-

NaslovnaIntervjuiGod Is An Astronaut: "Muzika za nas metaforično predstavlja putovanje kroz svemi...

God Is An Astronaut: “Muzika za nas metaforično predstavlja putovanje kroz svemir”

Srđan Kostić
Funkcija: Novinar Sebe vidi kao: Kulturnog, finog, lepo vaspitanog, pametnog, prelepog, genijalnog, nadahnutog, iskrenog, nepipača hleba i pre svega skromnog Moto: Slušaj majku i hardkor.

God Is An Astronaut
Čuveni post rok bend God Is An Astronaut 15. jula po treći put sviraće u Zagrebu, u klubu Močvara. Na turneji promovišu prošlogodišnji album “Helios/Erebus“. S bendom smo razgovarali upravo o aktuelnom albumu, o dosadašnjoj karijeri, koncertima, starim civilizacijama, a saznali smo i kad će opet svirati u Srbiji.

God Is An AstronautBR: Sedam sjajnih albuma u 13 godina je stvarno impresivna brojka. Kako ste uspeli da ostvarite to, s obzirom na prenaporan život muzičara, uz konstantne profesionalne obaveze poput turneja s jedne, i privatnog života s druge strane.

God Is An Astronaut: Imali smo tu sreće da nam muzika bude jedini posao još od 2003. godine. Pisanje muzike je nešto što volimo da radimo, a opet to ne shvatamo kao posao, jer nam je takođe hobi, tako da provodimo sramotno mnogo vremena pišući i snimajući muziku. To je naša strast. A što se turneja tiče, nije ih mnogo bilo sve do „God is an Astronaut“ albuma.

BR: Kako proces stvaranja vaših pesama, ili da kažemo – kompozicija, izgleda?

God Is An Astronaut: Može da varira, neke trake kreću od na primer jednog od nas, tako što uzme akustičnu gitaru ili sedne za klavir. Nastajanje nekih traka počinje od stvaranja atmosfere, koju onda “izgradimo” u studiju. Nekad snimimo mnoštvo čudnih zvuka sa sintisajzera ili gitarskih pedala, iz kojih onda nešto vajamo i onda ih završavamo u studiju, a nekad samo džemujemo uživo i onda to prenesmo u studio, kao na primer “Far From Refuge” album.

BR: Na “Helios | Erebus” koristili se vise kompleksnih ritmova i elemenata metal muzike nego na prethodnim albumima. Da li vam je to došlo prirodno ili ste jednostavno više želeli da istražite tu stranu vaše kreativnosti?

God Is An Astronaut: Napredovali smo kao muzičari, tako da je prirodno bilo da malo poguramo sebe što se tehnike tiče. Album predstavlja tamu, moralnu dilemu, koju verujem da svet sada proživljava. Pola sveta kao da napreduje, dok druga polovina zalazi u zabludu religije, korupcije, pohlepe i moći. Veoma je frustrirajuće biti svedok toga, tako da smo osetili potrebu, moranje, da zabeležimo ta osećanja na “Helios | Erebus”. Verujem da postoji svetlo na kraju tunela, ali je ono veoma nesigurno, tako da će se ljudska rasa još dugo načekati dok ne dostignemo jedinstveno stanje civilizovanog društva.

God Is An AstronautBR: Negde smo pročitali da je inspiracija za vaš poslednji album takođe došla i iz različitih antičkih mitologija. Šta vas je toliko zaintrigiralo kod tih civilizacija?

God Is An Astronaut: Istorija nas uči kako da ne ponovimo iste greške, ali nažalost, deluje kao da je nedovoljan deo sveta zainteresovan za to. Velike antičke civilizacije su uvek doživljavale svoj kraj, što će se, naposletku, desiti i današnjim super silama. Možemo toliko toga da naučimo od Asteka, Egipćana, Rimskog carstva, a oni su samo početak. Fascinantno je koliko su svi bili napredni što se znanja tiče, Maje su na primer bili veoma vešti matematičari. Mnogi misle da su Egipćani bili jedini koji su gradili zdanja i piramide vredne pažnje na času istorije, ali su i Asteci takođe iste zidali. Stvarali su strukture oko pojmova sunca, meseca, zvezda i posvećivali im posebnu pažnju svojim zdanjima. Jasno je da su geometrijski oblici imali veliki značaj u astečkoj astronomiji. Ako postoji ikakva sumnja da je njihovo poznavanje astronomije bilo veliko, Astečki kalendar to pobija. To je ogroman okrugli kamen, širok preko 3,5 metara i težak 24 tone. Debeo je oko metar, tako da nije mali ni u jedom smislu. Trebalo im je preko 50 godina da ga naprave, što je opet impresivno, uzveši u obzir činjenicu da nisu imali ni čekić, ni bušilicu da ga naprave.

