-

NaslovnaIntervjuiJadranka Ivaniš Yaya (Jinx): „Sami kormilarimo svojim vremenom i to je najveće b...

Jadranka Ivaniš Yaya (Jinx): „Sami kormilarimo svojim vremenom i to je najveće bogatstvo koje slobodan čovjek može imati“

Dajana Lerić

Funkcija: Šef dopisništva za Hrvatsku

Sebe vidi kao: Strastvenu obožavateljicu glazbe, književnosti i filma s istančanim ukusom za pivo.

Moto: Živi kao da ćeš sutra umrijeti, uči kao da ćeš vječno živjeti.

Jinx
Bend Jinx ovo ljeto objavio je novi video singl „Jesmo li dobro?“ te nakon gotovo šestogodišnje diskografske stanke najavljuju novi album koji bi trebao biti objavljen do kraja jeseni. O radu na novom studijskom albumu, redatelju Gonzu, suprugu Dubravku Ivanišu, Punčkama, slikarstvu i nakitu, razgovarali smo s pjevačicom Jadrankom Ivaniš Yayom.

BR: Pjesmom „Jesmo li dobro? “ najavili ste izlazak novog studijskog albuma. U kojoj ste trenutno fazi rada?

Jadranka Ivaniš Yaya: Možemo reći da smo pri kraju samog snimanja, slijedi miks i pakiranje. Stalno nešto ponavljamo jer želimo uglancati stvari.

BR: Najavili ste razigraniji i plesniji album od „Diksilenda“ (2010), no ipak s prepoznatljivim Jinx zvukom. Možemo li ipak očekivati neka iznenađenja? S kim ste sve surađivali na njemu?

Yaya: Za sad bismo ostavili mjesta za neka iznenađenja. Uglavnom, surađivali smo i s nekim muzikantima koji nisu članovi našeg sastava. Mogu vam, evo, otkriti da će biti jedan duet!

JinxBR: Koliko se identificirate s pričama o kojima pjevate?

Yaya: To je uvijek važan dio posla – pronaći tu neku novu ličnost koja bi zvučala što uvjerljivije. Ponekad je lako, ali zna biti i teško… što su stariji teže je zvučati neobavezno i lagano, pogotovo kad smo mi bend koji radi zapravo zabavnu glazbu.

BR: Povodom dvadeset godina postojanja Jinxa sniman je dokumentarac. Kakva su iskustva sa snimanja?

Yaya: Pa i nije snimljen hahaha… snimili smo nešto materijala, pa smo stali. Mislim da to čak i nije loše pa ako uhvatimo opet neku pauzu od dvije godine, možda i više, nastavimo snimati. Odmak je dobar, pogotovo kod dokumentaraca.

BR: Redatelj dokumentarca je Radislav Jovanov Gonzo, koji je režirao i spot za pjesmu „Trubač“ koju ste snimili s Pipsima. Kako je bilo raditi s Gonzom?

Yaya: Gonzo je stari frend i ako neko zna sve o spotovima, onda je to on. Osobno volim raditi s njim jer ima strašan talent za prepoznavanje detalja i improvizaciju – lako se prilagodi i iskoristi svaku situaciju.

BR: U spotu za „Trubača“ pojavljuju se i Punčke. Kakav dojam su na vas ostavile mlade Slavonke? Kako je proteklo snimanje videa?

Yaya: To mi je bilo jedno od dražih snimanja zbog ugodne atmosfere. Curke su stvarno odlične, simpatične! Plus, snimali smo u studiju tako da nismo ovisili o vremenskim uvjetima.

JinxBR: Kad smo već kod suradnje, ne može se izbjeći ni pitanje suradnje s vašim suprugom Dubravkom. Kako funkcionirate zajedno kada je riječ o glazbi?

Yaya: To je nešto skroz drugačije. Senzibilitet i način rada. Volim ponekad osjetiti drugačiju vibru i stil. Tako otkrivaš i o sebi nove stvari i nove mogućnosti u interpretaciji što mi je ful zabavno i izazovno.

BR: Tko bi se bolje snašao kada biste Dubravko i vi na mjesec dana zamijenili matične bendove?

Yaya: Ja! Hahaha ipak ja pjevam tuđe pjesme zar ne? Dudo pjeva svoje pjesme i one su srasle s njim od samog prvog tona i prve riječi.

BR: Koji je najbolji mladi hrvatski bend koji ste čuli u posljednje vrijeme?

Yaya: Jao!!! Ne znam odgovor. Muzika je stvar ukusa i frekvencije, ako se meni nešto svidi ne znači da je to i najbolje!

BR: Koji je prostor savršen za akustičnu gitaru i glas kada su Jinxi u pitanju?

Yaya: Pa može ulica.

BR: Ako biste morali birati, koji bi bio vaš omiljeni akord?

Yaya: Ne znam. Ovisi koji je ispred, a koji nakon njega.

jinx-02BR: Tko je najveći „Jinx“ u bendu?

Yaya: Mislim da je Goody nekako posipan čarobnim prahom. Ima dobru narav, super je frend i ima sreće!

BR: Poznato je da se uz glazbu bavite i slikarstvom, izrađujete nakit te se bavite dizajniranjem interijera. Koliko vas to ispunjava i koliko vam vremena oduzima u odnosu na bavljenje glazbom?

Yaya: Sve se nadopunjuje, sami kormilarimo svojim vremenom i to je najveće bogatstvo koje slobodan čovjek može imati. Interijere ne radim, to je previše kompliciran i zahtjevan posao. Ostali su poslovi koji ovise samo o meni i moje dvije ruke. Super je jer ne trebaš partnera, dakle – slikanje i nakit. Svašta čovjek stigne ako isplanira tjedan unaprijed!

BR: S obzirom da ste svestrana umjetnica, koji vam je izražaj najbliži?

Yaya: Mojoj ekstrovertiranijoj strani odgovara pjevanje i sinergija s publikom, a kad se umorim, punim se energijom kroz slikarstvo. To su trenuci kada mogu biti sama i razmišljati. Divna nadopuna.

BR: Koje su dobre, a koje loše strane Twittera?

Yaya: Ma kaj ja znam… hahaha. Twitter je dobra zeka, ja volim duhovite ljude. Vidim kako drugi provode vrijeme i što ih zaokuplja. Ne vidim ni loše ni dobre strane jer ne shvaćam društvene mreže previše ozbiljno. Jedino mi je dobro što na Facebooku imam svoju stranicu samo sa slikama i nakitom pa mi je to neka vrsta dokumentacije i komunikacije. Naravno, ponešto treba i prodati!