-

Džezbollah: „Ne kajemo se ni zbog čega“

Džezbollah
Džezbollah

Nakon dva meseca provedenih u zatočeništvu, na dijeti koja se sastojala od vode, nasheedova, i izlizane vinil-kopije Unit Structures, naš novinar Nikita Šestak konačno je pušten od strane ozloglašene disaster jazz organizacije Džezbollah. Strahujući od kakofonije kojom je našoj redakciji pretila ova međunarodno tražena i izuzetno opasna grupa džez-terorista, objavljujemo propagandni intervju u celosti. Čuvajte svoje, i uši svojih najbližih.

Balkanrock: Identitet članova Džezbollaha obavijen je velom tajne. Spremno rizikujući svoju glavu – da li ste raspoloženi za jedan ekspoze?

Džezbollah: Ne. Ali smo raspoloženi da objavimo identitete članova koji su proterani iz organizacije. U predstojećim danima, objavljivaćemo njihova imena, adrese i ostale lične podatke na našim kanalima komunikacije. Fatva je izrečena, oni su sada slobodne mete.

BR: Mnogi nevernici su postali neposredne žrtve paranja ušiju vašim disaster jazzom u centru Beograda. Kajete li se zbog svojih zločina?

Džezbollah: Ne. Ne kajemo se ni zbog čega, nikad. Vođeni smo višim silama.

BR: Kad smo već kod toga, fizičke kopije vaših zapisa su, koliko je poznato, procurele u javnost, zahvaljujući izvesnoj organizaciji, Idiotski internat. Kako Džezbollah planira da kazni počinioce?

Džezbollah: Biće kamenovani u tajnosti. Naša muzika nije napravljena za slušanje, već da bude bunkerisana zauvek. Fizička izdanja predstavljaju artefakte koji su namenjeni da budu zakopani duboko u pesku. Apelujemo na sve koji su došli u posed procurelih kaseta da ih zakopaju duboko.

Isto važi i za našu novu muziku koja postoji, ali se nadamo da nikada neće izaći na videlo.

BR: Uoči, u političkom smislu, sveprisutnog vanrednog stanja, postoje li izgledi za preporod revolucionarnog naboja panka i free jazza? Ili je „integralna nesreća“ ovih žanrova da budu politički irelevantni i komercijalno kooptirani?

Džezbollah: Strategija disaster džeza je usvojena na prethodnim kongresu i važiće narednih pet godina. Nakon pet godina Džezbollah će biti likvidiran. Naša muzika revoltira i nastaviće da revoltira i nakon likvidacije. Ne može biti kooptirana.

BR: Nedavno je preminuo veliki Pharoah Sanders, legenda tzv. spirituelnog džeza. Kakva je bila reakcija Džezbollaha?

Džezbollah: Bong RIP legendo.

BR: Izvesno je, takođe, da je ruski kolektiv Сольвычегодск (Solvichegodsk) ostavio značajan trag na vašoj agendi. Šta možete izneti u javnost o ovome?

Džezbollah: Сольвычегодск mi je brat od tetke, ovom prilikom raskidamo sve kontakte i uticajne veze. Ubuduće ćemo se koncentrisati na isključivo na proizvodnju anti-Сольвычегодск content-a.

BR: Da li se u vašoj zaplenjenoj diskografskoj kontrabandi našla poneka skorašnja ili možda stara ploča koju biste želeli da podelite sa zajednicom? Siguran sam, ni Džezbollah nije imun na glas velike Fairuz.

Džezbollah: Poslaćemo ti link na tlgrm. A Fairuz je bila je veća nego što je Pharoah Sanders ikada mogao biti.

BR: Naposletku, o vašoj infiltraciji u lajnap Changeover Belgrade festivala se priča već neko vreme. Da li je intel koji smo dobili tačan?

Džezbollah: Intel je tačan, mi smo ga namerno pustili u javnost da biste došli na svirku, da bismo svi došli na svirku i prodali više karata, jer to tako kažu da ide. Subota, 8.10, KC Grad.

P.S. Svojat je takođe dobar bend. Biće sa nama isto veče.