-

Naslovna Intervjui Pero Lovšin (Pankrti): "Nema pravila u panku"

Pero Lovšin (Pankrti): “Nema pravila u panku”

Pankrti slike koncert pero

Jedan od najpoznatijih pank sastava sa prostora bivše Juge, slovenački Pankrti gostovali su juče u Nišu, prvi put posle više od 20 godina. Frontmen i pevač benda Pero Lovšin ovom prilikom je dao intervju za Balkanrock.com.

Kakav je osećaj vratiti se u Niš posle 20 godina i šta očekujete od ovog, povratničkog, koncerta?

Pero: To je jedna ista gomila ljudi, rokenrol ljudi, veoma je bitno da ti imaš takvu publiku. U Nišu nismo nastupali 23,24 godine i ako kažemo rokenrol nije bitno da l’ je u Americi, Evropi, Srbiji, Sloveniji, bilo gde, bitnije je da znači nešto više. Ja imam puno prijatelja ovde u Srbiji, koji žive od rokenrola, čak i više nego u Sloveniji.

Pre 2 godine, kada ste proslavljali 30 godina postojanja, bilo je pomena o mogućem ulasku u studio i pravljenja novog materijala za šesti studijski album. Da li se nešto od toga ostvarilo do sad?

Pero: Ja sam izdao u januaru svoj solo album „Happy Hour“, tako da radim stalno, imam svoju karijeru. Mi nismo ni planirali da će ovo naše druženje sa Pankrtima imati ovakav ishod. Do sada smo održali 48 koncerata, što je više nego što smo očekivali, i dobijamo još ponuda, tako da ćemo se sigurno vraćati, možda nešto i uradimo.

Primećujem da Ivan Kral, poznati češki muzičar, koji je svirao sa vama na turneji 2007. večeras nije ovde?

Pero: Da, bilo je lepo družiti se sa takvim muzičarom kao što je Ivan, sve je to za sada otvoreno, pa ćemo videti na dalje.

Ove godine Nisomnija se održava na novom terenu, ovde, u rovovima Tvrđave, kakvo je stanje koncertnih prostora u Ljubljani?

Pero: Eto, baš pre pet dana u Ljubljani je bio jedan značajan koncert, ponovo se otvorio kino „Šiška“, to je fenomenalna dvorana, za oko hiljadu ljudi, za koju nas veže dosta dragih stvari.

Šta se promenilo od onog vremena kada ste počeli ’77., pa do danas?

Pero: Promenilo se sve i ništa. Promenile su se granice, promenili smo se fizički, vlast se promenila… Srbija je sad u usponu, Slovenija trenutno u jednoj silaznoj putanji, nije dobro, nekolicina ljudi je pokralo pola Slovenije.

Kakvu će set listu publika večeras čuti od Pankrta i da li će se ona bitno razlikovati od pesama koje ste svirali 2007. na turneji, na kojoj je većina bila sa prvog albuma?

Pero: Pa, sviramo sve albume, da, dosta pesama i sa prvog albuma. Nekako, sve po malo, drugi, treći, imamo pet studijskih albuma, tako da… Sviramo i zadnji album „Sexpok“, dve pesme.

Da li je u planu neka veća turneja, posle ovog koncerta u Nišu, ili će to biti možda tek za 35 godina karijere?

Pero: Sada smo još uvek u nekoj fazi, ovo je još uvek turneja „Nč se ne premakne“, u međuvremenu smo izdali i live dvd sa koncerta u Hali „Tivoli“, izdali smo i neku vrstu „The Best of“, tako da je to i promocija toga, sigurno nema puno distributera sa prostora nekadašnje Jugoslavije, ali svejedno, to je promocija albuma koji nam je vrlo drag. Mi radimo uvek spontano.

Kako ocenjujete sadašnju pank scenu, i uopšte muziku u domenu rokenrola?

Pero: Nema pravila u panku. Posle nekog klasičnog panka u 80-tim kad je došao hard core, oni su mislili to što sviramo to je ono pravo, svi drugi su stare pizde. Sad se svira i old school, američki pank, tu je Green Day, koji je pop pank, onda Offspring, Bad Religion, stari Dead Kennedys, svira se daft pank. Puno uticaja, puno bendova ima, čitam i jedan mladi, beogradski bend koji postaje sve poznatiji u Sloveniji, mislim da se zove Reformator…

Repetitor?

Pero: …Da,da, Repetitor, tako da ima puno grupa. Sigurno je da nema više bendova kao što su The Clash, Pistolsi, Pankrti… Ali ima, ima bendova koji miksuju pank i rege, art, i uvek, stalno će biti nekog pank senzibiliteta.