BR: Vaša muzika je napredovala i menjala se kroz albume, ali je tu uvek bio taj osećaj istraživanja i slobode. Da li vam je to uvek bio cilj, ili je tako došlo prirodno?

God Is An Astronaut: Muzika za nas metaforično predstavlja putovanje kroz svemir, ultimativno bekstvo kroz zemaljsku i beznačajnu rutinu koju je čovečanstvo samo sebi nametnulo. Naša muzika mi pomaže da se zapitam oko malih stvari koje svi preozbiljno shvatamo.

BR: Vaši nastupi su nešto što bi svako trebalo da doživi barem jednom. Očigledno je da obraćate pažnju na audio vizuelne efekte tokom nastupa. Da li mislite da vaša muzika ne bi bila potpuna bez njih?

God Is An Astronaut: Nismo koristili vizuale poslednjih šest godina i moram reći da se pokazalo kao prava stvar, jer je veći fokus na muzici, bez ometanja. Sada imamo i sjajnog tehničara za svetlo, tako da nam je vizuelna prezentacija pristojna. Vizuelni efekti su nam pomagali kada smo svirali pred publikom koja nije razumela instrumentalnu muziku.

God Is An AstronautBR: Post rock muzika nikad nije bila mejnstrim, ali vi ste ipak uspeli da stvorite veliku fan bazu, čak i u Srbiji. Vaš koncert u Beogradu brzo je rasprodat i preseljen u veći prostor, a 2014. ste takođe nastupali pred velikom publikom. Kako se osećate povodom toga? Planirate li da se vratite u Srbiju u skorijoj budućnosti?

God Is An Astronaut: Vraćamo se u Srbiju sledeće godine, jednostavno nismo uspeli da vam uguramo na ovom pohodu. Veoma smo zahvalni na neodoljivoj podršci koju dobijamo iz Srbije.

BR: Koje vam je najbolje, a koje najgore iskustvo sa nastupa?

God Is An Astronaut: Jednom je previše zanet tehničar za svetlo uništio rasprodat koncert u King Tuts u Glazgovu, pošto je previše koristio dim mašinu i tako aktivirao požarne alarme, pa je cela sala morala da bude ispražnjena već posle druge pesme. To je trajalo 90 minuta, i dok smo se vratili na binu, 70% publike je već bilo otišlo kućama. Ne verujem da će se koncert u Glazgovu desiti posle toga. Najbolje iskustvo nam je nedavni koncert u Moskvi, došlo je neverovatno mnogo veoma strastvenih ljudi, bila je to noć koju ćemo dugo pamtiti.

BR: God is an Astronaut je jedan od najuticajnijih post rock bendova. Možete li da nam preporučite neki od vaših omiljenih novijih post rock sastava?

God Is An Astronaut: Overhead the Albatross iz Irske je nedavno objavio veoma uzbudljiv debi album.

BR: Kakav je osećaj biti u bendu sa svojim bratom blizancem?

God Is An Astronaut: Veoma efikasno, jer se oduvek sjajno razumemo oko toga šta su ciljevi benda, a i podjednako smo navučeni na ovu muziku. Nema mnogo prepirki ovih dana (smeh).

BR: U Hrvatskoj ste po treći put. Kako doživljavate naš region?

God Is An Astronaut: Hrvatska je veoma divno mesto, puno pejzaža, i uvek smo srećni kada treba da putujemo tamo. Publika nas je prihvatila kao svoje i to je mesto koje bih voleo da posetim na odmoru.

BR: Želimo vam sve najbolje na turneji i nadamo se uspešnom koncertu u Zagrebu.

God Is An Astronaut: Hvala vam veliko.

Save