-

NaslovnaIntervjuiKevin Choiral (Sybreed): "Morali smo da sviramo u crkvi!"

Kevin Choiral (Sybreed): „Morali smo da sviramo u crkvi!“

Gordan Lazinica

Funkcija: Novinar/Recenzent

Sebe vidi kao: Srećnog i uspešnog kompozitora/muzičara jednog dana.

Moto: "If you can't handle the failure, then I don't think that success is an option." (Devin Townsend)

Kevin-Choiral6XXI vek je doba kada eklektični pristupi u muzici postaju i više nego uobičajeni. Futurizam, cyberpunk kultura, dekadencija ljudskog društva postaju obeležja nekih novih modernih metal bendova. Uz Mnemic, Gojiru, Dagobu, Textures i mnoge druge bendove koncept poliritmičnog haosa praćenog snažnim melodijama postaje standard i vodi metal muziku u novo obličje. Među njima se u tom haosu negde pronalazi i Sybreed, koji je dodao brutalnosti jednog Meshuggah zvuka melanholičnu boju. Nakon decenije cyber-ritmije, bend je prošle godine ostao bez svog dugogodišnjeg pevača i osnivača benda Benjamina Nomineta. Nakon više od šest meseci tišine, vreme je da porazgovaramo sa bubnjarom sastava, Kevinom Choiralom o trenutnom stanju Sybreeda, budućnosti, ličnim osobinama mladog, ali već izuzetno iskusnog muzičara.

Kevin-Choiral3BR: Krajem oktobra 2013. godine, objavljeno je da je, suosnivač i pevač benda, Benjamin napustio bend zbog „profesionalnih i ličnih razloga“. Možeš li nam tačno reći šta se desilo?

Kevin: Iskren da budem, sve je rečeno o tome. To je njegova odluka. Ništa više ne bih mogao dodati.

BR: Kako je taj nemili događaj uticao na tebe?

Kevin: Bilo je, i još uvek je teško za poverovati. Znaš, bili smo više od benda, Sybreed je bio porodica. Provodili smo dosta vremena zajedno, na turneji, stvarajući muziku. Zaista mi nedostaju ta vremena.

BR: Postoje li neki pevači koje tražite u ovom momentu i da li će postojati bilo kakav vid audicije, možda?

Kevin: Ne u ovom trenutku.

BR: Postoji li neki novi materijal koji je bend napisao u međuvremenu koji bi mogao ugledati svetlost dana ako biste pronašli adekvatnu zamenu?

Kevin: Naravno, još uvek imamo nekog novog materijala, ali ne mogu da govorim u ime ostalih iz benda. Ne znam da li bi mogao osvanuti u okviru „Sybreeda“ ili nečeg novog. Videćemo u budućnosti…

BR: Postao si otac ne tako davno. Kako te je to promenilo kao osobu i muzičara?

Kevin: U potpunosti je promenilo sve, u pozitivnom smislu. Ponosan sam na svoju kćerku. Ona je najbolja stvar koja mi se desila. S druge strane, kao i mnogi drugi muzičari koji imaju dete, morao sam da donesem odluku između života na turneji širom sveta ili da platim račune i hranu. Muzički biznis je vrlo loš. U tom smislu, morao sam da pronađem „uobičajeni“ posao. Nije to lako svakog dana, ali se nadam da će se u jednom trenutku promeniti.

Kevin-Choiral4BR: Deo si Sybreeda još od „Antares“ perioda, ako se ne varam. Kao najmlađi u bendu i radeći kao profesionalni muzičar pre nego što si napunio 20 godina, kako vidiš sebe u tom vremenu, onda tokom „Awakening“ vremena, zatim u „God si an Automaton“ eri i danas?

Kevin: Zanimljivo pitanje! Ponekad želim da se prisetim mladog momka od pre deset godina. Bio sam poput svih drugih tinejdžera, pun snova, sanjajući o velikim binama, putujući širom sveta… i sada, sa 26 godina, Uspeo sam. Ponosni sam predstavnik i umetnik Tame, Zildjiana, Evansa. Zbog Sybreeda. Zaista sam zahvalan.

