-

NaslovnaIntervjuiChris Ian (Killed a Fox): Da mogu oživjeti jednog glazbenika i snimiti s njim pj...

Chris Ian (Killed a Fox): Da mogu oživjeti jednog glazbenika i snimiti s njim pjesmu, bio bi to Chris Cornell

Dajana Lerić

Funkcija: Šef dopisništva za Hrvatsku

Sebe vidi kao: Strastvenu obožavateljicu glazbe, književnosti i filma s istančanim ukusom za pivo.

Moto: Živi kao da ćeš sutra umrijeti, uči kao da ćeš vječno živjeti.


U zadnje vrijeme teško da ste mogli izbjeći spominjanje benda Killed A Fox: objavili su novi singl „Gone with the Devil’s Hum“, sutra sviraju kao predgrupa bendu Eyehategod u Vintage Industrial Baru i ujedno promoviraju treći studijski album, a imaju i zakazane nastupe na festivalima INmusic i Ferragosto JAM. Sve to bio je i više nego dovoljan razlog da razgovaramo s pjevačem Chrisom Ianom.

Balkanrock: Prije četiri godine vodili smo vrlo iscrpan razgovor pa ćemo se sada više usredotočiti na novi album i nastupe koji slijede. Čini mi se da već nekoliko godina spominjete rad na novom materijalu, ali tek je početkom godine objavljen najavni singl i saznali smo naziv albuma. Što vaši obožavatelji mogu očekivati? Koliko je „Crown Shyness“ drugačiji od vaših prošlih radova („Fluorescence“ iz 2009. i „Spring of Sloth and Haze“ iz 2013.)?

Chris Ian: Nama osobno se čini dosta drugačiji, a vjerujem da će oni koju su nas do sada pratili osjetiti to još i više. „Vibe“ dok sviramo nove stvari na probi se znatno razlikuje od starih. ‘Ajmo reći da su prva dva albuma bila sigurno mračnija nego „Crown Shyness“, što nikako ne znači da ovaj nema „his fair share of doom and gloom“. Imali smo mrvicu drugačiji pristup pri samom pisanju. Rezultati su ispali nešto više, ‘ajmo ih nazvati, „durski“, čega na prijašnjim izdanjima i nije toliko bilo, ako uopće (hahah). Na kraju krajeva prošle su 4 godine od „Spring of Sloth and Haze“. Svakim albumom nam se mijenja pristup songwritingu.

BR: Je li se proces stvaranja vašeg trećeg albuma imalo promijenio u odnosu na prethodna dva?

Chris: Samo proces se i nije tolko izmijenio. I dalje je modus operandi isti: Krešo ili ja imamo riff, doma smislim vokale, snimimo u cubaseu s najgorim mogućim digitalnim bubnjem (hahahah), prezentiramo Mioču i Pavlu i zatim na probi pokušavamo to nekako izvesti da zvuči na nešto. Dobijemo nekakvu viziju toga kakav bi sound htjeli i onda ga gađamo u studiju. U principu dosta klasična procedura ko i u svakom bendu.

BR: Kako ste odlučili da upravo „Still Life Mirror“ bude prvi singl?

Chris: „Still Life Mirror“ je bila jedna od onih pjesama za koju jednostavno znaš da će bit single od momenta kad si prvi put smislio refren. Sam riff i melodija refrena su nastale odmah, ali verse nikako nije htio funkcionirati što se melodije vokala tiče. Napravio sam valjda 4 potpuno drugačije verzije s potpuno drugačijim tekstom prije nego su dečki rekli: Evo ga! To je taj! (haahah) Uvijek je malo frustrirajuće imati refren za kojeg u startu znaš da ga nećeš mijenjati, a verse tek koji mjesec kasnije (hahah).

BR: Recite nam i nešto više o snimanju spota za tu pjesmu.

Chris: Pa samo snimanje spota je bilo užasno zabavno iako je temperatura bila oko nule. Gledat Krešu, Pavla i našeg prijatelja Slunjskog kako bauljaju, plešu i lamaću rukama po tim hodnicima je bio doživljaj za sebe (hahah). Ponajviše jer smo dosta scena snimali bez pjesme u pozadini pa su ti plesovi izgledali još duplo smješinje. Prostor koja se vidi u spotu jest stari polu-razrušeni restoran na Cmroku. ‘Ajmo reći da nismo u potpunosti imali dozvolu za snimanje na toj lokaciji pa smo se u nekim momentima morali malo i pritajiti (hahah). Sve su svemu, dosadno nam nije bilo. Iza kamera su bili Vjekoslav Palinić i Hrvoje Baudoin koji je i montirao spot. Još jednom ovim putem hvala dečkima!

BR: Vaš nastup na Massive Infection Festivalu u zagrebačkom Vintage Industrial Baru najavljen je kao promocija novog albuma. Koji su vam planovi uz koncertnu promociju u regiji?

Chris: Trenutno se veselimo odsvirati ljetne festivale koji nas očekuju kao što su Ferragosto JAM, InMusic i još neke koje ne smijemo trenutno objavit, a nakon toga pripremamo jesensku turneju koja bi se trebala protegnuti po našoj regiji i nešto šire, no otom potom.

BR: Kako se inače pripremate za koncerte?

Chris: To je teško pitanje (ahahah). Volio bi reći da imamo 6 puta probe tjedno, no uz poslove, smjene i druge bendove koji neki članovi imaju teško je nekad uskladiti i 2. Tako da onaj dan kad je proba dogovorena odradimo set pjesama i ponavljamo pjesme s kojima nismo bili zadovolnji, a nerijetko je to i cijeli set (hahahah). Zna se dogoditi da ne možemo imati više od 2 probe prije koncerta no u tom slučaju si kažeš “šta je tu je“ i daš 150% na stageu.

BR: Dijelili ste pozornicu s bendovima poput Karma to Burn, Orange Goblin, Obese, Apey & the Pea, sada ćete s Eyehategod… Da ne postoje nikakva ograničenja i da se vaša mašta može ostvariti, s kim biste još voljeli zasvirati i zašto?

Chris: Ima nas 4 pa bi tu bilo svačega, ali mislim da se možemo složit na nekim stvarima kao što su AiC, Mastodon, Tool, Down.

BR: Kada biste mogli oživjeti nekog glazbenika i snimiti s njim ili s njom pjesmu, koga biste izabrali?

Chris: Za mene osobno bi to vjerojatno bio Chris Cornell makar kad bi on počeo pisat pjesmu, a da sam ja prisutan, vjerojatno bi sam sebi rekao: „O.K. šuti, gledaj i uči“ (ahahah).

BR: Što je s „House of Pablo“? Čeka li nas uskoro novo izdanje festivala?

Chris: HoP festival je i dalje opcija, ali sigurno ne u neko skorije vrijeme. Trenutno je kreativna energija bendova unutar “kuće“ usmjerena prema vlastitim izdanjima i koncertima. Vjerujem da će ponovo doći pravi trenutak za jedno novo HoP izdanje, ali to trenutno to nije ovaj.