-

NaslovnaIntervjuiDavor Lukas (Fit): "Svaki prividni pad je polazište za novi uspon"

Davor Lukas (Fit): “Svaki prividni pad je polazište za novi uspon”

Fit Elektropionir BeogradU vreme proboja riječke grupe Fit na top-liste krajem osamdesetih, pevač i frontmen Davor Lukas identifikovan je kao novi seks simbol, ne samo tada objedinjene jugoslovenske scene već i generalno čitave Juge, kako zbog dobrog izgleda i harizmatične pojave, tako i zbog senzualnog pevanja i energičnog nastupa. U jeku priprema za novu seriju koncerata i ponovnu posetu Beogradu, tačnije Zemunu i klubu Fest 28. decembra, uspeo je pronaći vremena da odgovori na pitanja za vaš i naš Balkanrock portal.

BR: Fit je već godinu-dve koncertno, ali i diskografski aktivan. Izašle su nove pesme i već ste ih izvodili uživo početkom godine u Beogradu, u sklopu Kontakt konferencije. Kako je publika reagovala na nove pesme?

Davor: Reakcije su fantastične, nova pjesma “Ljubav je magija” je par mjeseci bila na vrhu muzičkih top lista, a publika zna riječi, pjeva s nama kao i ostale stvari.

BR: Nakon “Otploviti” i “Ljubav je magija”, da li je u planu snimanje nove pesme/albuma? Da li ćete možda izvoditi nešto novo na nastupu krajem meseca?

Davor: Ušli smo nedavno u studio i, na prijedlog našeg dugogodišnjeg frenda Đuleta, počeli da snimamo svojevrsni “Best of”, na kojem će se naći sve važnije pjesme iz naše dosadašnje karijere, uključujući i nove pjesme. Album bi trebao biti gotov na proljeće.

BR: Iako ste već kultni bend na našim prostorima, manje upućen deo publike i dalje smatra da ste bend od par hitova. Da li se desi da vam iz publike priđe neko iznenađen brojem hitova koje zapravo imate? Koja stvar je njihov favorit?

Davor: Uz “Mačku“, “Zaboravit ću sve” i “Telefon“, pjesme koje svi znaju, u našoj pjesmarici nalazi se još puno stvari koje osvajaju zaraznim refrenima i prepoznatljivim gitarskim rifovima. Publika koja nas prati to jako dobro zna i na našim klupskim svirkama možete prisustvovati zborskom pjevanju skoro svih pjesama. Ljudi traže “Rijeku“, “Makni kosu“, “Valove“, “Daj mi ruku” i mnoge druge.

BR: Da li je možda upravo zbog tog podsećanja na sve stare hitove pre deset godina odlučeno da izađe live album na kome ste napravili odličan presek prethodnog perioda karijere?

Davor: Taj album izvrsno služi i kao podsjetnik na naš tadašnji opus, ali i kao dokaz da je Fit uvijek bio prvenstveno live band. Svoju energiju i ljubav prema glazbi najbolje prezentiramo uživo.

BR: Da li vam je novi početak sa Fitom pružio priliku da ispravite neke stare greške ili, sa druge strane, ne biste ništa menjali kada biste počinjali sve iz početka?

Davor: Nema grešaka, no regrets, sve je to život. Ne treba se bojati istraživati, a svaki prividni pad je polazište za novi uspon na kojem si bogatiji za još jednu školu. To te sve čini boljim i uspješnijim čovjekom, ako to shvaćaš.

Fit Elektropionir Beograd

BR: Koji je najbolji savet koji ste dali mlađim kolegama?

Davor: Samo uporni ljudi, spremni na odricanje i rad, mogu uspješno ostvariti svoje snove.

BR: U dokumentarnom filmu “R’n’r je kriv za sve” prikazano je kroz kakve ste teške i frustrirajuće momente prolazili tokom cele karijere. Kao jednu od poruka filma možemo protumačiti čuvenu izjavu da je muzika na kraju pobedila. Kakva je to moć muzike koja pobeđuje i kroz teška vremena i koliko je snažna kada je uspela da ponovo okupi Fit?

Davor: Tako je, u ovom slučaju muzika, a u životu ljubav prema nekome ili nečemu može pobijediti sve. Fokus na ono što nas ispunjava dovest će nas do nevjerojatnih visina.

BR: Davne 1990. godine u intervjuu za “Pobedu” rekli ste kako će “mali zeleni” u veoma skoroj budućnosti doneti neke nove instrumente. Da li ste već pronašli koji je to instrument, ako se pojavio?

Davor: To je vjerojatno bilo u prenesenom značenju, rekao bih da se radi o elektronskoj glazbi, kompjuterima i raznim elektronskim instrumentima koji su preuzeli veliku ulogu u industriji glazbe.

BR: Imate li vremena da ispratite riječku/hrvatsku/regionalnu scenu i postoje li neki izvođači koji ulivaju nadu i odskaču kvalitetom od drugih?

Davor: Naravno, kod nas The Seeds i Johnatan, u Beogradu Artan Lili i Repetitor. To su samo neki od bendova koje volim poslušati.