fbpx

-

Naslovna Intervjui Dejan Milošević (Uzemljenje): "Naša muzika - ekvivalent drame u filmskoj umjetno...

Dejan Milošević (Uzemljenje): “Naša muzika – ekvivalent drame u filmskoj umjetnosti”

UzemljenjeBeogradski rok-bend Uzemljenje, nastao je 2011. godine. Njihova muzika je svojevrsni povik javne kritike protiv društvenog sistema, ali i čoveka kao pojedinca, a ono što izlazi u prvi plan jeste svojevrsni spektar gitarskih efekata koji je čini posebnom i stavlja prepoznatljivi autorski pečat na njihov zvuk.

U julu prošle godine objavljen je prvi studijski album Uzemljenja „Mehanizam“, čiji omot je prevazišao sve standardne ideje o plastičnim i kartonskim kutijama.  Zapažen nastup Uzemljenja bio je 2013. godine na 47. Gitarijadi u Zaječaru, pred više od 20.000 posetilaca. Njegovi članovi su Dejan Milošević (gitara/vokal), Mladen Jovanov (bubanj), Ivan Pavlović (bas) i Dragolјub Milovanović (gitara).

UzemljenjePred vama je intervju sa fotmenom Dejanom Miloševićem, kroz koji ćete se bolje upoznati sa samim bendom i njihovom zvezdom vodiljom, koji će vam približiti njihovo stvaralaštvo i planove za budućnost, te otkriti vam neke pojedinosti vezane za pesme sa njihovog prvenca.

BR: U julu 2014. godine, objavljen je vaš prvi studijski album „Mehanizam“. Koliko dugo je trajao rad na njemu?

Dejan: Na albumu ima pjesama starijih i od 10 godina, ali priprema albuma, selekcija pjesama, snimanje i miks, trajali su skoro 3 godine, od novembra 2011. godine do objave albuma u julu 2014. godine.

BR: Album ste objavili samostalno, kao autorsko izdanje, bez izdavačke kuće. Šta je razlog tome?

Dejan: Razloga je mnogo, a svi su negativne prirode, nažalost. Uzemljenje je kontaktiralo nekoliko izdavačkih kuća, još u demo fazi, ali gotovo da nas niko nije udostojio ni odgovora na upit, a da ne pričamo o pozitivnom odgovoru ili saradnji. Bend još uvijek nema nikoga ko bi stao iza, ili ispred nas, u svojstvu menadžera ili odnosa sa javnošću i to je još jedna od mnogih karika u lancu koje nedostaju bendovima generalno. Nažalost, kao i većina stvari u ovoj državi i rok muzika funkcioniše po principu poznanstva ili isplativosti, odnosno novca, tako da mi spadamo u bendove koji sigurno imaju šta da ponude, ali kao i većina tapkamo u mraku, jer nemamo opcije, mogućnosti, niti ljude. da našu priču poguraju i izguraju na viši nivo. Zbog toga smo se potrudili maksimalno, da ovaj album objavimo samostalno, bez ičije pomoći, ali na najkvalitetniji mogući način, tako da bi se neki od izdavača možda i zainteresovao za nas za neka buduća izdanja.

BR: Kako je nastao bend i zašto baš Uzemljenje kao naziv?

Dejan: Dugo sam tražio odgovorajuće ime, još od 94/95, od kada maštam od bendu. Uvijek sam razmišljao da ime rok-benda treba da ima neke veze sa strujom, da bude na srpskom i ima svega jednu riječ. Uzemljenje se nametnulo kao savršeno. Preuzeo sam šematski prikaz uzemljenja i modifikovao ga kao naš prepoznatljiv logotip. Vremenom sam shvatio da većina tekstova govori o dešavanjima u našoj državi tj. „u zemlji“, čime je upotpunjena simbolika riječi „uzemljenje“.

UzemljenjeBend je inače nastao koja moja dugogodišnja želja da osnujem bend i jednostavno sviram. Ideja i želja, ostvarene su 2011., kada smo, sad već dva bivša člana, i ja otišli u tonski studio, da im odsviram par pjesama i čujem njihovu reakciju. Nakon te probe, donijeli smo odluku da se prave i sviraju isključivo autorske stvari i ponosan sam na činjenicu da Uzemljenje do dan-danas nije ni probalo da usvira neku obradu.

BR: Kako biste opisali muziku koju stvarate?

Dejan: Hm, žanrova i podžanrova je dosta, ali valjda nas svrstavaju u alternativni rok. Ja lično volim da navedem, da je naša muzika ekvivalent drame u filmskoj umjetnosti: ona je teška, ozbiljna, opominjuća, sa poučnim porukama… Mi ne stvaramo nikakve pjevljive hitove, već nudimo muziku i tekstove koji vas tjeraju na razmišljanje. Možda je primarni cilj muzike da vas rastereti, jer svi mi koji živimo u ovom dobu i ovoj državi, tražimo izlaz iz teške situacije, ali to nije naš cilj. Mi želimo da budete svjesni težine, bremena, godina i problema sa kojima ste suočeni.

BR: Kakva je reakcija publike na vaš rad?

Dejan: Reakcije su i više nego dobre, ali priznajem da nam nedostaje malo više reklame i zastupljenosti u medijima, kao i češće svirke, što bi nam najviše značilo, da dođemo do nove publike.

BR: Potpis, tekstovi, muzika i aranžmani su lično tvoji. Da li su odricanja velika?

