-

Dubak: „Najlepše poruke koje sam dobio bile su napisane malim slovima“

Dobrog lo-fi popa nikad dosta! Nažalost, kod nas sanjarenja iz spavaće sobe tek imaju da uzmu maha u pravoj meri, ali srećom, nije u pitanju ni totalno zatišje. U neobaveznom razgovoru s predstavnikom ove scene kod nas, autorom Lukom Dubakom, popričali smo o tome kako on pristupa svom stvaralaštvu, šta sluša, i planovima za nastupe.

Balkanrock: Zdravo Luka, hvala što si prihvatio da odradimo ovaj intervju! Kako se osećaš ovih dana?

Dubak: Hvala tebi na entuzijazmu! Jako fino zapravo! I dalje se bavim rešavanjem nekih praktičnih stvari, al’ sve to ide u rok službu. Znaš kako kažu, danas rad, sutra slad.

BR: Tvoj „prvi“ EP već prikuplja neke sjajne kritike. Šta si nameravao da kažeš ovim izdanjem?

Dubak: Pa zapravo ništa nisam hteo reći. Izdanje je lišeno stejtmenta, primarno jer čini mi se da u stvaralaštvu kod nas postoji tendencija da umetnost ima poentu koja je logički definisana. Sećam se kad sam sa Mihailom [Savićem, režiserom] dogovarao snimanje spota, savetovao sam ga da se ne trudi previše oko storitelinga, jer dok god je to što radiš lepo, to je dovoljno. Mislim da nagon da umetnost ima objašnjenje u vidu komentara samog autora proizilazi iz društvene potrebe. Dok sam autor ne razume u potpunosti svoje delo. A možda je to pristup koji ja preferiram, ko će ga znati.

BR: Kad si tek počinjao, da li je postojao strah od toga šta će drugi da kažu o tvojoj muzici, i kako s tim stojiš sada?

Dubak: E pa nije bio strah, više anticipacija jer znam šta su ove pesme u odnosu na mene, ali ne šta će značiti ljudima koji ih budu slušali. Ja se već duže vreme ne vodim binarnim sistemom vrednosti, tako da ako mi kažeš za nešto da je loše bez da elaborairaš dalje, uglavnom izgubim interes. A tako je nekako i u socijalizaciji rekao bih, upoznavanjem drugih, upoznaješ i sebe. Tako da shodno tome čekam inpute.

BR: Čime je motivisana odluka da se izdaš za kuću više manje zauvijek, umesto samizdata? I kad smo već kod toga, jesi li ti „više“, „manje“ ili „zauvek“-lik?

Dubak: Mislim da je VMZ najuspešniji lejbl za indie zvuk u regionu. A i Niko Nikolić me je uputio ka njima. Hmmm…. Rekao bih da sam „manje je više i tako zauvek“-lik.

BR: Čije su mace na omotu albuma, i kako se zovu?

Dubak: Omot je koncipirala Anka Arsenić i stvarno je odradila dobar posao! Maca u pitanju je čudo zvano Ljubica. To je jedna otmena i drska maca.

BR: U čemu je fora sa lo-fi bendovima i nazivima pesama i albuma, napisanim isključivo malim slovima?

Dubak: Ja nisam zapazio da je to naročita praksa. Mislim da pojedini ljudi generalno preferiraju da pišu lower case iz estetskih razloga, a možda i da bi izbegli ozbiljnost koju „pravilno“ napisana poruka može da implicira. U mom slučaju najlepše poruke koje sam dobio, bile su napisane malim slovima.

BR: Kad bi birao, da li bi pre izveo neki akustični set sam u nekom baru petkom uveče, ili bi radije nastupao sa bendom?

Dubak: Iz logističkih razloga preferirao bih sam da izvodim. Ali postoji plan da se sastavi družina.

BR: Uzgred, u prošlosti si sudelovao u projektima poput Peoplefox, Tortüra, itd. Na koji način se solo-rad razlikuje od kreativnog procesa u kolektivnoj atmosferi?

Dubak: Pa lakše je dogovoriti se sam sa sobom, rekao bih. Čak i sam kada radiš, neminovno ćeš biti prinuđen da organizuješ snimanje, miks, spot, omot, lejbl. To su sve interakcije. Zamisli sad sve to, ali ima vas četvorica i svako ima svoju ideju o tome koji font bi trebao da se upotrebi na omotu. Tako da lakše je solo, ali istovremeno je manje uzbudljivo, što se najviše ogleda u kreativnom procesu. I dan danas nisam pronašao veći užitak od toga kada neko odsvira nešto preko tvog materijala, a da je to kreativno rešenje toliko lepo i toliko prikladno, a da pride sam to nisi mogao da zamisliš. To je moć druženja.

BR: Koja tri imena bi izdvojio na savremenoj svetskoj sceni trenutno? Da učinimo stvari zanimljivijim, nema biranja rock izvođača!

Dubak: Kada sam počeo sa snimanjem ovog izdanja krajem 2020. prestao sam da slušam bilo šta novo. Iz jednog razloga, u tom periodu sam postao generalno presaturiran muzikom, iz drugog nisam hteo da mi se meša ono što trenutno slušam u snimanje. Poslednje aktuelno što sam pratio je bedroom pop talas od 2017. do 2019. Al’ i to je izlapelo. Sa sigurnošću se može reći Tyler, the Creator, ako bi govorili o društvenom uticaju. Osim toga rekao bih da postoji neka vrsta zatišja. Ništa ne odskače previše. Za mene lično rekao bih Still Woozy, Jungle i Parcels. Njih sam slušao do sunovrata 2020.

BR: Hvala ti za ovaj intervju! Za kraj, šta možemo očekivati od tebe u doglednoj budućnosti?

Dubak: Hvala tebi! Biće po koji radijski intervju, možda neki kraći nastup, ali ništa specijalno. Trenutno sam primarno angažovan oko Laplandera i spremanja za lajv nastup te bi „Dubaka“ pomerio za kraj sledeće ili početak 2024.