-

NaslovnaIntervjuiBoštjan Beltram (Elvis Jackson): 'Morali smo rušiti granice'

Boštjan Beltram (Elvis Jackson): ‘Morali smo rušiti granice’

Elvis Jackson su jedna od retkih grupa iz Slovenije čije je ime prepoznatljivo u skoro svim državama nastalim raspadom Jugoslavije. U nekoliko navrata posetili su Srbiju, sada pripremaju novi album i sviraju pre svega po zemljama Zapadne Evrope, a uz smeh obećali su da će u Srbiju doći “u sezoni sarme”. Ispred Elvis Jackson za Balkanrock pričao je gitarista Boštjan Beltram.

BR: Ove godine je 15. leta od osnivanja benda Elvis Jackson. Sećate li se samih početaka?

Bilo je prilično spontano. Dva dana nakon prve probe već smo imali prvi koncert. Ali iskreno govoreći, skoro se niko od nas toga ne seća dobro, magla je bila, too much soul food. (smeh)

BR: U diskografiji ste upisali četiri albuma, od kojih je poslednji „Against The Gravity“ izašao 2009. godine, dok je njegov prethodnik 2000. godine. Da li će se toliko dugo čekati i na novi album ili ste već krenuli sa pripremama za peto izdanje?

Boštjan: Moram te ispraviti. “Summer Edition”, odnosno naš treći album izdat je 2003. u Sloveniji, a godinu kasnije u Nemačkoj, Švajcarkoj i Austriji, pa zatim u Italiji i čak u Japanu. Upravo radimo na novom albumu, petom po redu izdanju. U studio ulazimo u januaru sledeće godine, a on bi se u prodaji trebao pojaviti u četvrtom mesecu 2013. Bolje kasno nego nikad. Mi uvek stignemo na cilj, iako kasnimo. (smeh)

BR: Pored velikog broja drugih izvođača iz Slovenije i Hrvatske i Elvis Jackson je uzeo učešće u projektu Američke ambasade “Projekat R.E.M. Čista energija glasbe”. Zašto ste se odlučili baš za  “Losing my religion” i da li ste zadovoljni krajnjim rezultatom i reakcijama fanova?

Boštjan: Tu pesmu smo izabrali,  jer nam je to bio pravi izazov, uraditi obradu najvećeg hita R.E.M. Kaže se da bi obrada trebala biti bolja od originala, pa se nadamo da smo u tome i uspeli. Reakcija fanova je izvanredna! Na koncertima sve ćešće čujemo da recimo pored naše “Smoking ganja“ takođe traže i pesmu “Losing my religion“, što znači da je publika pozitivno primila, a isto su reagovali mediji i kritičari.

BR: Prateći vaše aktivnosti vezane za koncerte, može se steći utisak da ste ove godine više svirali van svoje zemlje i van prostora bivše Jugoslavije. Gde ste sve nastupali ove godine i da li je vaš cilj bio da svirate više izvan Slovenije ili?

Boštjan: Mi nastupamo i volimo se predstaviti svugde gde nas pozovu. Od samog nastanka više smo nastupali po zapadnoj Evropi nego u Sloveniji, što nam je uvek i bio cilj. Domaći, slovenački prostor i tržište su jako mali, nama nikad dovoljno koncerata, pa smo morali “rušiti“ granice. U proleće ove godine imali smo petosedmičnu turneju u Engleskoj, koja je nastavljena u Nemačkoj, leto je bilo u znaku letnjih festivala u Švajcarskoj, Nemačkoj takođe, Češkoj, Italiji, Austriji, a uvek se rado vraćamo na domaće pozornice, koncerte i festivale u regionu.

BR: Koliko je teško organizovati koncerte u zapadnoevropskim zemljama i kakva iskustva biste mogli da nam otkrijete?

Boštjan: Tokom 15 godina intenzivnog rada stvorili smo dobru mrežu kontakata, upoznali smo vlasnike klubova i organizatore, imamo svoje booking agente u više zemalja po Evropi što nam pruža mogućnost da lakše dođemo do koncerata i turneja. Naš savet je da trebate biti uporni i što češče se vraćati. Naravno, ako uspete ostaviti dobar utisak promoteri će vas ponovo pozvati.

BR: Do kraja godine očekuje vas još puno koncerata. Trenutno ste na turneji koja obuhvata koncerte u Švajcarskoj, Austriji, Bugarskoj, Češkoj…

Boštjan: Evo, u Švajcarskoj je snažna ganja, u Austriji je loša kafa, u Engleskoj je najskuplje pivo, a u Češkoj je najjeftinije i najbolje pivo. (smeh) Osim u pomenutim državama sviraćemo i u Bugarskoj, tačnije u Sofiji gde smo  headlineri u njihovom najpoznatijem klubu Mixtape 5. O našim koncertima uvek se možete informisati na sajtu www.elvisjackson.com.

BR: Kada vas publika u Srbiji može očekivati? I koji koncert u Srbiji vam je ostao u najboljem sećanju?

Boštjan: Možete nas očekovati u sezoni sarme. (smeh) A najradije se sećamo nastup sa Faith No More na Exitu, kada smo sa njima delili binu i rakiju.

BR: Da li postoji dugoročni plan grupe i gde vi lično zamišljate Elvis Jackson u sledećim godinama?

Boštjan: Nekog plana baš  i nemamo. Ako preživimo – pobedili smo. Bitno je da uspešno snimimo novi album. Nadamo se da ćemo za pet godina imati veći prostor za vežbanje i da ćemo očuvati zdrave bubrege.

BR: Javnost u Srbiji i nema puno prilike da prati šta se događa na slovenačkoj sceni. Da li ste vi primetili neki novi bend vredan pažnje?

Boštjan: Iskreno, nisam. Šteta, ali iskreno niko nas nije oduševio toliko da bismo rekli da je to ono što mi volimo i tražimo, i što bismo vam predstavili.

BR: Svedoci smo da klasično izdavaštvo gubi trku sa free downloadom. Kakav je Vaš stav po tom pitanju?

Boštjan: Još uvek ima fanova koji kupuju CD-ove, kolekcionari ili prosto oni koji su skloni fizičkim izdanjima. Oni traže da imaju izdanje u rukama, nije im dovoljan mp3 ili download. Prodaja CD-ova nam nikada nije bila neka zarada, ali smo uprkos tome izdali “Against The Gravity“ na vinilu i time smo obradovali one prave old school freak-ove i ljubitelje vinila. Ipak, poznato je da bendovi, ukoliko žele da ‘prežive’ na sceni, moraju puno da nastupaju uživo. Mi smo takođe više na bini nego u studiju.