-

Bojan Slačala (Artan Lili): „Glavna stvar u rokenrolu uvek je bila pesma“

slacalaBojan Slačala je rokenrol javnosti poznat kao jedna polovina benda Stuttgart Onlinea, a od nedavno postaje zapažen i kao član supergrupe u usponu Artan Lili. Basista i pevač izdvojio je vremena da za čitaoce Balkanrocka otkrije detalje svog novog benda u kome radi sa Draganom (Obojeni Program), Markom (Bitipatibi) i Romanom; dalje planove sa njima i Stuttgartima, stanje u BIGZu i generalno domaćoj sceni. Prva naredna prilika da čujete bend na delu je 10. maja u beogradskom klubu Gun.

BR: Za vrlo kratko vreme ste stekli veliku bazu fanova, pritom još uvek nemate zvanično izdanje. Koliko je za to zaslužan vaš prošlogodišnji singl „Džoni“? Da li je još neki faktor uticao na to? 

Bojan: „Džoni“ je naš prvi hit singl koji ima jaku melodiju i ubedljiv tekst sa kojim se lako poistovetiti i identifikovati. To je verovatno i razlog zbog kojeg smo odmah stekli bazu ljutih fanova. Mislim da je glavna stvar u rokenrolu uvek bila pesma, tj. nešto što te izdvaja iz proseka, iz mase bezličnosti i neinventivnosti u kojoj danas pliva, ne samo naša već i svetska scena.

BR: Artan Lili je po meni sličan Boyama. Koliki uticaj su imali na stvaranje vaše muzike i da li vam uopšte prija poređenje sa njima?

Bojan: Svakako je uvek dobro kada nas porede sa kvalitetnom grupom – pa svako je morao da popuši neki uticaj, realno da nije tako, ne bi ni bilo novih grupa ni nove muzike. Svakako da su i formacija benda kao i članovi u sličnom fazonu … na kraju krajeva, lepa i dobru su poređenja u estetskom smislu. Ne vidim u tome ništa loše, danas je sve uporedivo.

BR: Otkud ova ideja za izdavanje trećine albuma? Hoće li se on do kraja godine pojaviti u fizičkom izdanju?

Bojan: Album pripremamo godinu dana, određeni deo pesama je već snimljen i završen, tačnije njih 7, a ostale 4 snimamo i završavamo uskoro. Sam tempo snimanja nam je nametnuo i nešto što bi danas mogla biti novina u objavljivanju albuma. Pošto su život i društvo postali veoma brzi, a veliki broj informacija zatrpava nas na sve moguće strane, zaključili smo da je dobro da se snimljene pesme plasiraju periodično, u skladu sa nekom našom procenom. Još uvek nemamo fizičkog izdavača, ali naša vrata su naravno otvorena za sve. Što se izdavaštva tiče tu generalno postoji problem jer na sceni nemamo dovoljno velikog, finansijski stabilnog vizionara…

slacalaBR: Kreće leto, festivali. Kakvi su planovi za dalje nastupe nakon beogradskog koncerta? 

Bojan: Nakon beogradskog sledi koncert u Novom Sadu 24. juna sa Lira Vegom i Stuttgart Onlineom. Za leto planiramo neke koncerte u Hrvatskoj i Bosni, a o svim detaljima je najbolje da se informišete na fejsbuk strani grupe.

BR: Kako je došlo do saradnje sa bivšim gitaristom Obojenog programa?

Bojan: Potpuno slučajno. Pre tačno godinu dana smo sreli Dragana na nekoj prvomajskoj žurci i pustli mu našu tada jedinu pesmu – „Džoni“. Dragan je odlepio na Džonija, entuzijazam se vratio u igru i Artan Lili je našao gitaristu po meri, carski…

BR: Kako si zadovoljan njegovim doprinosom Štutgartovoj pesmi „Da je nađe“?

Bojan: Inicijalno, gitaru za tu pesmu je prvo sa nama svirao Anton iz Partibrejkesa, ali je zbog manjka vremena trzalica upala u ruke Draganu koji je svojom pank vokacijom dao pravi vajb pesmi. Prezadovoljni smo, pesma hit! Međutim, to je sve već iza nas a Štutgart je sada u fazi snimanja novog singla na kom će na drugoj bas gitari gostovati Demir Ahmetović (ex Multietnička Atrakcija, Svemirci).

BR: Kako se uklopila lepša polovina Artan Lilija, Romana u bendu?