Dejan: Samo stvaralaštvo ne pada mi toliko teško i nema tu nekih velikih odricanja, jer se komponovanjem i tekstovima bavim po malo i povremeno, pa biće kada bude. Međutim, odricanja su velika što se tiče benda. Trud, zalaganje, svirke i putovanja, probe, snimanja… Sve to iziskuje mnogo vremena i novca, ali mi to radimo jer želimo i sebe vidimo u tome, bez obzira da li nas na kraju ovog putovanja čeka neka nagrada ili ne.

BR: Čime se bave članovi benda osim sviranja u njemu?

Dejan: Za sada su dva člana u stalnom radnom odnosu, a druga dva traže posao, jer kao što znaju svi koji se bave rok muzikom, od toga ne može da se živi. Mi ovo vidimo i shvatamo kao prioritet, koji zauzima mjesto nakon porodičnih obaveza i zaposlenja, a ipak ulažemo mnogo i svjesni smo da skoro ništa nećemo dobiti za uzvrat. Zato ipak sve vezano za bend radimo umjereno i polako, kako bismo izbjegli momente velikih razočaranja, koja dolaze poslije velikih očekivanja.

BR: Koja pesma sa albuma je tvoj favorit?

Dejan: Testament! To je vrlo emotivna i lična pjesma.

BR: A koja pesma je naišla na najbolji odziv od strane publike?

Dejan: Pa, ne mogu da generalizujem mišljenje publike, ali jako mi je drago da se ni jedna pjesma nije izdvojila kao „hit“, što znači da nam je koncept albuma u potpunosti uspio. Svi koji su nas pohvalili, rekli su ili pisali da imamo odličan album, što i jeste bio cilj. Po meni, totalni je promašaj ako imate 1 ili 2 hita, a ostalih 7-8 pjesama vam služe za popunjavanje minutaže. Međutim, danas, na žalost, sve funkcioniše upravo tako. Bendovi izdaju singlove, kako bi što duže držali pažnju javnosti, a za svaki singl se pojavljuje kakav-takav video, koji kroz razne medije, vebzine, fanzine i slično odmah dobija pohvale i „vjetar u leđa“, kako je to već hit. Naš cilj nije bio da se uradi spot i dobije „hit“, već da publici ponudimo album, kako bi odmah čuli kako zvuči 9 pjesama, a ne samo jedna. Ja se iskreno nadam da ćemo plodove ovog albuma tek da ubiremo, jer ipak je prošlo svega 5 mjeseci od izdanja.

UzemljenjeBR: Sredinom septembra se na Jutjubu pojavio vaš spot za pesmu „Mehanizam“ sa tekstom. Možemo li uskoro očekivati još jedan i koliko je po tebi video materijal važan za popularizovanje benda?

Dejan: Mislim da sam dobar dio odgovora dao u prethodnom pitanju, ali evo, da malo i filosofiram… Mislim da je jedan od apsurda muzike i muzičke industrije, ne samo kod nas, već uopšte u svijetu, da su video-spotovi precjenjeni. Koliko ja znam, ako nečega ima vrlo malo, onda to i vrijedi, onda se to čuva. Kada spotova nije bilo mnogo i kada si morao da čekaš omiljenu emisiju da vidiš neki spot, pa si se spremao i da ga snimiš na video-rekorderu, tada je spot u svakom slučaju imao težinu i vrijednost. Zato nikako ne mogu da prihvatim činjenicu, da su spotovi toliko bitni, jer danas imate pristup interentu i svim spotovima ovog svijeta, na samo jedan klik. Osim toga, mi stvaramo muziku zbog muzike. Tu nema šta da se gleda. Treba da slušate. A apsurd postaje još veći, kada saznate da za cijenu jednog ili dva spota možete da snimite cijeli album. Mi smo uradili ono što je bilo najbitnije: snimili smo i izdali muzički album i učinili ga dostupnim publici. Ako budemo imali ideje i finansije za video-spotove, ne vidim razlog da ih ne snimamo, ali mi je žao što je došlo vrijeme da je muzika skoro pa u drugom planu.

BR: Tvoji muzički uzori iz mladosti i danas?

Dejan: Ne bih nikoga da imenujem. U prošlosti ih je bilo naravno mnogo. Neki od njih više nisu među živima, neki više nisu to što su bili, a možda sam i ja odrastao i ostario, pa ih više ne vidim kao idole i uzore.

UzemljenjeBR: “Nigde se ne uklapam, dok drugi glume, ja foliram”, deo teksta pesme „Amnezija“. “U ceo svet kad se razočaraš”, deo teksta pesme „Bogat siromah”.
Ima li nade? Verujete li u bolje sutra?

Dejan: Da bismo došli do „boljeg sutra“, moramo da imamo „dobro danas“, a bojim se da to nije slučaj. Međutim, nada uvijek postoji, nada je uvijek tu.

BR: Koji su planovi benda za budućnost? Spremaju li se već pesme za drugi album?

Dejan: Sledeći korak je svakako nastavak rada, svirke, promocija albuma, a zatim nove pjesme i drugi album. U svakom slučaju, potrudićemo se da realizujemo makar jedan video-spot, koji prati ovaj album, ali to je za sada još uvijek samo ideja i želja.

BR: „Čovek treba da“… Imate li poruku za naše čitaoce?

Dejan: Da, naravno. Uz ovaj stih, poruka glasi: Čovek treba da preuzme naš prvi studijski album sa naše zvanične internet stranice www.uzemljenje.net, a može i da poruči CD-izdanje, slanjem podataka (ime i adresa), na uzemljenje@hotmail.com.