-

NaslovnaIntervjuiFunk Shui: Obraćamo se svima koji veruju u prijateljstvo, ljubav i muziku

Funk Shui: Obraćamo se svima koji veruju u prijateljstvo, ljubav i muziku

Funk Shui

Funk Shui je muzički kolektiv osnovan u Skoplju 2010. godine. Iza sebe imaju dva albuma, debitanstki „Aether“ (2012) i „R.E.M.“ (2015), kao i EP izdanje „Импулс“. Kroz sve ove godine zvuk benda se od izdanja do izdanja znatno menjao, čineći da publika s velikim nestrpljenjem čeka svaki novi korak ovih momaka. Popularnost van okvira svoje države, stekli su zahvaljujući sjajnim hit singlovima koje su objavljivali poslednjih godina. Kao najavu njihovog trećeg albuma objavili su dva singla „Метеори“ i „Ветер„, koja su prošla veoma dobro kako kod publike, tako i kod kritičara.

Povodom nadolazećeg albuma, ali i želje da se bolje upoznamo sa likom i delom ove ekipe iz Severne Makedonije razgovarali smo sa jezgrom benda – Lukom Gjorigievskim (gitara i vokal), Mihailom Namicevim (bass) i Davidom Nikolovskim (bubnjevi).

Balkanrock: Kako je nastao Funk Shui?

Funk Shui: Potpuno spontano i prirodno. U nedostatku zvuka koji nam se dopadao i ogromnoj, ogromnoj želji za sviranjem i stvaranjem muzike.

BR: Šta se promenilo s dolaskom novih članova? Na koji način su oni doprineli pesmama benda?

Funk Shui: Raširio se zvuk i energija, kao i potreba za većim kombijem na turneji koja je došla sama po sebi. Stefanova posvećenost i Dragijevo znanje odlično su se uklopili u naš kreativni bazen i radnu etiku.

BR: 2018. ste objavili EP „Импулс“ na kom ste ponovo objavili pesme „Стаклени Нозе“ i „Виулица“na koji ste dodali još jedan deo i nazvali je „Виулица/Сомнежи?„. Zašto ste baš odabrali baš ove pesme s prvog albuma?

Funk Shui: „Стаклени Нозе“ smo odabrali kao našu najšarmantniju šesnaestogodišnju kompoziciju, a „Виулица“ kao najneobrađeniju pesmu, sa najvećim potencijalom.

BR: Koje još pesme s prva dva albuma rado svirate i zašto?

Funk Shui: „Улица 22“, radi putovanja, koja je urađena u hrabrom aranžmanu, te „Грла Јарци“, pesma koju smo napravili sa najmanje razmišljanja.

Funk Shui
foto: Aleksandra Kostadinovska

BR: 2015. ste izdali album „R.E.M.“ i posle toga ste, osim gorepomenutog EP-ja, počeli da isključivo objavljujete singlove. Zbog čega ste doneli tu odluku?

Funk Shui: Izdavanje albuma je već precizno određen tok emocija gde slušalac nema prostora sam da utiče na isti. Šarenilo donose singlovi i iz tog razloga njih smatramo slobodnim pristupom u svaranju muzike.

BR: Kada poslušamo pesme „Rush“ i „Feel Me“ s vašeg debi albuma one više odišu nekom grunge atmosferom i otpevane su na engleskom. Kako je došlo do toga da se udaljite od ovog fazona?

Funk Shui: Želeli smo da napravimo nešto za našu zemlju. Obraćajući se Makedoniji i našoj „deci“, koja neguju makedonsku muziku i kreativnost.

BR: U jednom intervjuu ste izjavili da se svojom muzikom suprostavljate skopskom betonskom sivilu. Šta je ono što vam najviše smeta kod vašeg grada, kakvo je to sivilo?

Funk Shui: Okviri Skoplja, u svakom pogledu su, mnogo često, pretesni za razvoj i progres, u bilo kom vidu. Srećom, a u isto vreme i na žalost, ta cinično – sarkastična granica ne dozvoljava odstupanje od vekovnih normi umetnosti, zdravog razuma i ponašanja. Jednačina je nerešiva, a stoga je i betonsko sivilo, oskudno u nijansama, i samo neodređeno po krajnosti, ni crno ni belo.

BR: Kome se obraćate svojom muzikom?

Funk Shui: Do nedavno nismo znali da postoji nešto takvo. Sledeći dugogodišnje analize i marketinška iskustva, kada je u pitanju Funk Shui, došli smo do zaključka da je naša publika između 15 i 49 godina… Molimo se za, i obraćamo se svima koji veruje u prijateljstvo, ljubav i muziku.