Bojan: Fantastično, svakodnevne probe tokom poslednja 2-3 meseca su urodile plodom, tako da je celokupna audio vizuelna slika benda konačno tu. Retko se na sceni pojavljuje neko ko se sa toliko volje i entuzijazma posvećuje ovome, a mi to strašno cenimo.

BR: Kako je u priču upao bubnjar Marko?

Bojan: On je glavna karika i spona u bendu između Draganovih i mojih harmonija i gruva benda. Jedan od najboljih bubnjara trenutno na sceni. Skroman čovek sa fantastičnim osećajem za jednostavnost. On je tu od početka. Veoma je važan za stilski izražaj grupe.

slacala2BR: Spreman je spot za „Srce“. Koja je ideja iza videa? Šta nam možeš dodatno reći o njemu?

Bojan: Spot je delo Miloša Gojkovića (www.studiogojko.com), režisera koji je uradio poslednja 2 video spota za Stuttgart Online. Prvi deo materijala je snimio Super 8mm kamerom u Njujorku a drugi deo je dosnimljen u Beogradu. Spot je trenutno u fazi montaže a njegovi izlazak svi sa nestrpljenjem očekujemo uskoro. U pesmi kao drugi vokal gostuje Zoja iz grupe Lira Vega.

BR: Kakvi su planovi za ekranizacije narednih singlova? Ja tipujem na „Vreme protiv čoveka“

Bojan: Planova je mnogo, za sada imamo nekoliko ponuda, ali o tom po tom, svakako ćemo se potruditi da uz audio isporučimo i najkvalitetniji video ugođaj tokom konzumiranja naše muzike.

BR: Stuttgarti i Kiša Kerozina iz Niša su prijateljski bendovi. Kako reaguješ na to da je možda došlo do kraja benda i da drugi album nikada ne ugleda svetlost dana?

Bojan: Istrajnost i kontinuitet su vrlo bitni pojmovi za svaku grupu, za svakog kreativca uopšte. Naravno svako ima svoj tempo rada, nadam se da to nije kraj Kiše Kerozina, već samo kreativna pauza. Kad god se objavi kraj rada neke grupe, ja se lično osećam kao da je nestao i neki mali komad mene.

BR: Objasni široj javnosti tvoje viđenje problema Bigza. Šta se tu desilo?  

Bojan: Kao stari stanari te kuće kulture, svašta smo doživeli i preživeli u njoj. Ovo je Srbija, u Bigzu ima buke, to znači da sigurno nekom i smeta. Onda se taj neko žali, digne se buka pa se opet stiša. Naravno, zakup košta, kirija nije mala, Ali upravo je ta kirija razlog zašto sve opstaje – potrebna je da bi se nekom isplatile plate, popravili liftovi, itd. Dok je tako, biće sve u redu. Moglo bi biti frke zbog hotela koji je podignut tik uz Bigz. Videćemo, mislim da niko ne može pretpostaviti sled događaja. Za sada je naša stvaralačka oaza sigurna kuća.

artan liliBR: Kako se po tebi može rešiti taj problem?

Bojan: Zaštititi zgradu kao kulturno dobro, staviti je pod okrilje države. To jedino može sprečiti da se ne desi nešto nepredviđeno, a nepredviđene stvari su vrlo realne u ovom vremenu, u ovoj državi.

BR: Šta se dešava sa Stuttgartima dok si zauzet radom sa Artan Lili? Kakvi su dalji planovi sa Markom?

Bojan: Sve funkcioniše savršeno, razloga za brigu nema, obe grupe imaju hitove, inventivnost je na nivou, a Marko Barišić i ja smo i dalje beskompromisni garažni dvojac, bez dlake na jeziku, pravi rokenrol. Imamo šta da kažemo i imamo svoje mesto na sceni. Tu ostajemo i nastavljamo sa radom, više i bolje nego ikad.

BR: Vaš „bratski“ bend, Nežni Dalibor je pre mesec dana održao jako energičan koncert takođe u Ganu. Šta vi očekuješ od publike 10. maja?

Bojan: Noise-pop, suze i znoj. Srce na terenu, uvek kad je gusto. Nadamo se da će tako gusto biti i u subotu 10. maja u Ganu! Karte se u pretprodaji mogu kupiti u Kafeu Šikarica, kupite ih na vreme jer će na ulazu cena biti nešto veća.