-

Boris Vlastelica (Repetitor, Crvi): „Umor brzo prođe, jer koncerti napune baterije“

RepetitorJedan od najvažnijih alternativnih bendova “nove srpske scene”, Repetitor, održaće kao veliko finale za 2015. godinu koncert 12. decembra u Domu omladine Beograda, u okviru njihove evropske turneje koja je u toku. Tim povodom je Balkanrock porazgovarao sa pevačem i gitaristom benda Borisom Vlastelicom.

BR: Kako vam je do sada bilo na turneji? Da li ste se umorili?

Boris: Odlična turneja, ovaj put smo obišli po drugi-treći put neke gradove gde smo skoro svirali, poput Krakova, Berlina, Beča i Minhena, a u nekim poput Varšave, Linca i Trutnova smo prvi put bili. Prešli smo hiljade kilometara i mnogo sati u kombiju, ali taj umor brzo prođe, koncerti napune baterije.

BR: Važite za koncertnu atrakciju i poznati ste po svojim veoma energičnim nastupima. Da li smatrate da su koncerti najbolji vid promocije muzike nekog benda?

Boris: Najbolji vid promocije su mediji, ali kad tu nema toliko prolaza, onda nema druge nego težim putem, odozdo, koncert za koncertom, od uveta do uveta.

RepetitorBR: Kako ti se trenutno čini srpska alternativna scena? Da li stvari idu na bolje ili naprotiv? Ima li nekih mladih bendova koje bi izdvojio?

Boris: Zanimljiva i potcenjena. Imali smo i pre osećaj da je tako, ali sad smo se i uverili da ni malo ne zaostaje za Evropom. Čak je i nadprosečna što se tiče kreativnosti i raznolikosti. Poslednjih godina se ukrupnila scena, neki bendovi su se raspali, zvanično ili ne, ali i neki novi pojavili. Dva mlada benda sviraju sa nama u subotu, Vizelj iz Beograda i Nebo je crveno iz Subotice.

BR: Jednom je Boris iz Jarbola pomenuo da vas je gledao uživo kada ste svirali kao predgrupa nekom bendu zbog kojeg je on i došao na koncert i da se toliko oduševio vašim nastupom da nije ostao da odgleda koncert tog benda. Da li se zna koji je koncert u pitanju?

Boris: Ako nije nastavio da ga gleda, možda bolje da se ne zna, ali nisam siguran da je baš tako bilo. Svakako je Bomla istrčao za nama iz tadašnje male sale SKC-a da nam kaže da mu se svidela svirka i da je tu ako bilo šta treba. Na kraju nam je producirao prvi album „Sve što vidim je prvi put“, koji smo snimili u Puli i Beogradu.

BR: Za produkciju drugog albuma “Dobrodošli na okean” bio je zadužen Goran Crevar. S kim ćete sarađivati prilikom snimanja vašeg trećeg studijskog albuma?

Boris: Crevce je sa nama kao tonac na više od pola koncerata, često nas i vozi, tako da je deo benda na neki način, ali prošli album je dobio da miksa već usnimljen pa će ovaj put raditi i snimanje i miks.

RepetitorBR: Svirali ste kao predgrupa nekim vrlo bitnim i uticajnim bendovima kao što su Dinosaur Jr, The Stooges, Queens of the Stone Age, Mudhoney. Da li postoji neka anegdota u vezi s tim koju bi hteo da podeliš sa čitaocima?

Boris: Pa ne očekuj masne tračeve, to čuvamo za autobiografije. Mudhoney su ljudine, ispoštovali su obe predgrupe, i nas i Threesome, hvalili nas na mikrofon, blejali sa nama posle. Sa njima smo se jedino slikali. John Dwyer iz Thee Oh Sees nam je takođe prirastao za srce, dugo smo visili posle koncerta u Drugstoreu. E da, bio je jedan čudan susret u WC-u bekstejdža Exita kad je ušao Brian Molko iz Placeboa i mislio neko vreme da je sam, a nas troje smo bili unutra, pa je samo zbrisao kad nas je video, valjda misleći da smo samo njega čekali u zasedi. Josh Homme je solidno izgrlio Ana-Mariju, sam je došao do nje, pravo s bine.

BR: Nedavno si pitao na Facebooku kod koga je tvoja knjiga „The Psychic Soviet“ od Iana Svenoniusa. Kakav su uticaj Ian i Nation of Ulysses imali na Repetitor? Možda izuzev muzičkog, i ideološki?

Boris: Ta i druga njegova knjiga, “Super-natural Strategies for Making a Rock ‘n’ Roll Group” su najzanimljivije knjige koje sam čitao u poslednje vreme i svakako da su uticale, kao i muzika koju je radio sa Make Up i Weird War. Svenonious na jako duhovit i klasno svestan način spekuliše i filozofira o ulozi rokenrola u ideološkom ratu istoka i zapada, o rokenrol grupi kao bandi koja treba da se odupre učešću u reprodukciji sistema, o samom osnivanju i funkcionisanju raznih aspekata benda… Zanimljiv tip.

RepetitorBR: Tekstovi za pesme “Ja“ i “Pukotine“ su se našle u “Antologiji ex-YU rok poezije“ iz 2008. Petra Janjatovića. Vi ste najmlađi bend koji se našao u toj knjizi. Kako izgleda tvoj kreativni proces? Šta je po tvom mišljenju dobar tekst?

Boris: Ne znam, to varira. Najviše volim kad se sve složi na probi, ali nekad dođe i na gajbi u sitnim satima. A dobar tekst je onaj koji se dobro dopunjuje sa muzikom. Nekad je dobar tekst dobar tek jer ne smeta muzici i ne mora samostalno da bude ništa posebno, nekad mora jer nosi pesmu, tu nema pravila.

BR: Šta se dešava sa Crvima? Da li ti taj bend uzima vreme koje bi inače potrošio na Repetitor?

Boris: Ne, već usled putovanja i turneja sa Repetitorom često nisam na probama Crva, što se nije toliko osetilo pre, ali sada Crvi ubacuju u petu brzinu nakon što su našli novog bubnjara. Spot za ‘’Sestru’’ izlazi koliko danas, koncert je zakazan za 17. decembar u KC Gradu. Videćemo koliko će imati strpljenja da trpe moje sporadično prisustvo. Svakako je uživanje svirati sa njima.

BR: Kakvu gitarsku opremu koristiš? Koje pedale?

Boris: Samo hevi. Overdrive, distorziju i fuzz. Konkretno Boss SD1, Boss DS1 i Death by audio Fuzz War.

BR: Ovom prilikom ćemo pozvati publiku da dođe na beogradski koncert 12. decembra, a ti nam reci šta možemo da očekujemo.

Boris: Dva-tri sata dobrog provoda uz tri ljuta benda za relativno male pare.