-

NaslovnaIntervjuiDavor Lukas (FIT): Povratak na scenu iz želje za svirkom

Davor Lukas (FIT): Povratak na scenu iz želje za svirkom

Povodom predstojećeg koncerta riječke grupe FIT u Beogradu 25. aprila Davor Lukas, frontmenom ovog benda govori za balkanrock o povratničkom koncertu i najavljuje novi album.

>PRIMETAN JE COME BACK BENDOVA KAKO KOD NAS TAKO I U SVETU: SPANDAU BALLET NAJAVLJUJU TURNEJU, PROŠLE GODINE PEKINŠKA PATKA… FIT 18 GODINA POSLE. KOJI JE VAŠ IMPERATIV OKO PONOVNOG UJEDINJENJA – NOVAC, SLAVA ILI …

Novac nikako! Slava pogotovo ne, samo želja za rokanjem. Samo želja za svirkom. Ljubav prema muzici. Ja stvarno volim pjevat ali jednostavno, nakon 10 godina što smo svirali u 80-im te naše različitosti su nas dovele do toga da smo se raspali, otišli svako na svoju stranu… A valjda mudrošću koju donose godine su te različitosti uzete u svoju korist i shvatili smo da je to ono što je u biti činilo FIT. Smijemo se sad tome i opet uživamo u muzici kao klinci. Jako smo entuzijastični i energični u svom nastupu.

ŠTA SU RADILI ČLANOVI FIT-A U «PAUZI»?

Mi smo 1991. otišli u Amsterdam živeti sva četvorica i svirali smo gore dosta svirki i radili smo na engleskom, preveli smo sve textove. E onda smo dopizdeli jedni drugima, prestali smo u tom smislu postojati. Oni su nastavili raditi jedan projekat CYBER FIT i napravili su jednu pjesmu POYO POYO koja se nalazila na kompilaciji CAFE DEL MAR, koja je prodata u milion primjeraka. Snimali su i radili mnoge projekte, sad rade neki SEVDAH LAUNGE… Ja sam imao, muzički gledano solo album «JEDAN SVIJET», 1997. izdat za CROATIA RECORDS. Sad sam poduzetnik, imam brod koji ima restoran i halu s dva flora,… bivši putnički brod, 45 metara, zove se ARKA FIU MANA. Isad na tom brodu sam uredio u jednom djelu prostoriju za vježbanje i možda čak tamo snimimo i novi album.

KAKO SAM RAZUMEO ORIGINALNI ČLANOVI FIT-a NASTUPAJU. IMA LI DOPUNSKIH ČLANOVA?

Svi su originalni osim bubnjara. Ovo nam je treći bubnjar. Prvi bubnjar Dejan je snimio dva albuma, Siniša Banović je bio posle njega, u amsterdamskoj fazi i album LIVE UZ RIJEKU koji smo snimali sad u stereo dvorani. To smo uradili sa njim. Medjutim on je prezauzet, treba ga bukirati nekoliko meseci ranije, zato je i neodsviran koncert u SKC-u u 11-om mjesecu prošle godine,… tako smo se odlučili za ALENA TIBLJAŠA bubnjara MAJKI, ex LAUFER, inače moj super frend (a i DJ je na mom brodu, rok DJ).

KAKVU PUBLIKU OČEKUJETE SADA, 18 GODINA POSLE?

Očekujemo u prvom redu – ne da očekujem nego se veselim svojim frendovima kojih je nemalo ovdje u Beogradu, neki će doći iz Novog Sada, radujem se kolegama muzičarima koje nisam video 100 godina, novinarima i drugim ljudima iz branše… a očekujem kao u Rijeci na prvom come back koncertu više stariju publiku a manje novu, ali u vremenu koje dolazi očekujem i novu publiku jer mislim da nema razlike izmedju riječke i beogardske ili bilo koje druge publike. Vidim tamo da klinci od 7 godina dolaze, npr.: klinke od MARINE PERAZIĆ obožavaju FIT, došle su na svirku, mama ih je dovela, i sad to slišaju, to im je super itd. Jednostavno pjesme su bezvremenske. Ako su se svidjele tada 20-o godišnjacima nema razloga da se ne svide sadašnjim 20-o godišnjacima.

KAKO DANAS ZVUČITE – NOSTALGIČNO ILI STE MODERNIJI?

Sviramo žešće! Nismo nimalo nostalgični, ja ti nisam tip koji voli gledat stare fotke i živim za danas, eventualno za prekosutra. Niti sam previše za budućnost a pogotovo ne za prošlost. A ni dečki nisu baš takvi. Tako da, sviramo isto kao prije ali malo žešće. Dosta su se ljudi iznenadili. Očekivali su nešto tipa « sad će ovi nešto pilit po nekoj nostalgiji» ali mi nismo takvi ljudi. Mi nismo bend koji ima neku kalkulaciju u džepu, mi smo ono – udri i gotovo je. Rock and Roll!

