-

NaslovnaIntervjuiDušan Simić (Itch): "Volimo da se zezamo sa turbo-džihadom"

Dušan Simić (Itch): „Volimo da se zezamo sa turbo-džihadom“

Gordan Lazinica

Funkcija: Novinar/Recenzent

Sebe vidi kao: Srećnog i uspešnog kompozitora/muzičara jednog dana.

Moto: "If you can't handle the failure, then I don't think that success is an option." (Devin Townsend)

dusan-simic

Beogradski sastav Itch je pripremio novi materijal za snimanje drugog albuma i uskoro ulazi u studio. Takođe, za dve nedelje ih očekuje nastup u klubu „Underworld„, tako da će ljubitelji ovog alternative rock kvarteta moći ponovo da uživaju uz pozitivnu energiju koju bend neprestano proizvodi. U pauzi smo uspeli da izdvojimo vreme i proćaskamo sa Dušanom Simićem, gitaristom benda o svemu što trenutno okružuje Itch, kao i samog Simića.

BR: Kakav zvuk i ideje možemo očekivati na drugom studijskom izdanju? Kakva je razlika u odnosu na prethodnika?

Dušan: Može se reći da je ovo bio više timski rad, prvi album je više bio projekat koji je počeo između gitare i vokala, pa otišao dalje dolaskom FIlipa i Điđe i njihove kreativnosti. Što se tiče harmonija i ritmova, to ostaje da se čuje, ne znam, mogu da kažem što će i svako za svoj bend: „Napredovali smo, ovo će biti najbolje ostvarenje do sada“ i tako…

BR: Kako bi opisao svoj stil sviranja i šta vidiš kao svoje prednosti u komponovanju (da li si naklonjeniji ka dobroj melodiji, da li više voliš da se poigravaš sa ritmom, harmonske progresije, naklonjenost ka efektima itd.)?

Dušan: Pre svega, mislim da je dosta dobro što svi u bendu imamo osećaj za aranžmane, pa se često poigravamo sa tim. Nas je četvoro u bendu, pa mora da postoji dosta popunjavanja u zvuku. Gledam uglavnom da radim u službi pesme, ili bar tako mislim, a volim sve ovo što je pomenuto u pitanju. Kada komponujem za sebe, to posmatram drugačije, ovako u bendu je spontanije i bolje, postoji osećaj živosti i spontanosti kada se napravi neka pesma na probi ili probaš nesto što nisi očekivao, pa to uđe u aranžman pesme, sve je to kao kada si klinac i kombinujes LEGO (smeh). Volim tematike kojima se bavimo… I filmsku muziku.

BR: Kakvi su planovi za nastupe van Srbije? Može li novi materijal da odjekne van naših granica?

Dušan: Mi i dalje radimo na potpisu ugovora, što se proteglo na više od godinu dana, jer to uopšte nije tako filmski – samo dođeš i potpišeš – kako inače ljudi zamišljaju. Možda bi tek onda bilo bolje da govorimo o planovima za van. Dobijali smo mejlove od stranaca, što je uvek veliki plus i zadovoljstvo. Za materijal, pa valjda može da odjekne, ako je neki super mega hit – radimo na tome.

Itch u Božidarcu
Itch u Božidarcu

BR: Bend je nastao 2010. godine, ali je tokom četiri godine definitivno radio punom parom i već imao brojnih nastupa i gotovo dva snimljena albuma. Reci nam nešto više o tome kako je bend nastao i kako vidiš dosadašnji istorijat sastava?

Dušan: Pa klasična priča, našli smo se. Ne volim kada čitam o malim bendovima kao da su Stonsi ili Bitlsi. Mislim da sam srećan samo što sam pronašao srodne duše i to je to. Mnogi sjajni muzičari nikada nisu imali tu sreću. O istorijatu možda kroz dvadeset godina.

BR: Jednom prilikom si izjavio da je bend u toku jedne godine imao oko četrdeset nastupa. Koliko je to istinito i koje nastupe iz tog perioda pamtiš kao najbolje?

Dušan: Pa od januara do decembra 2012., ovako otprilike: „Danguba“ pet – šest puta, „Ciklon„, „Fest“ par puta, KC Grad, KC Grocka, „Podmornica“, Skladište fest dve večeri, Osjek Urban fest, Sombor leto za mlade, „Atom„, „Lađa„, Strumica open fest, „Gun“… Verovatno nisam sve nabrojao, ali dosta manjih mesta smo prešli uzduž i popreko…tako da je istinito (smeh). Pamtim najviše nastupe koji su bili pred kraj, mislim da smo onda zaista dobili opuštenost i uigranost kao bend…

BR: Poznato je da si zauzet brojnim aktivnostima i da puno radiš. Nalaziš li prostora za neki hobi van muzike i šta voliš da radiš u slobodno vreme?

Dušan: Igram igrice, šetam babu i psa. Šalim se, baba neće da šeta.

 BR: Kako bi opisao svakog člana benda u jednoj reči?

Dušan: Filip – brat, Srđan – brat , Jelena – sestra.

BR: Elementi etno muzike se mogu uočiti u vašoj muzici. Koliko ste zainteresovani za narodni folklor i da li planirate da ga koristite u daljim muzičkim ostvarenjima?

Dušan: Oooo, jesmo naravno, ne sada kao neki etnomuzikolozi da drvimo o tome, ali da gotivimo po koju izvornu i da se zezamo sa turbo – džihadom. Naravno, to uvek očekujte od nas.

BR: Van benda studiraš audio-video tehnologiju. Koliko si imao prilike da se praktično baviš radom sa zvukom na nastupima drugih izvodača i drugim manifestacijama?

Dušan: Pa kada mi se ukaže prilika. Imam još tu puno da učim. Čak i kada nešto miksujem za sebe uvek tražim savete, jer nemam neku opremu za to. Manje – više u visokoj školi i odlaskom na različite kurseve, ovako po potrebi, ako me neki bend/izvođač pozove.

BR: Koliko dopuštaš mišljenjima van benda da utiču na muziku koju radite?

Dušan: Ako su zlonamerna – ne, ako su dobronamerna – ne.

BR: Pored snimanja albuma, kakvi su planovi za Itch u 2014. godini?

Dušan: Plan za Itch je da potpisemo ugovor, snimimo album što pre, snimimo jednu pesmu na našem jeziku, a moj plan je da se vidim sa Jovanom sutra (smeh).