilo toliko lepo da sam poželela da se vratim po još i da ovoga puta povedem svoj bend sa sobom. Nadam se da ćemo se zabaviti.

BR: Hoćete li imati goste na koncertu?

Lisa: Da, predivni bend Saint Sister iz Irske će otvoriti šou. One su apsolutno fantastične i imaju tako neobičan zvuk. Veoma atmosferski i sablasan. A imaju i harfu.

BR: Mnogo ljudi misli da je Vaš glas Vaše najveće oružje. Ali da li je on Vaš instrument, oružje ili oboje?

Lisa: Nikada nisam koristila svoj glas kao oružje. On jeste moj instrument i  sve sam bolja u pevanju koliko i u sviranju. Ali pretpostavljam da sam najviše radila na njemu. Oduvek sam pevala, koliko moje sećanje doseže.

BR: Selili ste se nekolicinu puta i imali mnogo turneja. Da li je lako navići se na nova mesta i okruženja?

Lisa: Da! Volim biti na novim mestima i već sam se navikla da živim sa koferom. Toliko da je teže biti dugo na jednom mestu nego živeti otvorenim, neuobičajenim zivotom.

BR: Možete li uporediti zivot u Dablinu i Londonu?

Lisa: Mislim da je glavna razlika u veličini. Dablin je praktičnije veličine i populacije, gde se osećas kao deo zajednice i nalećes na poznate ljude svakodnevno. London je nemoguće veliki. Iako ima mnoge briljantne stvari, toliko je veliki da se ponekad možete osetiti usamljenim. Iako ima bolje pecivo (trenutno).

BR: Da li selidbe imaju uticaja na Vašu muziku i kako?

Lisa: Ja se nikada nisam zaista selila. Samo ostanem na nekom mestu malo duže. Mislim da je teško pisati tokom putovanja onoliko koliko i naći privatnost.

BR: Vaši spotovi su magični momenti u slow motionu. Gde nalazite inspiraciju za to?

Lisa: Stremim sanjarenju toliko vizuelnom da obično izadjem u šetnju, pustim pesmu preko slušalica i dopustim da moja mašta predloži ideje za spot. Takodje, radim da fantastičnim i talentovanim ljudima koji dosta pomažu.

BR: Da li možete podeliti sa čitaocima neku priču sa snimanja?

Lisa: “Undertow” je bio prilično nezgodan proces. Morala sam da naučim da pevam pesmu unazad. (Svojom mimikom bih dočaravala pevanje unazad dok su stvari padale na mene da bi na kraju ispalo kako lebde oko mene). Bilo mi je potrebno jako dugo vremena da savladam to, zvučalo je prilično čudno, ali uspela sam.

BR: Možete li uporediti Vaše starije i pesme sa novog albuma; šta je najspecijalnije na novom albumu za Vas lično?

Lisa: Stvarno ih volim sve. Bilo mi je potrebno jako dugo vremena da napišem sve pesme za novi album tako da je svaka pesma dobijena borba na svoj način. U slučaju pevanja uživo, volim pevati “Anahorish”. Jednostavnost odlično funkcioniše.

BR: Imate li nešto da dodate za publiku koja Vas iščekuje u Beogradu?

Lisa: Jedva čekam da stignem u Beograd i nadam se da ću se zabaviti barem jednako dobro kao prošlog puta!