-

NaslovnaIntervjuiKurt Vile: "Što više posla moraš da uradiš rukama, to možeš postati opsesivniji ...

Kurt Vile: „Što više posla moraš da uradiš rukama, to možeš postati opsesivniji u svojoj umetnosti“

Kurt Vile & The Violators Inmusic festival Jarun ZagrebU okviru ovogodišnjeg izdanja Arsenal festa domaća publika je bila u prilici premijerno vidi nastup jedne od trenutno najvećih zvezda indi rok scene, Kurta Vajla i njegovog pratećeg benda, The Violators. Dok su se odbrojavali minuti do početka svirke, Vajl je pristao na kratak intervju za predstavnike domaćih medija.

Međutim, susret potpisnika ovih redova sa glavnom zvezdom poslednje festivalske večeri odigrao se nešto ranije. Naime, idući ka legendarnoj kragujevačkoj kafani Balkan, u kasnim popodnevnim časovima, potpuno nenadano, u prolazu sam video Vajla. Odeven u bermude, majicu kratkih rukava, sa velikom flašom „Knjaza” u rukama, ličio je više na posetioca festivala, nego na nekog ko će kroz par sati potpuno opčiniti publiku. Uostalom, dobro je poznato da je Kurt narodski, porodičan čovek, neopterećen slavom i svime što uz nju ide. Iako je jedan deo mog mozga vrištao da mu se javim, kućno vaspitanje je nadvladalo. Ne treba smarati poznate. Ne treba smarati nikoga. Naročito ne bez dobrog povoda.

Kurt Vile Arsenal KragujevacPred kraj nastupa Partibrejkersa javljeno je da dođemo do press centra. Pet minuta vremena za intervju, podeljenih na tri novinarske ekipe. Premalo, al’ šta je – tu je. Trebalo je iz podužeg spiska pitanja izdvojiti dva. Odlučio sam da se jedno tiče Vajlovog aktuelnog rada, a drugo, u skladu sa prethodnim susretom i prostorom u kom nastupa, za njegove početke i radnički život koji je tada vodio. Ispostavilo se da je, rečitim odgovorima, u oba pitanja uspeo da objedini prošlost i sadašnjost.

Kada nas je primio u prostoriju press centra, Kurt je delovao pomalo zbunjeno zbog tolike zainteresovanosti domaćih novinara za njegov rad. Nakon što su kolege završile sa propitivanjem, došao je red i na predstavnika Balkanrocka.

Kurt Vile & The Violators Inmusic festival Jarun Zagreb

BR: Ovo je tvoj najduži i najeksperimentalniji album do sada. Šta Vas je ohrabrilo da ga načinite takvim?

Kurt: Smatram da postoje elementi eksperimentisanja koji sežu skroz do mojih prvih, ranih albuma. I, zapravo, mislim da je to kombinacija dveju stvari: kao da su se klasični rok i epska muzika spojili sa eksperimentalnom psihodelijom spavaće sobe iz moje mladosti. To je neka vrsta kulminacije, manifest svega što mogu da uradim.

BR: U industrijskom delu Kragujevca smo, a Vi ste radili kao vozač viljuškara…

Kurt: Jesam…

BR: …pa me interesuje na koji način je to uticalo na Vaše stvaralaštvo?

Kurt: Prošlo je više od deset godina otkako sam radio u pivari i od tad se profesionalno bavim muzikom, ali volim fizičke poslove. I dalje volim da sređujem svoj podrum, i stvari nalik tome. Dopada mi se da obavljam repetitivne zadatke, tokom kojih možeš da ne misliš o muzici. Znaš, smatram da su sve te stvari kul i da što više posla moraš da uradiš rukama, to možeš postati opsesivniji u svojoj umetnosti.

I, to je bilo to što se tiče pitanja i odgovora. Kurt je morao da žuri, bližilo se vreme nastupa. Nedugo nakon što je, propraćen aplauzom i ovacijama, sišao sa bine, još jednom sam ga sreo. U društvu dvojice članova benda The Violators kretao se kroz publiku. Polako su iščezavali iz vidnog polja, sve dok se nisu potpuno stopili sa masom.