-

Dejan Milojević-Kid (Dža ili Bu): ‘što je stanje u državi gore, to je rock scena bolja’

Energrični pank rokeri DŽa ili Bu na turneji su koja obeležava 25 godina postojanja benda, istom prilikom objavili su i novu kompilaciju. U subotu ih očekuje u Nišu koncert sa Atheist Rap-om, što je bila prilika da razgovaramo sa jednim od osnivača, bubnjarem Dejanom Milojevićem – Kidom.

BR: Bend ste koji ove godine slavi 25 godina postojanja. Može se reći da ste muzički propratili sve promene u ovoj zemlji. Odakle vam snage da se i dalje ‘borite’, može se reći – protiv vetrenjača?

Kid: Inspiracije za borbu u ovoj zemlji uvek ima, a snagu dobijamo u razmeni energije sa publikom na koncertima. Zato i posle 25 godina rada još nismo izgubili oštricu. Svaki novi koncert nam daje podstrek da radimo sve više i više.

BR: Zajedno sa ’Brejkersima slavite njihovih 30 godina rada. Kakva vam je saradnja sa drugim bendovima sa naše scene?

Kid: Imamo odličnu saradnju sa svim bendovima sa scene, a posebno se radujemo saradnji sa Atheist Rap-om, sa kojim se dugo vremena nismo družili.

BR: Kako bi opisali sadašnje stanje na domaćoj, pa možda i regionalnoj sceni?

Kid: Kako to obicno biva, što je stanje u državi gore, to je rock scena bolja, što je i logično jer je rock uvek bio pokretačka snaga buntovnih generacija. Danas postoji mnogo dobrih mladih bendova, ali na žalost njima je dosta teže nego što je nama bilo u početku, jer domaće rock muzike nema u medijima skoro uopšte.

BR: Odlučili ste da svoj novi album, u saradnji sa MTV-jem stavite za besplatan download. Kakvu budućnost vidite kada su izdavaštvo i nosači zvuka u pitanju?

Kid: Na MTV-iju je izdata kompilacija „Dobre Stvari“, koja sadrži 3 nove pesme, 3 pesme sa prvog albuma, koje su ponovo snimljene, i još 19 pesama po izboru benda. 25 pesama, za 25 godina postojanja benda. Što se tiče novog albuma, očekuje se njegovo izdanje za PGP-RTS početkom sledeće godine.

BR: Kako će bendovi biti u mogućnosti da naplate svoj uloženi trud i rad?

Kid: Naplatiće u naturi od obožavateljki…

BR: Okupili ste jedan deo stare ekipe prilikom snimanja novog albuma. Kako je bilo ponovo raditii sa postavom iz ‘dečackih’ dana?

Kid: Bilo je interesantno raditi sa starim prijateljima (ili u mom slučaju i bratom). Učestvovao je čak i naš stari gitarista Goran Majkić koji trenutno živi i radi u Hjustonu. Upravo zbog toga novi album najviše podseća na „Strašni Sud“.

BR: Na turneji ste koja obuhvata 22 grada, veliki potez. Šta mozemo očekivati od vas u Nišu i šta vi očekujete od nas?

Kid: Mi od niške publike očekujemo da bude ono što jeste, kao i uvek. Vi od nas očekujte puno iznenađenja. Sviraćemo neke od novih pesama, ali i mnogo starih koje nismo svirali barem 15 godina. Pojačani smo još jednom gitarom, tako da možete očekivati još veću količinu energije sa bine.

BR: Šta će novo doneti „Kukovo leto“?

Kid: Doneće 11 novih pesama, koje su stilski potpuno raznovrsne, ali sve imaju našu prepoznatljivu crtu.

BR: Kako je bilo raditi sa Teodorom Janijem? Koliko je on imao uticaja na Dža ili Bu zvuk (što se novog albuma tiče)?

Kid: Ta saradnja je doprinela da naša žestoka svirka dobije dozu topline, a da se ne izgubi energija.

BR: Posle VIPa, koja pesma će sledeća dobiti video spot?

Kid: Sledeći spot je već snimljen i prestavljaće kompilaciju „Dobre Stvari“, i logično to je pesma „Dobre Stvari“.