-

NaslovnaIntervjuiIgor Sidorenko (Stoned Jesus): „Ne svirajte žanrove, svirajte muziku!”

Igor Sidorenko (Stoned Jesus): „Ne svirajte žanrove, svirajte muziku!”

Stoned Jesus Božidarac BeogradU susret predstojećem koncertu 29. septembra u Božidarcu, imali smo povod i priliku da razgovaramo sa osnivačem i frontmenom stoner rok benda Stoned Jesus ‒ Igorom Sidorenkom. Ovaj bend, iako osnovan tek 2009. godine u Kijevu (Ukrajna), za jako kratko vreme uspeo je da osvoji alternativnu muzičku scenu i ostvari veoma zapažene turneje koje su odjeknule i u Beogradu i to već dva puta do sada. Njihov progresivan zvuk, prepun inovativnih ali i klasičnih muzičkih ideja, nekako se uklopio u savremenu stoner rok koncepciju i pobudio zainteresovanost ne samo publike, već i muzičkih kritičara, koji su na svakakve načine pokušali ovaj bend u današnjicu da ukalupe. O fenomenu žanrova, njihovoj muzičkoj ideji i načinu stvaranja pesama, kao i tekućoj turneji povodom deset godina postojanja i predstojećem beogradskom koncertu i još o nečemu, govorio je za Balkanrock na vrlo interesantnan način veoma zanimljiv i pozitivan sagovornik Igor Sidorenko.

Balkanrock: Naziv vašeg benda sadrži jednu veliku kontradikciju, moglo bi se reći i paradoks, da li težite da i koncepciju stvaralaštva provučete kroz paradoks i koliko je kontradikcije u vašim tekstovima?

Igor Sidorenko: Najveći paradoks je što još uvek postojimo deset godina nakon nazivanja benda ovako smešnim imenom, haha! Rekao bih da je to svojevrsni test za one koji su u stanju da vide izvan pukog imena ili predstave ili kakve druge predrasude ‒ ako si zagrižen za samu muziku, onda te ne interesuje ništa drugo u vezi sa umetnikom.

BR: U vašoj muzici se može pronaći upliv razičitih žanrova. Kako izgleda proces nastajanja takvih naizgled kompleksnih melodija?

IS: Glavna ideja najverovatnije je opovrgavanje „žanra“ kao koncepta u muzici. Za mene ne postoje žanrovi dok pišem muziku za Stoned Jesus, već samo ono što bih želeo da čujem kao slušalac. Ostali članovi benda su takođe otvoreni po tom pitanju. Tako da, kada im predočim ovakve ideje, ne postoji opterećivanje žanrovima ‒ ili im se u trenutku zasviđa ili pokušaju da ga malo poboljšaju, nadograde.

BR: Koji su vaši najveći uzori?

IS: Nikada nisam bio deo „seks, droga, rokenrol“ klišea, tako da moji heroji dolaze sa umetničke strane rok muzike: Pol Makartni, Majkl Gira, Mark Holis, Stiven Vilson, Piter Hamil, Fil Kolins, Stiv Hogart, Dejvid Bouvi i slično.

BR: Koji koncert vam je ostao u najlepšem sećanju?

IS: Definitivno Svons iz 2013. godine ‒ nisam mogao pipnuti gitaru nedeljama nakon tog iskustva, prosto, više nije imalo smisla! King Krimson je u 2016. bio podjednako fascinantan, kao i ovogodišnji nastup Stivena Vilsona u Kijevu.

BR: Kako deluje muzička scena danas iz vašeg ugla? Kako sve to izgleda u poređenju sa vašom matičnom ukrajinskom scenom?

IS: Ukrajna je prilično poput male kopije svetke muzičke mašinerije: imamo sopstvene Koldplejeve, sopstvene Bibere, čak i sopstvene trep repere sada, haha. Očigledna je prisutnost užasnog disko-folk/slovenskog popa koji nikada neće nestati, samo se menja pomalo. Međutim, mi smo uglavnom svetlosnim godinama iza vodećih trendova, i kada neki umetnici pokušaju da iskopiraju te trendove, obično to urade jako loše. Uostalom, kome u ovom trenutku treba prava muzika sa albumima i značenjima iza istih, kada imamo Spotifaj i meme da ubijemo vreme, zar ne?

BR: S obzirom na to da ovaj koncert nije posvećen promociji nekog novog albuma, već jubilarnoj godišnjici postojanja, prema kojim kriterijumima ste sačinili set listu?

IS: Upravo smo čitavu godinu potrošili na turneju i promociju „Pilgrima“, našeg poslednjeg albuma ‒ albuma posvećenog iscrpljenosti od turneja, ironično. Svirajući sve te nove pesme sa albuma svake večeri (uključujući samo nekoliko starijih numera između), uzrokovalo je da se zaželimo naših starih klasičnih hitova, istina. Tako da ćemo nastupiti sa pesmama koje nismo svirali godinama!

BR: Šta očekujete od nastupa u Beogradu ovog puta? I da li ste spremili neke novine za vaše fanove u Srbiji?

IS: Ono što je sjajno sa Balkancima jeste da je vaš temperament veoma sličan našem, tako da dole u publici uvek traje žurka, čak i kada sviramo sporije pesme! U skladu sa tim ćemo definitivno nabaciti nekoliko bržih numera na beogradsku set-listu, kako bismo se svi mogli malo zabaviti.

BR: Šta biste poručili mladim bendovima Stoner rok koncepcije koji su tek na početku svoje muzičke karijere?

IS: Ne svirajte žanrove, svirajte muziku.

BR: I za kraj, da li ste u nekom trenutku imali strah od neuspeha i ako jeste, kako ste se s tim izborili?

IS: Ništa nije neuspeh, ukoliko si dovoljno samouveren i strastven!

BR: Hvala Vam puno na izdvojenom vremenu! Pozdrav od redakcije Balkanrocka!

IS: Hvala vama na pitanjima, bilo je zabavno!