-

Naslovna Intervjui Bogdan Radović Bole (Ljute Papričice): "Naše sve ambicije su okrenute autorskom ...

Bogdan Radović Bole (Ljute Papričice): “Naše sve ambicije su okrenute autorskom radu”

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

Ljute Papričice su beogradski fank/rok bend osnovan 2004. godine. Počeli su kao bend koji je svirao obrade Red Hot Čili Pepersa (Red Hot Chili Peppers) da bi se danas, četiri godine kasnije, našli pred izlazak svog debi albuma ,,U Elementu“. Tim povodom Bogdan Radović, basista benda, je dao intervju za redakciju balkanrock-a.

Šta nam možeš reći o novom albumu?

Novi ujedno i debi album benda nosi naziv „U Elementu“ i izlazi pod etiketom izdavačke kuće PGP-RTS. Izlazak je predviđen za jun mesec ove godine ako sve bude teklo po planu. Na njemu se nalazi 11 numera , sve pesme su autorske i imaju tekstove na srpskom jeziku. Mi sviramo funk/rock/pop muziku i svi ti uticaji se mogu čuti na ovom albumu.

Zašto „U Elementu“?

Hmm… mi smo dosta dugo stvarali i snimali materijal za debi album benda i kada je doslo vreme za izdanje, seli smo i preslušali materijal i našli zajednički dogovor da ga ovaj izraz – “U Elementu” najbolje opisuje… Recimo da smo najzad spremni da se predstavimo ljudima sa albumom, da on izaziva prijatne emocije i radost jer odražava ono pozitivno stanje koje se opisuje upravo tim rečima… da je “u elementu”

Da li se bend polako oslobađa uticaja RHCP-a i kreće nekim svojim pravcem?

Naše sve ambicije su okrenute autorskom radu i mi već dugo, prakticno od nastajanja benda, stvaramo autorsku muziku. Počeli smo kao tribute bend, ali nikada nismo pokušavali niti želili da zvučimo kao naši idoli i mislim da smo veoma originalni – pogotovo na našim prostorima. Naravno da su ,,Pepersi” ostavili uticaj na naš bend ali kao i mnogi drugi bendovi koje slušamo i poštujemo. Oni su dobar primer kako čovek moze uspeti u životu ako veruje u ono što radi i ako je uporan. Naravno, i dalje pamtimo svoje muzičke početke i uvek rado odsviramo i po neku obradu iz njihovog repertoara.

Kako ćete promovisati album?

Nakon izlaska albuma napravićemo naravno veliku promociju istog. Verovatno će biti više različitih svirki u pitanju (za novinare i publiku), prvo u Beogradu a onda i u drugim gradovima. Mi smo do sada svirali u mnogo gradova Srbije zahvaljujući našoj saradnji sa Radiom Beograd 202 i tako će se i nastaviti… Potrudićemo se da svi koji žele da nas čuju uživo – dobiju priliku za to!

Kako vidiš Ljute Papričice kroz 10 godina?

To je teško pitanje! Ne bih se usudio na tako dugoročne prognoze, ali mogu da kažem da mi verujemo u ovo što radimo i da nećemo odustati, a šta nam budućnost sprema videćemo – mi se nadamo najboljem!

Za koje pesme planirate da snimite spotove?

Za početak ,,Hej Fanki”… Ta pesma je postala svojevrsna ,,lična karta” našeg benda, ali ima tu još mnogo pesama za koje bismo želili da uradimo spotove tako da sam siguran da će izbor biti jako težak!

Kada možemo da očekujemo vaš nastup u Nišu?

Prvom prilikom stižemo , najverovatnije nakon izdanja albuma – tokom promocije! Svirali smo više puta u Nišu do sada tako da jedva čekamo da dođemo ponovo!

Kako ti vidiš srpsku muzičku scenu? (pod muzička scena ne podrazumevam kič-grand-narodne-pink-city i sl. parade)

Mi imamo ovde jako puno dobrih bendova i sluša se kvalitetna muzika, već uveliko afirmisani bendovi, kao što je recimo Van Gogh, svakim novim albumom obaraju standarde kvaliteta koje su postavili predhodnim. Ljudi željni dobre svirke imaju šta da čuju definitivno… Takodje veoma pozitivna stvar je što se pojavilo mnogo mladih bendova koji imaju šta da kažu… Tako da sam veoma optimističan sto se tiče naše scene i mislim da je najzad ponovo u usponu (posle malo veće pauze)…

Koje mlade bendove bi izdvojio kao „mora se čuti“?

Ima ih mnogo stvarno, ali recimo Full Flavor i Dargoron! Veoma originalni bendovi u svojim žanrovima.

Koju ulogu ste imali u filmu „Bližnji“?

Igrali smo sami sebe – muzičare koji idu na probu u stan jednog od članova benda! To je stvarno mala uloga ali ponosimo se pozivom i bilo je to veoma lepo iskustvo.

Opiši sebe i svakog kolegu ponaosob iz benda jednom rečju?

Ovo bi bilo možda i najteže pitanje… Mi smo, pre svega, jako dobri prijatelji, i odgovor na ovo pitanje bi bio sigurno krajnje subjektivan. A objektivno, zajedno smo, recimo, uporni, unikatni, stabilni, oprezni, a ipak skloni i pustolovinama, društveni i, rekao bih, sve u svemu, pozitivni.

Koji koncert stranih muzičara ćeš posetiti ove godine?

Pa evo, uskoro ću poslušati Mark Knopflera u Areni.

Šta bi poručio čitaocima sajta i foruma balkanrock.com?

Da nastave da slušaju dobru muziku i da idu na svirke bendova, posebno mladih, da uživaju u životu i koriste sve svoje momente do maksimuma.