-

Critical Solution Revisited: „Naš najveći uspeh je što smo nakon svih ovih godina ostali dobri prijatelji“

Niški hard rock/ heavy sastav Critical Solution Revisited, posle više godina vratio se na scenu novim singlom pod nazivom Drive. Bend je nastao 2004. godine, osnovali su ga Stefan Marković, Janko Petrović i Nemanja Stošić. Na leto 2006. godine bendu su se priključili Nemanja Vacić i Lazar Lazarević. Bend ovu postavu naziva legendarnom, i u toku rada zabeležuje veliki uspeh – nastup kojim je otvoren prvi niški Festival piva, iste godine. Posle skoro tri godine neprestanih svirki po svim mogućim niškim klubovima i mestima, od kojih većina danas vise ne postoji, kao i par demo snimaka, u jesen 2008. godine bend prestaje sa radom… Na leto 2011. bend se vraća sa blago izmenjenom postavom, a konačno ove 2017. izbacuje povratnički singl. O singlu, planovima za budućnost i svim kritičnim pitanjima, porazgovarali smo sa bendom.

BR: Za početak, objasnite nam zašto baš Critical Solution Revisited? Ko je „kumovao“ bendu?

CSR: Da bismo odgovorili na ovo pitanje moraćemo malo da se vratimo u prošlost. Bend je nastao sada već daleke 2006. godine. Zapravo, vrlo je moguće da je to bilo i ranije, ako računamo taj neki proces prvobitnog okupljanja, ali ovu godinu uglavnom uzimamo kao startnu jer smo tada prvi put zvanično nastupali. Ime benda je od početka ustvari bilo samo Critical Solution, a ovo „Revisited“ smo dodali 2011. godine kada smo se ponovo okupili nakon duže pauze. Sama ideja o imenu potiče od pesme Garden Of Eden benda Guns’n’Roses, tj onoga što Axl Rose izgovara na samom početku. Vremenom će se pokazati da taj naziv „kritično rešenje“ , potpuno odgovara karakteru benda.

BR: Posle koliko vremena nastupate u ovoj postavi i otkud reunion baš sada? Koje su okolnosti pod kojima ste se ponovo aktivirali, više slobodnog vremena, više ideja za rad?

CSR: U ovoj postavi smo od 2011. godine i već pomenutog prvog reuniona. Ovo sada ne bismo baš nazvali tim rečima, jer, u suštini nije nikakav ‘novi’ reunion. Sa druge strane definitivno su ideje i želja za radom odigrali presudnu ulogu u tom, da ga tako nazovemo, „povratku iz ilegale“.

BR: Vaš novi singl „Drive“ kupi simpatije na društvenim mrežama. O čemu tačno govori? Ko je pisao tekst i odakle inspiracija za njega?

CSR: Tekst je pisao Nemanja Vacić Vaca (pevač), a inspiracija je naišla u trenutku, prvobitno pri samom slušanju rifa za refren, a nakon toga, posle nekoliko hiljada preslušavanja, došlo je i do kompletiranja teksta. Tekst, kao i sama muzika, govore o tome da nekada samo treba da zaboraviš na sve gluposti koje se dešavaju tebi i oko tebe, i da jednostavno isključiš mozak, pustiš omiljeni bend, and just drive.

BR: Na singlu „Drive“ gostuje Ilija Merdar (Styptic, Red River Valley). Kako je došlo do saradnje?

CSR : Ideja je, again, pala na pamet Vaci, jer su Ilija i on prijatelji još od srednjoškolskih dana. Prilikom spremanja za snimanje poslednjeg dela vokala, palo mu je na pamet da se odradi u dva glasa. Kontaktirao je Iliju, koji je drage volje prihvatio da gostuje, i dosta brzo uspeo da snimi sve deonice.

BR: „Drive“ se trenutno nalazi na prvom mestu na glasanju za pesmu meseca na sajtu Get On the Stage (getonthestage.com), sa prednošću u odnosu na druge numere. Koliko vam znači ovakav vid promocije i podrške?

CSR: Obzirom na to da nam je ovo prvi put da uopšte učestvujemo u nečemu takvom, možemo reći samo da nam je velika čast, posebno jer se radi o vrlo dobrim bendovima, tako da je baš lepo biti u takvom društvu.

BR: Šta razlikuje Critical Solution Revisited od ostalih, po čemu je vaš zvuk specifičan i jedinstven?

CSR: Mi smo uvek bili i ostali rock’n’roll bend u pravom smislu te reči. Ono što je, međutim, ljude najviše interesovalo, bili su naši scenski nastupi. Ko se seća svirke u CZK u Niškoj Banji iz 2008. godine znaće o čemu je reč.

BR: Šta smatrate najvećim uspehom vašeg benda do sada?

CSR: Naš najveći uspeh je što smo nakon svih ovih godina ostali dobri prijatelji pre svega, i što je bilo kakav vid akcije pod ovim imenom i dalje uživanje za sve nas. Bilo je tu naravno i nekih nastupa koji se mogu izdvojiti – bili smo predgrupa u ono vreme velikom Nightshiftu, zatim kanadskom rok sastavu Morre, učestvovali smo u legendarnim Mama Rock žurkama, svirali smo pred par hiljada ljudi na prvom niškom Beer Festu, u kampu mladih izviđača, zatim na Nisomniji 2011. godine, itd.“Demolirali” smo stari dobri klub Yetti nekoliko vikenda za redom, i još uvek držimo rekord posete u tom mestu, bar se u to vreme tako pričalo. To su sve bili naši mali uspesi!

BR: Iza sebe imate par demo snimaka i novi singl. Koji su vam planovi za budućnost? Snimanje spota, album?

CSR: Nema nikakvih planova za budućnost. Ne želimo ništa javno da iznosimo, jer svaki put u ovih jedanaest godina, kada smo nešto veliko najavljivali, obično na kraju od toga nije bilo ništa. Niko nije znao da radimo pesmu „Drive“ pa smo evo došli čak i do intervjua i top liste. Očekujte neočekivano po tom pitanju, nikad se ne zna!

BR: Da li će bend opet biti koncertno aktivan u skorijoj budućnosti? Da li publika može uskoro da očekuje svirke u rodnom Nišu i Srbiji uopšte?

CRS: Pošto to ne spada pod  „očekujte neočekivano“ odluke, sve je moguće. Uglavnom svi će biti blagovremeno obavešteni, naravno.