-

Goražd Čapovski (Mizar) : „Šareno je vreme u kome živimo“

Gorazd1Za razgovor sa velikim muzičarima nije potreban povod, međutim, za razgovor sa gitaristom Mizara i te kako postoji. Mizar je relativno skoro izbacio nekoliko singlova, njihova pesma se našla na jednoj jako zanimljivoj kompilaciji, a u najavi je i novi album. O svemu tome i još po nečemu govorili smo s Goraždom Čapovskim.

BR: Do sada ste crpli inspiraciju iz kulturnog naleđa ovih prostora. Da li je to slučaj i sa novim albumom?

Goražd: Formula koja je fuzija naše balkanske tradicije i rock muzike biće prisutna i na novom albumu. Nema potrebe menjati nešto što je deo našeg zvuka već trideset godina. Novi album je povratak starom darkwave zvuku koji je bio karakterističan za Mizar još od 80tih godina. Album bi trebalo da izađe do septembra. Svaku novu stvar kao singl izbacujemo za free download, što je vrlo inspirativno, jer odmah vidimo reakciju publike. Za razliku od predhodnih albuma prvi put ćemo imati ženski vokal. Raznolik je stilski koncept, zato se album i zove Šarena krava, šareno je vreme u kome živimo.

BR: Album nosi interesantan naziv „Šarena krava“. Jel ima neko skriveno značenje ili?

Goražd: Inspiraciju za ovaj album dobio sam od genijalnog nemačkog filozofa i pisca Fridriha Ničea, njegovog dela „Tako je govorio Zaratustra“. Koncept je post-modernistički, vrlo razčičit od predhodnog „Deteto i beloto more“, koji je bio tradicionalistički i patrijahalan, a po malo i nacionalno obojen. Kao što kaže veliki Dilan: „Ja pišem političke pesme“. U knjizi „Tako je govorio Zaratustra“ naselje u kome se odvija radnja zove se Šarena krava i mnogo me podseća na Skoplje ili Niš.

BR: Novi album donosi i novu postavu. Šta nam možeš reći o saradnji sa novim članovima benda?

Goražd: Kroz Mizar je prošlo dosta muzičara. Ovaj album otvara vrata novim saradnjama. Trenutno imam ideju za gostovanje pevača koji nije iz Makedonije, tu je i ženski vokal Jana Burce, nekoliko stvari planiram da otpeva prvi vokal Mizara, Goran Tanevski. Nekako mi Makedonija postaje mala u vreme globalizma, došlo je vreme za kolaboraciju i van granica naše zemlje.

gorazd-capovski2BR: Obradili ste klasik benda The Doors, pesmu Indian Summer. Hoće li se ona naći na novom albumu i hoće li biti još obrada?

Goražd: Da, biće na novom albumu. Ja sam veliki fan Doorsa, zvuk Mizara je dosta inspirisan njihovom muzikom. Imamo još jednu obradu, ali je rano da otkrijem koja je.

BR: Relativno skoro ste nastupali sa bendom Simple Minds. Kako je izgleda vaš prvi live nastup sa novom postavom?

Goražd: Odlično. Bilo je lepo nastupati sa Simple Minds. Suština rock muzike je eksperiment, ali danas svi beže od toga ili se meni tako čini. Mizar je uvek bio različit na svakom novom albumu i svakom koncertu i još uvek je tako. Eksperiment u muzici nije laka stvar, ali uvek donosi fantastične rezultate.

BR: Vaša pesma „Nebo“ se našla na kompilaciji Balkan Under The Radar vol.2 The Black Wave nezavisne izdavačke kuće Black Planet Records. Kakvi su tvoji utisci o saradnji i  samoj kompilaciji?

Goražd: Kompilacija je odlična, ima dosta fenomenalnih bendova, a što je najvažnije i fenomenalno zvuči. Čast nam je biti deo balkanske avangarde u vreme turbo-folka, farme i opšte farmizacije društva i to u državama koje su bile najprogresivniji deo Evrope 80tih godina.

BR: Da li pratiš regionalnu scenu i da li ti se neki bend posebno dopada?

Goražd: Naravno da pratim, ima odličnih bendova. Ono što mi se dopada postavljam na svoj facebook profil.

BR: Koja je tvoja najdraža pesma benda Mizar koju voliš da izvodiš uživo?

Goražd: Stoj!

gorazd-capovski1BR: Predhodni album „Deteto i beloto more“ nastao je u saradnji sa horom „Harmosini“. Hoćete li možda još sarađivati sa njima?

Goražd: Ne, biće samo jedna stvar koju smo radili za film „Ljudi bez zemlje“. Pesma je na grčkom jeziku i biće perfektan deo novog koncepta benda, pesma se zove „Kajmos“ ili „Maka – Muka“.

BR: U kakvim si odnosima i ako znaš, šta uopšte rade članovi benda iz prvobitne postave Mizara?

Goražd: Super sam sa svim bivšim članovima, prošli smo svašta zajedno, glupo bi bilo da nismo dobri sada.

BR: Bliži se izlazak albuma. Kakve promotivne aktivnosti su u planu?

Goražd: Za sada da završimo nove pesme i svakako da sviramo koncerte.

BR: Šta ima novo u Skoplju ovih dana? Koliko se grad promenio u poslednjih 20ak godina?

Goražd: Grad se promenio sto posto. Treba videti i osetiti, teško je opisati takvu promenu.

Save