-

NaslovnaIntervjuiBora Đorđević: Živimo rokenrol, tako ćemo i umreti, samo što je Miša požurio

Bora Đorđević: Živimo rokenrol, tako ćemo i umreti, samo što je Miša požurio

Bora Đorđević Riblja Čorba
foto: Marina Pešić

Arsenal Fest u Kragujevcu biće prvi veliki domaći festival ovog leta koji će biti održan pred publikom, uz slogan “Snažno uz muziku”. Festival će biti održan 24, 25. i 26. juna, a najavljeni su nastupi brojnih stranih i domaćih sastava.

Među njima je i jedan od najdugovečnijih bendova na ovim prostorima – Riblja čorba, koji se 26. juna na Arsenalu vraća nastupima posle izuzetno teške godine u kojoj su izgubili dugogodišnjeg saborca, prijatelja i basistu Mišu Aleksića.

Prošla godina je bila odvratna i od gubitka našeg brata Miše Aleksića se nikada nećemo oporaviti. Proveli smo 42 godine zajedno i svaki trenutak proveden sa njim je vredan sećanja, kaže frontmen benda Bora Đorđević.

Uprkos godinama i tome što su u bendu uglavnom penzioneri, o muzičkoj penziji uopšte ne razmišljaju. Kako bi to dokazao Bora nam je otkrio i spisak koncerata koje će bend održati ovog leta:

Ceo život živimo rokenrol i tako ćemo i umreti, samo što je Miša požurio.
Posle nastupa 26. juna na Arsenalu slede:

27. jun Skoplje, trg ispred hale Boris Trajkovski
3. jul Inđija, gradski trg
16. jul Niš, letnja pozornica
17. jul Despotovac, moto skup
7. avgust Celje.

Bora Đorđević Riblja Čorba
foto: Marina Pešić

Negde tokom leta Riblja Čorba će napraviti i Veče posvećeno Miši Aleksiću gde će Mišini prijatelji pričati o njemu i svirati. Učešće su načelno potvrdili Yu grupa, Čutura i njegov bend. Čorba će svirati samo Mišine pesme, a program će voditi Mišina i Jasminina ćerka Mina. Mesto i datum nisu poznati, ali pre toga Čorba sigurno neće svirati u Beogradu.

Riblja Čorba trenutno sprema i novi album, a na njemu će se naći i jedna Mišina pesma “Dve gitare”, a Bora nam je “odao” i nekoliko detalja o njoj:

Sam je odabrao da uradi muziku na taj tekst, a urađen je i demo snimak sa koga smo sačuvali njegov bas. U još dve pesme takođe, preostale sa albuma “Da tebe nije”, Miša svira bas. Možda, ako nam ne bude suviše bolno, u Kragujevcu i odsviramo tu pesmu, mada refren ide:

Ne trošite džabe pare
Nisam tolko važan lik
Ukrstite dve gitare
Nek to bude spomenik.

Bora Đorđević Riblja Čorba
foto: Marina Pešić

Na poslednjem albumu Riblje Čorbe nalazi se pesma “Ubijaju rokenrol“, koja kako i sam naslov kaže govori o stanju danjašnje muzičke scene. Na pitanje koga on smatra glavnim krivcima za lošu situaciju opisanu u ovoj pesmi, Bora nam je u svom stilu odgovorio:

Naravno da se rok sistematski ubija kao i svaka umetnost uopšte. Mislim da pesma “Ubijaju rokenrol” tačno objašnjava čime se sve novi svetski poredak služi ne bi li od svesnih pojedinaca napravio gomilu poslušnih mediokriteta bez ikakvih kulturnih potreba. “Ubijaju rokenrol” govori o tome da netalentovani klovnovi i kobile koje šire noge i pokazuju nabreklo i napumpano vime, kvazipevači kojima je slon prdnuo u uvo, postaju idoli zaglupljenim i medijski otrovanim masama. Sreća je da postoje umetnici koji nam nude prave sadržaje. Ne mislim na nas starije, mislim na mlade autore koji se malo više pojavljuju u poslednje vreme, pre svih na mladog čoveka koji vodi bend Kralj Čačka, koji je izuzetan muzičar i pesnik.

Bora je izjavio i da bend ima tremu pred koncert na Arsenalu, jer nisu svirali godinu i po dana:

Vežbaćemo i ostavićemo srce na bini Arsenala. Nama je Kragujevac super. Jedna od prvih svirki potpuno anonimnog i neafirmisanog benda Riblja Čorba dogodila se u bašti Zastave. Negde posle pete pesme krenuo je opasan pljusak (kiša ovoga puta nije zaobišla Kragujevac), ali stotinak okupljenih je bilo oduševljeno svirkom. Svirali smo u Kragujevcu skoro svuda gde se svira. Poslednji put smo zajedno dočekali novu 2020. godinu i opet smo srdačno dočekani. Zato jedva čekamo nastup na Arsenal Festu.