-

Igor Bogdanović- Šile (Gospodin Pinokio): „Potvrdićemo da još uvek imamo šta da kažemo!“

Gospodin PinokioU poslednje vreme sve više se govori o niškom bendu Gospodin Pinokio. Kako saznajemo ova godina biće puna novosti vezanih za njih i njihov rad, te smo iskoristili priliku i tim povodom porazgovarali o tome sa njihovim pevačem Igorom Bogdanovićem, poznatijim pod nadimkom Šile.

Gospodin PinokioBR: U saopštenju koje kruži medijima Gospodin Pinokio će sledeće godine proslaviti 15 godina aktivnog rada i 22 godine postojanja. Šta se krije u tih sedam godina razlike?

Šile: Rešavanje životne situacije, odgovaranje na važna životna pitanja, obezveđivanje opstanka. I što je najvažnije stvaranje mogućnosti da se muzikom bavimo bez briga, uz sve to, naravno, prikupljali smo inspiraciju za dalje stvaranje.

BR: Takođe se navodi da je bend promenio formaciju i da će nadalje nastupati kao četvorka. Kako danas izgleda Gospodin Pinokio i da li će možda drugačiji sastav rezultirati drugačijim zvukom?

Šile: Sastav sada čine: Bojan Ristić na basu, koji je inače stari član, Desimir Stojanović za bubnjevima, Danijel Stojanović na gitari i vokal – Igor Bogdanović. Zvuk će biti moderni garažni, potpuno ogoljen i iskren. Imaćemo drugačiji pristup aranžmanima i rešavanje melodijskih linija.

BR: Najavljeni su i koncerti u regionu. Možete li nam otkriti koje zemlje, odnosno gradove, to podrazumeva?

Šile: Nema još uvek zvaničnih informacija. Za sada se naziru neki nastupi u Hrvatskoj i gradovima u Srbiji. Spisak nije definitivan i podložan je promenama. Bože moj, ne mrzi nas da stignemo svuda.

BR: Da li mislite da će biti teško prirediti rok spektakl sredinom naredne godine u Nišu?

Šile: Svakako će biti teško, jer treba pogoditi termin koji odgovara svim gostima koji će nastupiti tom prilikom. Biće tu glumaca, pisaca, kolega muzičara, a njihova imena, kada ih budemo objavili, svakako će svima biti dobro poznata. Oni će učestvovati u izvođenju pesama Gospodina Pinokia.

BR: Kako vidite današnju muzičku scenu u Nišu i gde vidite tu svoje mesto?

Šile: Niška scena, naime, nikada nije imala problema sa kvalitetom, jedino sa zadavanjem završnog udarca, koji ni danas ne vidim. Definitivno moramo da funkcionišemo kao ekipa, a ne pojedinačno, mada će i tako biti teško da scenu ovog grada postavimo tamo gde joj je mesto. Trudićemo se da u svemo ovome aktivno učestvujemo i nadamo se da ćemo potvrditi da još uvek imamo šta da kažemo.

BR: Koliko ste se, zapravo, promenili u odnosu na famozne devedesete i početak vaše karijere?

Šile: Jedan deo nas iz 90-ih ima više kilograma, jedan deo bistrije glave, a svi skupa mnogo jasniji pogled na sve što nas okružuje.

BR: Album „Zapažanja“ iz 2000.  godine kao da je podvukao crtu posle jednog, za državu, nemilog perioda. Ako vašem sledećem albumu koji planirate nadenemo hipotetički naslov „Ponovna zapažanja“ koje teme iz prvih 15 godina XXI veka bi se našle na njemu?

Šile: Ne bismo morali da snimimo novi album, nažalost. Makar što se tiče poruke i okruženja, ali muzički mislimo da su se stvari u našim glavama poprilično pozitivno iskristalisale.

BR: Šta je dovelo do toga da bend prekine sa radom i još bitnije šta vas je nateralo da se vratite 2010. godine?

Šile: U jednom trenutku smo morali da rešimo životna pitanja, a u drugom shvatili da smo ostali totalno kreativno nedorečeni.