-

NaslovnaMagazinCraig Dyer (The Underground Youth): Ništa ne bih menjao

Craig Dyer (The Underground Youth): Ništa ne bih menjao

The Underground Youth

Kraj jula rezervisan je za miks muzičkih žanrova koji će prokrstariti Pančevom. Na tri festivalske bine širom grada, 19. i 20 jula, Pančevo će biti domaćin Wrong Festa. Učešće na ovom neobičnom događaju protvrdilo je mnoštvo domaćih i stranih izvođača, među kojima je i bend The Underground Youth. O budućem nastupu u Srbiji govori nam frontmen i gitarista Craig Dyer.

Balkanrock: Da li prvi put dolazite u Srbiju i koliko ste upoznati sa srpskom muzikom?

Craig: Prolazili smo kroz Srbiju nekoliko puta dok smo bili na turnejama (čak smo jednom proveli nekoliko opuštajućih dana u okolini Jagodine), ali će ovo biti prvi put da nastupamo. Priznaću, moje poznavanje srpske muzike nije postojano, ali je uvek zadovoljstvo posetiti novo mesto i sresti nove ljude/bendove i tako biti upoznat sa novom muzikom.

BR: Šta očekujete od nastupa u Srbiji?

C: Nikada ne znate tačno šta da očekujete kada dolazite prvi put u neku zemlju, ali sam čuo odlične stvari o publici i organizaciji festivala, što me navodi da mislim da će ovo biti odličan događaj za učestvovati.

The Underground YouthBR: Da li imate favorite među zemljama u kojima ste do sada nastupali?

C: Svaki grad i svaka država ima svoj individualni šarm. Nedavno smo, prvi put, putovali Azijom i to je bilo neverovatno iskustvo. Takođe, Grčka ima našu najveću bazu fanova, pa je to uvek drago mesto za izvođenje… Nemoguće je izabrati samo jedno.

BR: Na sceni ste više od deset godina… Kakvi su Vaši pogledi na razvijanje muzičke industrije?

C: Teško je kritikovati muzičku industriju kada nikada niste toliko bili deo nje. Mi smo dosta underground DIY bend, tako da je naše uplitanje u poslovni deo industrije veoma ograničen. Ali ja sam srećan što je tako, The Underground Youth ne bi trajao deset godina da smo bili uvučeni u to. Odavno bismo bili progutani i ispljuvani, kao mnogi drugi umetnici.

BR: Da li mislite da je Vaša muzika dobro shvaćena?

C: Ne mogu da zamislim ikoga ko bolje razume moju muziku od mene. Ali opet, možda i da…

BR: Šta bi bila glavna poruka Vaših pesama?

C: To bi zavisilo od pesme. Retko pokušavam da tako ubacim “poruku”. Generalno, trudim se da ispričan priču ili izmaštam osećanje, emociju. Ne mora uvek biti poruke da bi se to ostvarilo…

BR: Kako je nastao bend?

C: Započeo sam solo projekat kasne 2008. godine, što je tako ostalo dok nije postalo Fuzz Club Records 2012. godine, kada se ovaplotio lajv bend. Bilo je dosta promena tokom ovih godina, ali i dalje se razvijamo.

BR: Zašto ste bili tako sigurni da treba to da uradite?

C: O, nikada nisam bio u potpunosti siguran… To je jednostavno nešto što sam uradio jer je sve što sam mislio da uradim. Ne mogu reći zašto se nastavlja toliko dugo ili kako se razvilo u ono što je sada. Očigledno odlučnost i naporan rad.

BR: Šta biste voleli da ste znali kada ste počeli da se bavite muzikom?

C: Meni je drago da nisam znao ništa. Moja naivnost i arogancija da pišem i stvaram muziku bilo je ono što je kreiralo zvuk benda The Underground Youth i sve što je došlo od tada jeste rezultat mog pokušavanja, promašivanja i učenja iz sopstvenih grešaka. Ne, ako bih morao da se vratim na početak, ne bih ništa promenio.

BR: Šta je, od albuma „Delirium“ do albuma „Fuzz Club Session“, bio najteži deo pravljenja muzike?

C: Uvek je najteže biti toliko samopouzdan i reći da je gotovo i ostaviti ga takvo. Ja sam uvek bio dobar u tome, ali znam toliko mnogo muzičara koji boluju od toga da obrađuju svoja dela i nikada nisu istinski zadovoljni sa onim što su stvorili. Nekada se moraš distancirati i prihvatiti činjenicu da si završio.

BR: Šta možemo očekivati od Vas u budućnosti?

C: O, nikada ne znam dok se ne desi. Silno želim da uradim dark country ploču. Možda ću to i uraditi.

Hvala.