-

NaslovnaIntervjuiDarko Minić (Uneven): "Neretko se i zaigra kolo na našim svirkama"

Darko Minić (Uneven): “Neretko se i zaigra kolo na našim svirkama”

Ivana Božić
Funkcija: Urednik/edukator

Kada se spoje ljubav prema metal muzici sa ljubavlju prema balkanskom etno zvuku nastaje Uneven, bend specifičnog i prepoznatljivog zvuka. Trenutno promovišu svoj demo album „Vrzino kolo“ i nastupaju širom Srbije. Kroz neparne ritmove vodi nas Darko Minić, gitarista benda.

Uneven je relativno mlad bend (ako se ne varam, nastali ste 2007. godine). Kako se rodila ideja o osnivanju jednog ovakvog benda?

Da, bend Uneven je osnovan krajem 2007. godine, iako je sama ideja postojala još od ranije. Hteli smo da uradimo nesto novo i osvežavajuće na našoj sceni, vodeći se nekom obrnutom logikom, a to je da umesto uvozimo tuđu muziku, zapravo izvezemo nešto svoje. Balkan je karakteristično područje što se tiče muzike, te i samim tim zavređuje veću pažnju u svetu. Glavna ideja benda je skretanje pažnje na balkansku muziku kako kod nas, tako i u svetu.

Odakle ideja za naziv benda?

Reč Uneven je slobodan prevod srpske reči nepar. U našoj muzici pretežno preovladavaju kompleksni neparni ritmovi, te i nije bilo velike dileme kako će se bend nazvati.

Je l’ bilo promena u postavi benda i ko tačno čini Uneven?

Do sad se desila samo jedna promena u postavi: Srđan Salamunović (Daggerspawn) je tada bio prinuđen da napusti bend zbog zdravstvenih problema, na njegovo mesto je došao Nenad Natošević. Uneven trenutno čine (a nadamo se da će tako i ostati): Ivan Nikolić – vokal, Darko Minić – Gitara, Stevan Radoičić – Gitara, Nenad Natošević – Bas i Đorđo Vujičić – bubnjevi.

Koji bendovi i muzičari su uticali na vas?

Ima dosta sastava i muzičara koji su uticali na naš rad, ovde ću navesti samo najbitnije, a to su: System Of A Down, Trio Balkanske Žice, Iced Earth, Leb i Sol(Vlatko Stefanovski).

Ko/šta vas inspiriše prilikom stvaranja jedne Uneven pesme?

Stvaranje jedne pesme Uneven-a je kreativni proces u kome svi učestvuju. Najčešće ideja kreće od gitara, gde se pridodaju ostali instrumenti, te svako ostavi deo sebe u pesmi, kasnije se to izaranžira i imamo gotovu pesmu. Međutim, lucidan momenat koji će biti inicijator ideje stvaranja jedne pesme se može desiti bilo gde: u kući, u studiju, u autobusu, možda i u ovom trenutku dok pišem ovo.

Koji svoj dosadašnji nastup biste izdvojili? Zašto?

Svakim nastupom zvučimo sve bolje i bolje, prema tome uvek bih izdvojio poslednji nastup, dok po nekoj važnosti to bi definitivno bila Zaječarska gitarijada. Pored dobre svirke stekli smo i puno novih fanova i naravno lepo se proveli.

Vi ste gotovo jedinstvena pojava na domaćoj sceni, spoj etno zvuka i metala. Kako vas prihvata publika?

Uglavnom su reakcije pozitivine, mada nađe se i pokoja negativna delom zbog pogrešnih asocijacija na turbo folk, sa kojim apsolutno nemamo veze. Smatramo da negativan publicitet ne postoji, samo publicitet, volite nas ili mrzite, ali nemojte biti ravnodušni. Neretko se i zaigra kolo na našim svirkama.

Vaš demo “Vrzino kolo” pojavio se ove godine i već je dobio gomilu pozitivnih ocena što domaćih što stranih recenzenata. Gde ste snimali demo, ko je radio produkciju, itd?

Naš demo u zadnje vreme obiluje pozitivnim kritikama i komentarima, često pristižu nove recenzije, gde nam predviđaju zapaženu ulogu u svetu metala, njih možete pročitati na našem sajtu: http://www.uneven.rs, a naravno biće ih još. Demo je sniman u studiju kod našeg mladog talentovanog prijatelja Miloša Mihajlovića, koji je takođe radio produkciju. Mi smo generalno jako zadovoljni produkcijom, a to mogu i potvrditi mnoge pozitivne recenzije koje smo dobili.

Planirate li u skorije vreme da izdate i full lenght album?

Trenutno se radi na pripremanju albuma, a snimanje se očekuje sledeće godine. Ne želimo da žurimo jer planiramo nešto sa čim metal svet do sad nije imao prilike da se susretne.

Hoće li to biti samostalno izdanje ili ćete svoj album ponuditi nekom izdavaču (možda nekom inostranom)?

U ovom trenutku dok pričamo, naš demo je na putu do nekih izdavačkih kuća. Cilj nam je da nađemo izdavača pre samog snimanja albuma i eventualno dobijemo konkretnu finansijsku potporu. Verujemo u sebe i nadamo se da ćemo uspeti u tome. Što se tiče samostalnog izdanja, nećemo ići na tu opciju, jer ne verujemo da tako možemo dopreti do šireg kruga ljudi. A i pitanje je kolko bi to bilo isplativo. U slučaju da se samostalno izdanje nametne kao bolja opcija, u sta čisto sumnjam, sigurno ćemo je razmotriti.