fbpx

-

Naslovna Intervjui Greg Turley (Pentagram): "Jedva čekamo da upoznamo fanove sa Balkana i otprašimo...

Greg Turley (Pentagram): “Jedva čekamo da upoznamo fanove sa Balkana i otprašimo svirku”

Greg Turley Pentagram
Kultni američki Pentagram, koji je stekao status jednog od prvih doom metal bendova, u četvrtak nastupa u zagrebačkom Vintage Industrial Baru. Dolaze na krilima novog albuma “Curious Volume” koji su objavili prošle godine. To je bio dovoljan razlog za razgovor s basistom Gregom Turleyjem, a osim o najnovijem albumu i nastupu u Zagrebu, razgovarali smo i o novom bubnjaru benda, nastupima, fanovima.

BR: Trenutnu postavu Pentagrama čine Bobby Liebling, Victor Griffin, Greg Turley i Pete Campbell. S obzirom na to da svi živite u različitim gradovima, kako uopšte funkcionišete i uspevate da se pripremate za predstojeće nastupe?

Greg Turley: Danas to ne predstavlja veliki problem. Nastupali smo dosta poslednjih par godina, tako da je postalo prilično lako uvežbati pesme na nekoliko proba pre polaska na turneju. Uvek smo u kontaktu i kad nismo na turneji.

BR: Zanimljiva je činjenica da ste prvi promotivni spot izbacili nakon 45 godina postojanja benda. Što ste čekali toliko i šta vas je nateralo na taj korak?

Greg Turley: Savremena tehnologija je pomogla. Produkcija nije toliko skupa kao nekad. Imamo odličnu pesmu i odličan album, kao i dosta video materijala sa ovogodišnjih nastupa. Sve se to dobro uklopilo. To je jedna odlična četverominutna turnejska kapsula – koja hvata momenat.

BR: Prethodni bubnjar Sean, napustio je bend nakon snimanja albuma “Curious Volume” (2015). Pete je, kao novi bubnjar benda, ponovo snimio bubnjarske deonice. Kako se uklopio u bendu?

Greg Turley: Sean je odlučio da je vreme da odstupi. Pete je došao brzo i sve savladao. Njegov stil odiše određenim stavom koji se može čuti uživo i na albumu “Curious Volume”.

BR: Zahvaljujući dokumentarcu “Last Days Here” saznajemo dosta toga o Bobijevoj prošlosti i borbom sa zavisti. Na kraju filma dobijamo utisak uzlazne putanje u njegovom životu. Međutim, Bobi je jedini originalni član, kao i najstariji. Kako on fizički podnosi turneje?

Greg Turley: Naše turneje traju uglavnom po dve nedelje, tako da u nizu imamo po 12-13 nastupa i onda se vratimo kući na par nedelja pre sledeće ture. Na taj način se svi odmore i osveže pred svaku turneju.

PentagramBR: Koliko sam upućena, mislim da prvi put posećujete Balkan. Kakva su vaša očekivanja?

Greg Turley: Nisam siguran da imamo očekivanja, ali dobijamo dosta poruka i mejlova sa tog podneblja. Jedva čekamo da upoznamo fanove i otprašimo svirku.

BR: Koncertno ste veoma aktivni u poslednje vreme. Da li možete da izdvojite neki poseban nastup sa turneje i zašto baš taj?

Greg Turley: Ova godina je bila izvanredna. Proletos smo bili na Roadburnu i super se proveli. Skoro smo svirali na Psycho Las Vegas festivalu u SAD. To je bila neka vrsta homecominga, došli su prijatelji, bendovi i fanovi koje smo upoznali po svetu. Bila je odlična svirka.


BR: Koje su vaše omiljene pesme za izvođenje na koncertima, a koje publika preferira?

Greg Turley: Postoje određene pesme koje moraju biti odsvirane. Fanovi ih očekuju i uvek dobijemo pozitivnu povratnu reakciju. “All Your Sins”, “Forever My Queen”, “Sign of the Wolf”, “Be Forewarned”, “Relentless” su neki od favorita. Nove pesme sa albuma “Curious Volume” – “Dead Bury Dead”, “Curious Volume”, “Devils Playground” takođe dobijaju pozitivnu reakciju.

BR: Da li više volite nastupe na festivalima ili u intimnijim klupskim prostorima?

Greg Turley: Obe varijante su kul, svaka na svoj način. Ja više volim manje svirke i kada nema ograde između fanova i bine. Takođe je kul svirati na festivalu i videti kako publici nema kraja.

BR: Kako zamišljate fana Pentagrama?

Greg Turley: Fanovi Pentagrama su super! Oni će doći ranije u klub ili ostati kasnije da bi pričali i družili se sa nama nekoliko minuta. Uvek se trudimo da izađemo u susret kako god možemo!

BR: Koji su vam planovi posle turneje? Da li radite na novom materijalu?

Greg Turley: Imamo u planu nastupe sredinom novembra. Završićemo tu i najverovatnije krenuti sa pisanjem novog materijala i aranžiranjem pesama za novi album 2017.

BR: Želim vam uspešan koncert u Zagrebu. Vidimo se!

Greg Turley: Hvala puno!