Tokom „Antares“ perioda, imao sam svega 18 godina kada sam se pridružio bendu. Sve mi je bilo novo, čak i ova vrsta muzike! Pre toga sam svirao thrash metal ili melodic metal… U tom smislu, dao sam sve od sebe da popunim prostor sa njihovom muzikom, i nije bio lak posao odsvirati bubnjarske deonice Dirka Verbeurena!

Sve je bilo drugačije na albumu „The Pulse od Awakening„. Komponovao sam ovaj album zajedno sa Dropom i Benom. Bilo je neverovatno iskustvo, i čoveče… u tom vremenu smo bili parti-manijaci!!! Nakon rada na muzici, odlazili smo u klubove od jednog časa posle ponoći sve do podneva. Toliko zabave, alkohola i mamurluka!

Tokom pisanja albuma „God is an Automaton„, bili smo više „odrasli“, više smo bili usmereni na rad. Bio je to prvi put da smo napisali album kao ceo bend. Ales je doneo toliko dobrih ideja! Za mene, ovaj album je kraj ere za Sybreed. Ponosni smo na ovaj album, čak iako nije savršen!

BR: Koja ti je omiljena pesma od Sybreeda i zašto?

Kevin: Daleko ispred ostalih „Isolate„. Ova pesma je tako dobra za sviranje, atmosfera je unikatna. Znam da Drop jako voli ovu pesmu takođe.

BR: Pošto si bubnjar u modernom metal bendu, kakvu vrstu muzike voliš koja bi verovatno iznenadila Sybreed fanove?

Kevin: Volim gomilu različitih stilova. Zapravo, trenutno sam u Frank Sinatra periodu! Ali, takođe volim da slušam džez i fank!

BR: Šta vidiš kao svoju slabu tačku u sviranju?

Kevin: Ima ih previše! Ali ako bih morao da odaberem jednu, rekao bih moja double bass tehnika. Više sam zainteresovan za groove. Nikada nisam radio na duploj bas pedali, zato je to moja slaba tačka. Nikada nisam hteo da budem najbrži bubnjar ili šta god. To me uopšte ne zanima. Muzika nije takmičenje ili turnir!

Kevin-Choiral1BR: Koji su tvoji muzički uticaji kao bubnjara?

Kevin: Simon Philips, Tony Royster Jr., Dirk Verbeuren and Tomas Haake.

BR: Koja je najčudnija stvar koja se desila tokom turneje?

Kevin: Možda tokom naše poslednje američke turneje sa Threat Signalom kada smo morali da sviramo u… CRKVI!!!

BR: Postoje li neki posebni hobiji koje voliš da deliš sa svojom porodicom i prijateljima?

Kevin: Rekao bih, dobra hrana, vino i muzika.

BR: Kakav je tvoj odnos sa internetom i koje je tvoje mišljenje o interakciji sa fanovima na Facebooku, Twitteru itd.?

Kevin: Zaista nisam dobar sa ovim aspektom, ali pokušavam da dam sve od sebe. Ponekad nedostaje vremena da se odgovori svim ljudima. Facebook, Twitter su sjajni „alati“  da se ostane u kontaktu sa svim ljudima koje upoznaš na turneji.

BR: Kakav savet bi dao mladim, nadolazećim muzičarima koji bi želeli da dosegnu do ostatka sveta?

Kevin: Nemojte odustati, napravite šta želite od svog života, donesite sami sopstvene odluke. Vaši snovi će postati stvarnost.

BR: Hvala ti na izdvojenom vremenu.

Kevin: Hvala tebi, takođe! Nadam se da ćemo se videti na turneji! Nemojte propustiti da ispratite projekat The Erkonauts, Alesov solo projekat i naravno Drop RMX!