fbpx

-

Naslovna Intervjui Korado Vidulin (Radio Aktiv): 'Digitalna distribucija glazbe budućnost je diskog...

Korado Vidulin (Radio Aktiv): ‘Digitalna distribucija glazbe budućnost je diskografije’

Radio Aktiv mladi je pulski rock/reggae bend koji je svoj proboj na scenu započeo pokoravanjem demo festivala. Osim što su velikom brzinom osigurali zavidnu bazu fanova, njihov rad prepoznala je i struka,  pa su tako zaradili nominaciju za glavnu hrvatsku glazbenu nagradu Porin, u kategoriji Novi izvođač godine. Tim povodom i Balkanrock je odlučio malo bolje upoznati Radio Aktiv, a na pitanja o stanju u bendu i oko njega odgovorio nam je glavni autor i bubnjar Korado Vidulin.

BR: Za početak, kako je nastao Radio Aktiv?

Korado: Radio Aktiv, kao plan i vizija benda koji će svirati muziku koju trenutno svira, nastao je prvo u mojoj glavi. Tada su nastale prve pjesme Radio Aktiva koje su već u toj pilot-varijatni, kompjuterski “odsvirane”, odredile smjer i zvuk budućeg benda. Bend se tu okupio vrlo brzo, čim se pružila prilika za provođenjem ideja u djelo, na ljeto 2009. u Puli. Ekipu su tada sačinjavali dijelom članovi našeg bivšeg benda, a dijelom poznanici koji su u ideji ovog benda vidjeli nešto zanimljivo i nešto što bi moglo imati svijetlu budućnosti. Već na prvom koncertu se dogodila neka kemija i unutar benda i na relaciji bend-publika, tako da smo odlučili krenuti ozbiljno, pa i oni koji su tada bili na svojevrsnom “probnom roku”, koji su prvobitno planirali samo uskočiti u pomoć tijekom prvih koncerata – punom parom sviraju i rade u Radio Aktivu i danas.

BR: Koliko članova trenutno broji Radio Aktiv?

Korado: Trenutno nas je 7 u bendu i sada Radio Aktiv čine: Branimir Čubrilo (vokal, gitara / autor tekstova i glazbe), Igor Vitasović (klavijatura, vokal), Korado Vidulin (bubnjevi / autor tekstova i glazbe), Aleks Ravnić (bas gitara, prateći vokal), Tihomir Prugovečki (saksofon, truba, prateći vokal), Domagoj Tafra (gitara, prateći vokal) i Borna Bevanda (udaraljke).

BR: Kao demo bend pobijedili ste na dva najveća demo festivala (Hrvatski Glazbeni Festival Zabok, HR Demo Klub). Koliko vam je to pomoglo da se približite većem broju publike?

Korado: Pobjede na ova dva festivala prevenstveno su nam predstavljale lijepo iskustvo, ali i dale jednu injekciju samopouzdanja. Osim toga, mala medijska pažnja koju smo dobili kao pobjednici ovih festivala zapravo je onaj minimum koji mladom bendu treba da bi se približio široj publici. S druge strane, ni medijska pažnja ni nagrade u obliku snimanja i objavljivanja pjesama ili albuma – same po sebi ne znače ništa – ako bend nema što konkretno snimiti i objaviti. U tom smislu mislim da su nama HGF i HR Demo Klub “sjeli” u pravo vrijeme – jer mi smo tada imali dovoljno materijala za album, a pjesme su samo čekale dobar povod da se krenu snimati.

 

BR: Izdali ste svoj prvi abum „Grije nas isto sunce“. Kako ide prodaja u ova, za legalna izdanja, nepopularna vremena?

Korado: O prodaji se zaista nema puno za reći. Svjesni smo općenitog pada prodaje CD-a, snimili smo i objavili album znajući da se baš i neće prodavati, ali kako je to kod nas još uvijek jedini službeni način objavljivanja glazbe – nije da smo imali izbora. S obzirom da je digitalna distribucija glazbe definitivno budućnost diskografije, volio bih u bliskoj budućnosti vidjeti i neki funkcionalni servis za digitalnu distribuciju glazbe, nešto što bi glazbu učinilo pristupačanijom, a što bi pritom bilo i primjereno našem standardu i legalno. U svijetu, recimo, tako iTunes funkcionira već jako dugo, valjda će s vremenom nešto takvo profunkcionirati i ovdje.

BR: Odakle vam inspiracija za pjesme?

Korado: Inspiraciju za pjesme crpimo uglavnom iz svakodnevice. Nekad pjesma nastane kao osvrt na ono što gledamo i slušamo svaki dan, gdje god se okrenemo, koje god novine da prolistamo, na koji god TV kanal da prebacimo.. A nekad je samo jedan motiv ili trenutak dovoljan za rađanje ideje za pjesmu.

BR: Nominirani ste za Porina u kategoriji Novi izvođač godine. Kakvo značenje to ima za vas? Smatrate li da Porin još uvijek ima neki značaj kao nagrada?

Korado: Ova nominacija je naše najveće dostignuće dosad i lagao bih kad bih rekao da nismo oduševljeni. Dosad nekako nismo vidjeli da se objavom albuma nešto konkretno pomaknulo, osim što je naš CD zauzeo jedno mjesto na policama glazbenih dućana, a ova nominacija – koja se dogodila samo nekoliko mjeseci nakon albuma – ipak govori da nas je netko uočio. Iako se ne osjećamo “kao doma” u društvu onih kojima je Porin nešto normalno, mislim da ne možemo biti ravnodušni prema ovoj nominaciji i Porinu općenito. Mislim da Porin, kao najjača nacionalna diskografska nagrada, ima veliki značaj upravo zato što ovdje izvođače bira struka, a prijavljuje se jako velik broj izvođača. Zato je već i ova nominacija, nama kao nekom mladom imenu, veliko priznanje za ono što radimo i poticaj da u tom smjeru nastavimo.

BR: Tko su vam uzori, a s kime bi htjeli surađivati?

Korado: Uzori su nam vrlo raznoliki – od onih koje cijenimo zbog ideologije, tekstova i njihove “priče”, do onih čiji nam se zvuk i glazba sviđaju. Od stranih izvođača, bar što se početaka Radio Aktiva tiče, tu mogu istaknuti Manu Chaoa kao jednog od većih uzora. Kod njega nam se svidjela jednostavnost produkcije studijskih albuma, odnosno zanimljiva kombinacija reggaea, latina i punka na koncertima. Od domaćih imena, osim novovalnih bendova poput Haustora, Azre i Idola, od kojih u muzičkom smislu imamo puno za naučiti, spomenuo bih Dubiozu Kolektiv, Elemental i TBF kao bendove koje iznimno cijenimo, a s kojima bi možda u budućnosti bilo zanimljivo i surađivati.

BR: Kakvo je vaše mišljenje o trenutnom stanju na domaćoj glazbenoj sceni?

Korado: Domaća glazbena scena je zanimljiva: s jedne strane postoje oni koji kopiraju jedni druge i recikliraju svjetske trendove (doduše, u zakašnjenju od nekoliko godina); dok su s druge strane oni koji pokušavaju biti originalni. Nama su u svakom slučaju, iako su u manjini, zanimljiviji ovi potonji, jer od njih ipak postoji šansa da se čuje nešto novo i originalno. Šalu na stranu, domaća glazbena scena – kakva god bila – naša je. A mislim da je upravo na nama, mladim glazbenicima, da tu scenu pokušamo osvježiti koliko god možemo.