-

Ivan Dečak (Vatra): „Može nam biti bolje samo ako se uistinu probudimo“

Ivan Dečak, „vatreni“ frontmen jednog od trenutno vodećih sastava na hrvatskoj muzičkoj sceni, grupe Vatra, govori o nastupima u Srbiji, novom albumu „Ima li budnih?“ i današnjim „uspavanim generacijama“.

BR: Prvi samostalni koncert u Srbiji održan je u Staroj Pazovi, 38. februara. Prethodnog dana ste svirali u Beogradu. Kako su prošli pomenuti koncerti?

Ivan: Dugo smo iščekivali nastupe u Srbiji. Posljednji put predstavili smo se publici na festivalima; Exit i Beer fest. Kao i tada i ovaj smo puta lijepo dočekani i ispraćeni, pa se iskreno nadamo kako se uskoro vidimo ponovno u Srbiji.

BR: Kako Vi doživljavate srpsku publiku? Da li bi je po nečemu izdvojili?

Ivan: Kao što sam rekao, do sada smo nastupali na Exitu, Beer festu, te Vračaru i samostalno u Staroj Pazovi. Premda smo jedni drugima još uvijek novi ne susprežemo se pri razmjeni energije na koncertima, a to je ono što očekujemo od prave koncertne publike..

BR: Zašto se toliko čekalo na nastup Vatre u Srbiji?

Ivan: Tek sad su se pojavili ozbiljni bookeri sa kojima želimo raditi koncerte u Srbiji. Iskreno se nadamo da će koncerata biti sve više, jer Srbija nam je, uz Hrvatsku, najzanimljiviji prostor za širenje glazbe kakvu izvodimo.

BR: Šta ste slušali kao tinejdžer? Ko su Vaši muzički idoli?

Ivan:Vatra ima 5 članova, svaki od nas ima svoje omiljene izvođače koji su nas inspirirali nekad i sad. Moram priznati kako se meni osobno omiljeni glazbenici mijenjaju na dnevnoj bazi, pa tako trenutno uživam u novim albumima bendova; Florence And The Machine, posljednjem albumu Arcade Fire-a i Foo Fighters-a. Između ostalih sigurno su nas inspirirali bendovi kao što su; Gang of four, Bowie, Paul Weller, Nick Cave, Radiohead, Placebo, Muse, National, Ramones… Kao što vidite riječ je o širokoj lepezi glazbe i glazbenika, što smatram odličnim i vjerujem da tako širimo horizonte inspiracije.

BR: Čini mi se da Vatra pridaje veliki značaj spotovima. U kojoj meri su oni pomogli bendu?

Ivan: Po mom osobnom mišljenju bend bi trebao pružati audiovizualan doživljaj! Potpuno mi je logično pjesmi za koju se odlučimo kako će biti naš novi single dodati i njenu vizualnu stranu.

BR: Koliko ste Vi lično zadovoljni zvukom i produkcijom na albumu „Ima li budnih?“?

Ivan: U potpunosti smo zadovoljni produkcijom koju na albumu „Ima li budnih?“ potpisuju Jura Ferina i Pavle Miholjević (članovi zagrebačke skupine Svadbas). Naša suradnja započeta je na prethodnom albumu „Sputnik“, da bi smo na aktualnom albumu otpustili sve kočnice, što je u konačnici rezultiralo albumom koji nas u produkcijskom, ali i umjetničkom smislu zadovoljava u potpunosti.

BR: Da li ga smatrate za očekivanog naslednika prethodnog albuma „Sputnik“?

Ivan: Upravo tako. Na „Sputniku“ smo se upoznali sa Jurom i Pavlom, čije radove iznimno cijenimo (glazba za mnogobrojne hrvatske filmove, teatar, ali i glazba koju izvode u svom matičnom bendu Svadbas). Stvaranju novog albuma prionuli smo bez predrasuda, ograničenja i što je najvažnije kalkulacija. Mnogo toga naučili smo od Jure i Pavla pri stvaranju „Sputnika“, a što je najvažnije kroz to vrijeme postali smo puno više od poslovnih suradnika i to se u konačnici itekako čuje i osjeti.

BR: Za 12 godina postojanja objavili ste šest studijskih izdanja. Mislite li da je možda bilo prostora za još neki album?

Ivan: Ne snimamo albume razmišljajući o vremenskom razmaku između njih, već snimamo, skladamo i pišemo kada imamo nešto za reći. Kroz 6 studijskih albuma koji su za nama rekli smo sve što smo mislili u proteklih 12 godina, a kako već sada imamo puno toga novoga za reći, uskoro slijede i novi albumi.

BR: Da li Vam je i koliko bilo teško da zauzmete znajačajno mesto na hrvatskoj rock sceni, s obzirom da potičete iz malog mesta?

Ivan: Marginalna mjesta i provincije uvijek su bile inspirativne sredine, pa su kao takve iznjedrile ponajveče rock bendove, barem kod nas. Istina je u početku je bilo teško, Hrvatska je kao i sve zemlje sa prostora bivše Juge centralizirana, pa smo se u jednom trenutku odlučili na preseljenje u Zagreb, kojeg sada nakon 13 godina života u njemu smatram svojim gradom. Zagreb mi je pružio svu slobodu potrebnu za bavljenje ovim „poslom“ kojim se bavim. Beskrajno sam zahvalan i zaljubljen u taj grad, ali nikada se ne odričem svojih korijena, te sa ponosom ističem kako smo virovitički bend.

BR: Šta su po Vama „uspavane generacije“, koje ste spomenuli u jednom intervjuu?

Ivan: Nezadovoljni ljudi koji s opravdanim razlogom komentiraju loše stanje u zemlji, ali neopravdano sami sebi u bradu, unutar svoja četiri zida. Može nam biti bolje samo ako se uistinu probudimo, protegnemo i podignemo rolete, u suprotnom ćemo zauvijek ostati zemlja spavača, a gramzivi vlastodršci takve najviše vole.

BR: Da li smatrate da će ih parola u naslovu „Ima li budnih?“ zaista probuditi?

Ivan: Glazba ti možda ne može promijeniti život, ali ti može pomoći da kroz njega plešeš. A ukoliko plešeš znači da si budan. Pravi odgovor na pitanje bio bi: Ne znam, nadam se, navijam za sve nas!

BR: Za koju pesmu, album ili period biste mogli sa sigurnošću da kažete da oslikava pravi zvuk i emociju koju nosi Vatra?

Ivan: Svaki od albuma predstavlja otisak Vatre u datom periodu. 1999. godine snimili smo prvi album „Između nas“. Tada sam imao nepunih 19 godina, a posljednji album pisao sam sa 30 godina. Jasno je da se pogledi na svijet razlikuju, bitno je samo da se i danas ne stidim stavova i stihova golobradog klinca koji je tako mlad promišljao i pisao pjesme za Vatru.

BR: Odakle crpite inspiraciju za pisanje tekstova?

Ivan: Moje su teme odnosi unutar veza, osobna previranja, ali i dnevna zbivanja u zemlji i svijetu. Teško je locirati izvor inspiracije.

BR: Da li postoji nešto za čime žalite? Nešto što ste u dosadašnjoj karijeri mogli da uradite, a niste?

Ivan: Ne bih rekao, stvari se dešavaju kako je zacrtano da se i trebaju dešavati.

BR: Koji su dalji planovi Vatre?

Ivan: Trenutno smo na koncertnoj turneji „Ima li budnih?“. Sa proljećem ćemo izbaciti novi single, snimiti videospot i nastupati do jeseni, kada planiramo snimati akustičan album, svojevrsno presjek karijere iliti „best of“.