-

Dimitrije Đokić Jimi (She loves Pablo): “Želimo napraviti najbolji mogući tulum koji možemo“

dimitrije-djokic2Iako odabir imena benda nema nikakvog smisla, kako sami kažu, njihovo stvaralaštvo to itekako ima. Dokazali su to nemali broj puta svirajući pred zavidnim gomilama, pred ljudima koji su se kroz njihove svirke na prvo slušanje “navukli“ na te psihodelične a vesele riffove. Pogodili ste, reč je o sastavu She Loves Pablo.

Bend čine : Domagoj Šimek – vokal, gitara, Hrvoje Jelen – bas gitara, Dimitrije Đokić – gitara, sintisajzer, udaraljke i vokal te Marko Tomljanović – bubnjevi. Ovi karizmatični predvodnici nove scene dosad su izdali dva albuma, “Mother Of All“ (2009.) i “Burn and levitate“ (2013.)

Svugdje rado viđeni i pozivani, ovih dana pripremaju se na trodnevni party gdje će zasvirati sa bratskim bendovima iz kolektiva na koji će, ne sumnjamo pohrliti horde sa svih strana. Ako ih začudo nikada niste čuli, ovaj vikend je savršena prilika za to.

dimitrije-djokicBR: She Loves Pablo ove godine slavi okruglu obljetnicu postojanja ( zanimljivo da je i većina drugih stoner bendova nastala oko te 2005 godine), koliko se promijenila stoner scena od tada do danas?

Jimi: Promijenila se na taj način da su danas svi ti bendovi dosta jaki na hrvatskoj glazbenoj sceni i vani. Svi smo dosta povezani i trudimo se pomagati jedni drugima. Nastalo je i dosta novih bendova koji sviraju glazbu blisku stoneru i koji isto dosta jako praše. Također, sada na stoner koncerte dolazi puno više publike. Uglavnom, promijenila se na bolje.

BR: Vaš zvuk odlikuje se dinamikom,energijom i vi to odlično prenosite, napredovali ste, stvorili zavidnu bazu fanova, jeste li zadovoljni reakcijama publike?

Jimi: Riječima jednostavno ne možemo dovoljno pokazati koliko smo sretni i zadovoljni reakcijama i količinom publike. Stvarno se iznenađujemo od koncerta do koncerta i nikako da se naviknemo na to.

BR: Novi album najavili ste za jesen, ima li kakvih noviteta u zvuku, neke suradnje možda?

Jimi: Sljedeći album bi najbolje opisali kao mix prvoga i drugoga albuma. Malo smo se vratili na žestinu riffova s prvog albuma dok smo kod aranžmana dosta se držali drugog albuma. Mislimo da će to biti jedan mastan album. A što se tiče suradnje, za sada još nemamo planove, ali to se brzo promijeni.

dimitrije-djokic1BR: Kakav vam je kreativni proces, tko je zaslužan za tekstove? Otkud inspiracija?

Jimi: Najčešće se stvari rađaju na probama uz neki jam. Pa padne neka ideja uz to pa ju odbacimo, pa nađemo nešto novo, pa se sjetimo nečeg starog i tako po malo. Domagoj piše sve tekstove, a inspiraciju nalazi gdje stigne, ja mislim. :D

BR: Da li ste školovani ili samouki glazbenici? Što slušate privatno, koji bendovi vas inspiriraju ?

Jimi: Pola nas je završilo osnovne glazbene škole, druga polovica je samouka. Privatno nam se pomalo razlikuje glazbeni ukus, ali oko nekih bendova nema dvojbe, bendovi tipa Clutch, Soundgarden, Alice in Chains, Stone Temple Pilots, itd.

BR: 2011 godine izbacili ste prvi video, tko ga je osmislio i realizirao; tko uopće dolazi sa idejama za spotove? 

Jimi: Prvi spot smo osmislili zajedno, nismo htjeli nešto previše komplicirati stoga smo se odlučili za opciju snimanja live svirki. Realizirali su ga naši prijatelji s Akademije, Tomislav Sutlar, Pavle Krnjaić i Srđan Popović. Za sada za sve što smo snimali smo mi sami imali neku početnu ideju, kasnije ostali prijatelji pomažu oko razrade.

BR: U svibnju 2014. bili ste u Stockholmu, godinu dana poslije plan je Amsterdam, kakvi su dojmovi iz Švedske (kako je uopće do tog gostovanja došlo), i tko vas poziva u Nizozemsku? Stoje li neki novi pozivi na gostovanja?

Jimi : U Stockholmu je bilo odlično! Dve noći smo svirali u najstarijem pubu u Stockholmu, Anchor Pub. Treću noć smo svirali na festivalu mladih bendova kao gosti. Branimir i Perica iz Good Vibrationsa su bili zaslužni za tu suradnju. Još jednom im hvala! U Nizozemsku idemo preko nizozemskog benda Obese koji nas je zvao na svirku u Hagu i Amsterdamu. S njima ćemo svirati i u Grazu par tjedana kasnije, a pokušavamo ih dovesti i u Hrvatsku.

she-loves-pabloBR: Krenuli ste sa idejom HOP-a kao ozbiljnim projektom, s ciljem stvaranja jedne kvalitetne scene. Možebitni plan za festival bendova stoner (hrv.) scene, možda neki veći festival?

Jimi: Pa za sada još nismo razmišljali kako ćemo dalje nakon ovogodišnjeg festivala. Sad smo dosta fokusirani na festival, tako da tek kada završimo možemo razmišljati što i kako ćemo dalje.

BR: HOP TV na House of Pablo youtube kanalu je zanimljiv dokumentarni projekt, imate li možda većih zamisli za njega, namjeravate li snimiti kakav duži dokumentarac o nastanku kolektiva?

Jimi: Razmišljali smo, ali još ćemo o tome do kraja razmisliti kad vidimo kako naši montažeri i snimatelji stoje s vremenom i voljom. :D

BR: Prošle godine gosti na House of Pablo dvodnevnom festivalu su bili odlični Vinyl Slang, a ove Elephant Stalker i Mahatma, zašto ste odabrali baš njih?

Jimi: To su sve bendovi koje privatno slušamo i s kojima smo si jako dobri prijatelji, stoga nam je uvijek drago zasvirat i kvalitetno se družit s njima. Sigurni smo da će se i našoj publici svidjeti, jer su bliski zvukom i idejama.

BR: Što vas je ponukalo na trodnevno festivalsko druženje ove godine?

Jimi: Dva dana su obavezna zbog broja bendova, a za treći dan smo se odlučili jer želimo napraviti najbolji mogući tulum koji možemo. Stoga će treći dan biti opušteno druženje uz pive i možda kakvo sviruckanje uz to.

BR: Razmišljate li o kakvom uratku, izdanju, u akustičnom obliku?

Jimi: Za sada ne, ali nikad se ne zna. Prije nekoliko godina smo odradili jedan akustični koncert da bi malo razbili monotoniju i to je bilo dosta zabavno.

Save