-

NaslovnaIntervjuiJovan Dorkin (Instead of a Kill): "Ja sam neka vrsta muzičkog monaha"

Jovan Dorkin (Instead of a Kill): “Ja sam neka vrsta muzičkog monaha”

instead_of_a_killPauzu između koncertnih sezona iskoristili smo da popričamo sa Jovanom Dorkinom iz Instead of a Kill benda o svemu što je do sada uradio na polju muzike, o planovima i budućnosti benda, o domaćoj i svetskoj muzičkoj sceni i njegovom viđenju dobre metal muzike.

jovan-dorkinBR: Koliku ulogu muzika ima u tvom životu?

Dorkin: Ona je 100% mog života, uvek je bila tu, pre nego sto sam naucio da hodam znao sam da pustim muziku. Mislim da ne postoje reči kojima bih opisao koliko je ona važna, kao mama i tata, kao prva ljubav, kao radjanje i umiranje, kao vazduh i voda. Njena uloga je tolika da sam ja postao muzika i ja nju pokrećem.

BR: Svirao si sa mnogim muzičarima i u raznim bendovima. Podeli sa nama najbolja iskustva iz dosadašnje karijere i reci nam da li planiraš da se konačno skrasiš u jednom bendu?

Dorkin: Kada si mlad i pun snage, a voliš to što radiš, jednostavno nikada se neceš skrasiti i stajati mirno dok se oko tebe dešava sve i tu ti je, na dohvat ruke. Ja sam bio takav i želeo sam da čitavo iskustvo bude ogromno za najkraće moguće vreme – tako se i desilo. Veliki deo tog iskustva pokupio sam i van muzike, tacnije u odnosu sa ljudima koji nisu striktno vezani za muziku. Najviše sam učio u bendu Magma – saradnja sa tom ekipom me je dovela do profesionalizma ali uvek ima mnogo toga da se nauci, kako u studiju, na probi, tako i uživo na bini u klubu ili festivalu, iskustvo je za svakoga i moraš to lično proći i doziveti. Mislim da se neću skrasiti, još uvek sam mlad i uvek postoji neki projekat, pored trenutno matičnog benda Instead of a Kill, koji radi punom parom vec treću godinu od kako je zaživeo kao petočlani bend. Tako da se može reći da sam neka vrsta muzičkog monaha.

BR: Tokom svih ovih godina dosta se sviralo i u zemlji i u regionu.  Oprobao si se i kao organizator koncerata a šta planiraš za predstojeću koncertnu sezonu, sviraš, organizuješ ili sve po malo? 

Dorkin: Polako se odričem toga i svu pažnju okrenećem ka bendu Instead of a Kill. Trenutno snimamo drugi album i oko toga ima mnogo posla. Naravno, nisam se odrekao organizacije, uvek ću biti tu da pomognem šta god treba ili da prosledim neki kontakt dalje, čak Vam mogu nagovestiti da nas u Maju 2015. godine očekuje jedan strani deathcore spektakl, ali o tome samo toliko za sad.      

jovan-dorkin-1BR: Instead of a Kill poseduje mnogo potencijala, postava se ustalila, šta se desilo u međuvremenu sa materijalom?

Dorkin: Prvi album “Skinwalker” izdali smo za australijsku kuću 10th Legion Records, mada, kao i sve manje potencijalne kuce u ovom zanru, ne traju dugo. Nove stvari su spremne i zategnuti smo za snimanje sledeceg albuma, za koji ćemo jednim singlom i spotom začeti pohod na novog, nadamo se, malo jačeg izdavača.

BR: Koji je po tvom mišljenju najbolji način za pronalaženje dobre izdavačke kuće i šta bi sve trebalo da poseduje bend koji se obraća izdavaču?