BR: Šta je ono što vas je održalo u muzici svih ovih godina?

Funk Shui: Uzbuđenje i energija koje, same po sebi, donosi stvaranje muzike.

BR: Vaših tekstovi obiluju mnoštvom metafora, ali nose i jake poruke. Kako se nameću ideje za pisanje? Kako nastaju tekstovi, s obzirom da ste zajednički potpisani kao autori?

Funk Shui: Tekstove piše Luka. Dešava se da nama tek posle dužeg vremena postanu jasne skrivene poruke u tekstu, a nekada poruke ostanu neotkrivene, tj. večno zaključane.

BR: Koliko ima klinaca po Skoplju ili Makedoniji koji su zainteresovani za stvaranje muzike? Navedite neke na koje bi publika trebalo da više obrati pažnju…

Funk Shui: Ne bismo izdvojili nikoga određenog, da se ostali ne bi naljutili, ali ćemo preporučiti da preslušate sledeće bendove: Palindrom, You, Rib, Zulu 3.4, Dope Kukjata, Pyongyangs, Contact 59, Pluto’s Doubts, Dina Jashari, Martina Barakovska, Zeebomb i Matej Foltz, Fierce, The Marvels, Antonio Ilioski, The Local Blue, Picolomini & Telemama i tako dalje…

Funk Shui
foto: Stefan Rajhl

BR: Navodite domaće bendove Чиста околина i  Архангел kao velike uticaje na vašu muziku. Šta je ono kod muzike ovih bendova što vas je privuklo?

Funk Shui: Ljubojna, Mosaique, Boombix, Bernays Propaganda, Leb i Sol, Toše Proeski, Kuku Lele.. ima ih dosta. Svi ovi umetnici poseduju autentičan i nevi pristup muzici; kod njih nema ništa lažno.

BR: Imali ste priliku da delite binu i s velikim bendom Morcheeba na festivalu Skoplje Calling. Kako gledate na ovo iskustvo?

Funk Shui: Bilo nam je zadovoljstvo da sviramo sa bendom Morcheeba, koje smo voleli da slušamo još kao mladi, a sa Skyejem Rossom je bilo vrlo prijatno družiti se iza scene.

BR: Jedan ste od retkih bendova koji pored bubnjara u stalnoj postavi ima i perkusionistu. Šta je ono što perkusije čini neizostavnim delom vaših pesama? Čime one doprinose zvuku Funk Shuia?

Funk Shui: Stefanova energija i njegov doprinos, posebno kad su u pitanju live nastupi, je nešto što nam daje mnogo života i živosti.

Funk ShuiBR: Na vašim nastupa može se čuti veoma glasno pevanje publike. Kako se osećate u momentima dok se celom dvoranom ore reči vaših pesama?

Funk Shui: To je jedan od najlepših osećaja kada je sviranje live u pitanju. Ta akcija i reakcija koju imamo sa našom publikom je nešto što izrazito cenimo, i tera nas da da još više dajemo od sebe.

BR: Koliko vam znače priznanja koja ste dobili na godišnjim listama? Konkretno, na Balkanrocku je publika bila ta koja vam je donela nagradu….

Funk Shui: Očekivali smo da pre budemo priznati na Balkanu, nego da nam bude dodeljena nagrada u rodnoj Makedoniji. Balkanrock, ovo je pravo i veliko zadovoljstvo! Zahvaljujemo se vama i publici koja je glasala, i jedva čekamo da se vidimo i družimo uživo na balkanskim binama.

BR: Šta vam je epidemija korona virusa donela, a šta odnela?

Funk Shui: Ova epidemija je pojačala naš fokus i koncentraciju ka ciljevima kojima stremimo, а izazovi sa kojima smo se sretali ove godine su nas oblikovali kao individue koje shvataju i streme ka onome što je generalno najvažnije: volja, mir, zdravlje u svetu.

BR: Da vam neko zabrani da se bavite muzikom, čime biste se bavili?

Funk Shui: Plivanjem, baštovanstvom, motivacionim govorima i računovodstvo malih i srednjih preduzeća.

BR: I za kraj, Златен даб ili Скопско?

Funk Shui: Sva makedonska alkoholna pića smatramo za vrhunsko dostignuće na Balkanu i šire, iako bismo izdvojili Скопско, radi njihove velikodušnosti u količini piva koje su poklonili Funk Shuiju.