-

Damir Trkulja Šiljo (Gatuzo): „Tu je energija, emocija, poruka i nema puno priče“

damir trkulja siljoGatuzo je energični duo iz Zagreba koji već neko vreme u Hrvatskoj uživa reputaciju benda koji se mora pogledati uživo. Momcima predstoji i turneja u Srbiji pa je Balkanrock iskoristio priliku da o tome, ali i još o nečemu, popriča sa gitaristom i pevačem benda Damirom Trkuljom Šiljom.

BR: Može se reći da smo protekle decenije doživeli ekspanziju dvočlanih bendova. Počelo je sa White Stripes, a trenutno su glavna stvar, naravno, Black Keys. Ipak, vi ste rešili da krenete u malo drugačijem pravcu od bluzom natopljenog roka. Šta biste vi rekli kojem pravcu pripadate i koje bendove prepoznajete u svojoj muzici?

Šiljo: Iskreno, sad me pitanje zateklo, stvarno ne znamo gdje pripadamo. Pjesme nastaju spontano, više vezano uz razdoblje u kojem se nalazimo. Možda smo se opterećivali time kad smo bili mlađi, sad i ne razmišljamo o tome. Što se tiče dvojca, nismo planirano postali dvojac, već smo na samim počecima ostali nas dvojica od višečlanog benda, i bilo nam je dobro, pa je i ostalo tako. Mene je uvijek fascinirala emocija i iskrenost bilo da netko izvodi pjesmu samo svojim glasom ili bio to orkestar.

BR: Na YouTubeu se mogu videti mnogobrojni komentari tipa „super je ovo, ali fali bas“. Šta biste poručili svima koji vam zameraju na njegovom odsustvu?

Šiljo: Kao što sam rekao u prvom pitanju, mi se takvim stvarima ne opterećujemo. Ako netko ima s tim problema, ja mu ne mogu pomoći. Iskreno, mene komentari na internetu ne zanimaju, niti se bavim njima. Kad bismo imali bas, vjerojatno bi se našli dušebrižnici koji bi komentirali nešto kao -fali klavir. Rekao bih: super, bravo, jako si pametan.

BR: Ko su to „oni“ u pesmi „Oni govore“?

Šiljo: Oni su oni, svi oni koji misle da znaju kako drugi ljudi trebaju živjeti te da su baš oni ti koji im to trebaju odrediti, narediti ili slično. Od političara do vođa u užoj zajednici.

Gatuzo
Gatuzo

BR: Povremeno se u vašim tekstovima provuku i neke, da kažemo, diskutabilne reči. U kojoj meri to utiče na radijski mainstream uspeh? I da li je ta vrsta uspeha uopšte više relevantna?

Šiljo: Pa radio je jako bitan, ali on u velikoj mjeri zaobilazi sve što je drugačije i novo. Isto tako, na radiju je izgubljen pojam “glazbeni urednik” i sumnjam da netko uopće posluša neki album kada ga dobije (čast iznimkama). Puno je tu lobija i danas je nešto prealternativno što uopće nema veze s alternativom. A diskutabilne riječi, one su čas nepoželjne, čas u modi. Mi psujemo kad nam se psuje, kad više nemamo što za reći.

BR: Sa druge strane, snimili ste dosta spotova u toku svog postojanja. Da li je to dobitni recept za proboj ka široj publici?

Šiljo: Mi mrzimo snimati spotove, ali to je danas nužno zlo. Glazba se danas sluša preko YouTubea, tako da je to danas najveći razlog zbog kojeg se i rade isti.

BR: Proveli ste neko vreme u Majkama i komponovali pesmu „Teške boje“ koja je oduševila celu bivšu Jugoslaviju. Kako je bilo raditi s Baretom? 

Šiljo: Duga je to priča koja bi oduzela previše prostora u ovom intervju. Kako kaže pjesma “Pamtim samo sretne dane”.

BR: Što se vaših nastupa tiče, publika u Srbiji je mogla da čuje samo reči hvale kada su oni u pitanju. Šta biste izdvojili kao ključni uzrok te reputacije?

Šiljo: Ne znam, mi dajemo uvijek sve od sebe i nikada se ne štedimo. Nismo šuomeni ili zabavljači. Tu je energija, emocija, poruka i nema puno priče.

BR: Iako postojite deset godina, na ovoj turneji ćete prvi put nastupiti u Srbiji. Šta očekujete od tih koncerata?

Šiljo: Nastupali smo u Beogradu na Belefu, mislim 2009., ali svakako se jako veselimo svirkama i nadamo se da ćemo ubuduće češće dolaziti.

BR: Koliko ste u prilici da pratite muzičku scenu u Srbiji? Postoje li neki bendovi s kojima biste rado delili binu?

Šiljo: Pratimo, naravno, slušam puno glazbe i pratim scenu. Meni se osobno jako sviđao Petrol, svakako mi je super i Obojeni program.

BR: Iako ste uveliko zauzeti nastupima, ipak radite na novom albumu. Nedavno objavljeni singl za pesmu „Poslije kiše“ najavljuje vaš četvrti album. Kada ga možemo očekivati i koja je najbitnija novina koju on donosi?

Šiljo: ”Poslije kiše” se neće pojaviti na novom album, jer totalno odskače od cijelog zvuka albuma. Novo je svakako jedan zaokret u zvuku, bit će puno teži i mračniji i, rekao bih, najosobniji. Jako smo ponosni na ovaj album i baš kad smo radili demo i birali pjesme za album, rekli smo – to je to, bit će to naš najjači i najbolji album.

BR: Šta bi bilo s imenom da ste, kojim slučajem, juče osnovali bend? Postoji li novi Đenaro na trenutnoj fudbalskoj sceni kome bi bila ukazana ta čast?

Šiljo: Ma nema ime veze sa nogometašem, ja sam bubnuo to ime kad smo radili naš prvi demo i nekako se sve poklopilo i ime se uklopilo u naš zvuk. Nogomet volimo i pratimo, ali da sada radimo bend pretpostavljam da bi opet bili Gatuzo.