VALJA OČEKIVATI NOVI ALBUM USKORO?

Tako je. Ne znam koliko se zna, mi smo snimili treći album, ali kako je bend otišao živjeti van to izdanje nikad nije ugledalo svjetlo dana. Taj album je ostao. Od tih 10 pjesama 5 je vrhunskih tako da će biti iskorišćeno sigurno 4 pjesama s tog albuma, staviti ih u novo ruho i s 5-6 novih to će biti naš novi album, studijski. Po ljeti ćemo ga raditi.

PRIČAMO O KONCERTU I PRIČAMO O FIT-u. IMA LI DANAS SVRHE BAVITI SE ROCK & ROLL-om? DOLAZI SE DO SITUACIJE DA «BEZ STARCA NEMA UDARCA» ILI …?

Ne, ne. Ja mislim ovako – mi smo sad u jednoj povlašćenoj poziciji. Mi imamo iza sebe neke pjesme i ne moramo mi sad ponovo nešto « gurat », kucat na vrata. A mladim bendovima je zajebano jer je tržište malo, nešto se sad tu povezuje, ali faktički je malo, razjedinjeno. S druge strane neodgovorni pojedinci u politici i medijima su sustavno 20 godina radili na tome da se razbije bilo šta urbano i bilo šta smisleno tako da sad imamo poplavu totalnog kiča i smeća. Stvaraju se neke pseudo zvijezde kakve ne bi želio biti niko pametan a kamoli iz show biznisa.

Nekad je to bilo drugačije. Bilo je dosta teško doći do izdanja a sad svako može snimiti šta god hoće i to s obzirom na ukus današnje publike to ne mora biti dobro. Dovoljno je da imaš sise ili ne znam šta pa da to prođe. Nekad je bilo – kvaliteta je dolazila do izražaja, ne samo u muzici, općenito u arhitekturi, u književnosti, u bilo čemu. Sada imamo to brzo potrošačko društvo koje samo guta neke gluposti a prije – ti ako nisi bio kvalitetan teško si mogao isplivat. Tada su bile prave zvijezde. Ne govorim samo o JUGI nego inače u svijetu. Danas imaš, ne znam, Paris Hilton, (prim. nov.Nives Celzijus, Isidoru Bjelicu) i sada imaš presliku takve situacije – što u svijetu to i kod nas. Tako da mi je sada drago NE BITI ZVIJEZDA, jer da sam zvijezda znači da sam negdje promašio. Ovako mi je mrak. Imamo karijere, konkretno moja nije vezana za muziku i bavim se muzikom totalno neopterećen za neku moju publiku koja će doći na svirku. I znam da taj koji bude došao baš mene vidjet, odnosno moj bend da će mu biti super!
Biće mu 100 % super jer ja to radim iz dna duše!

ŠTA SLUŠAJU ČLANOVI FIT-a?

Pa svašta. MUSE. Ja volim FRANZ FERDINAND, oni ne toliko. Zorku je dobar novi OASIS meni nije. Da nešto ne zaboravim! Ma ima ono svega, dosta toga puštam i KLAXONS i ARCTIC MONKEYS. Ali recimo od cele nove britanske scene FRANZ FERDINAND su mi mrak jer me jako podsjećaju na GANG OF FOUR a to mi je bio najomiljeniji bend u djetinjstvu. Čak sam ih gledao u New York-u.
Mada ima svega. Nisu ni KINGS OF LEON loši. Kod nas nema tolko ali vani ima super mjuze.

U PLANU JE DVD IZDANJE – SA NEKIM RETRO MATERIJALOM ILI REUNION MOMENAT?

Ma ne. Ustvari tu su dva dečka koji rade dokumentarac o FIT-u. Snimaće i 25. u Beogradu ali ne koncert nego dolaze da uzmu izjave od Pere (Petra Janjatovića), Đuleta (Zvonko Đukić), to jest od naših suvremenika i prijatelja. Snimaće se i u Amsterdamu – znači na najvažnijim lokacijama za bend: Rijeka, Beograd, Amsterdam, Sarajevo. Na tim lokacijama ćemo se snimat. I taj će se dokumentarac prikazat u regularnom kinu. DVD nemamo uopće u planu. Za sada ne.

TO JE ZBOG PIRATA DA NE BI MOGLI DA PREREZUJU i NAPLAĆUJU (obostrani smeh).

Ne, dvd kao medij – ja nisam dvd tip pa nisam ni razmišljao o tome. Ne gledam dvd-e. Više volim prošetat uz more.