Dorkin: Najvaznije je da svira uživo i da ima sto je više moguce tih lajvova – to najvise zanima izdavača. Ako posalješ demo iz studija izdavaču ništa nisi uradio. Izdavaš želi da ima bend koji je usviran i iskusan uživo i koji putuje, što opet znači da oni neće 5 lajv snimaka iz Beograda, nego 5 lajv snimaka sa 5 različitih mesta. Takođe, bend mora da izgleda kao jedinka: oblačenje, logo, cover, artwork i generalno nastup. Ako to ne posedujete, bolje da se ne bavite muzikom uopšte, a ne da tražite izdavača, jer time blokirate put onima koji godinama rade samo da bi se ustručili da pošalju sopstveni materijal nekom izdavaču. Nije bitno koliko bend ima dobru muziku ili dobrog bubnjara ili loš vokal, fora je da svi članovi u bendu budu taj bend.

BR: Kao veliki poznavalac metal muzike, koje je tvoje mišljenje o trenutnoj situaciji na metal sceni i evoluciji metala u proteklih par godina? U kojoj meri tehnološki napredak utiče na zvuk i način sviranja novih bendova?

Dorkin: Kidamo! Mogu slobodno da kažem da ima ljubitelja tvrdog zvuka na pretek i da taj broj raste svakog trenutka, iz meseca u mesec. Mladi bendovi se samo rađaju, non stop me kontaktiraju i saopštavaju kako su u akciji, kako su sad od jednog napravili dva nova – bez bilo kakve mrznje ili svađe u bendu – nekad pomislim da su ovi novi klinci mnogo zreliji od nas kad pogledaš unazad. Istina je da se nova muzika razmenjuje prebrzo i da publika više od pola ni ne presluša, ali mislim da je baš u tome i fora – đent je na pocetku bio sranje, ali evo, vec dve godine kasnije, pronašao je i on svoj tok. To je žanr koji je više bio na produkcijskom nivou, a ne kao sam zanr, stopio se sa deathcorom, metalcorom i ostalim tvrdim i progresivnim zvukom. Baš zbog toga imamo te nove bendove ili mlade bendove koji se raspadaju zbog prebrzog rađanja pod-zanrova i to je kul.

jovan-dorkin-2BR: Da li si razmišljao da se oprobaš kao producent i koji mladi bend bi izdvojio sa domaće scene koji po tvom mišljenju ima kvalitet i može da bude naš predstavnik novog talasa metal muzike koji nadolazi?

Dorkin: Nekako nisam ja za to, previše dugmića, ekvilajzera, potova, buljenje u komp, zajebi! Imamo dosta mladih bendova, ima tu dosta potencijala, ali mislim da ce tek da dođe taj bend koji ce da izleti ispred svih, cak tipujem na jedan za koji još uvek nema ni snimka, ali su aktivni po beogradskim sklonistima – imaju ime ali necu još da otkrivam, čuće se.  

BR: Koga bi sa svetske metal scene izdvojio kao trenutno vodećeg u okviru svog žanra?

Dorkin: To generalno svi znaju. Ti bendovi su već pod classic u deathcore zanru.. Whitechapel, Thy Art is Murder, Suicide Silence, Architects, Bring me the Horizon, I Killed The Prom Queen…

BR: Najbolji metal albumi 2014. godine po tvom mišljenju su?

Lost Forever // Lost Together, Band: Architects Beloved, Band: I Killed the Prom Queen Killer Be Killed, Band: Killer Be Killed

jovan-dorkin-crtezBR: Pored muzike, šta je ono što te opušta i daje smisao svemu što radiš?

Dorkin: Volim video montažu – ona je nekako kao muzika – moraš da imaš ritam i osećaj, plus jako me opušta i daje mi generalno ideje. Obožavam filmove sa dobrim glumcima, volim prirodu i gajim biljke i voće. Najviše me opuštaju dobri ljudi i moja ekipa.

BR: Za kraj, savet svim mladim muzičarima su se tek upustili u svet rok i metal muzike – autorski materijal, tribute bendovi, ciljati na domaću scenu ili inostranstvo?

Dorkin: Samo autorsko je ono sto čini jedan radan bend, super je voleti tuđe. Što se tiče izdavača, nije bitno da li je preko ili domaće, važni su OK uslovi za jedan perspektivan bend.