fbpx

-

Naslovna Intervjui Björn Dixgård (Mando Diao): Uvek tražimo stvari s kojima se može eksperimentisat...

Björn Dixgård (Mando Diao): Uvek tražimo stvari s kojima se može eksperimentisati

Švedski pop rok sastav Mando Diao premijerno će nastupiti u beogradskoj Hali sportova 7. decembra. Aktivni od 1999. godine, u dosadašnjoj karijeri objavilli su osam studijskih albuma, tri kompilacije i jednu live Above and Beyond – MTV Unplugged. U prestonicu Srbije dolaze u okviru velike evropske turneje na kojoj promovišu aktuelno izdanje “Good Times”, a tim povodom sa nama je razgovarao Björn Dixgård, gitarista i glavni vokal ovog sastava.

BR: Dolazite iz gradića Borlange koji je poznat po hokejašima i Peace & Love muzičkom festivalu. Šta nam možete reći o njemu? Da li je i na koji način taj grad uticao na vašu muziku?

Björn: Tokom devedesetih bio je to grad radničke klase. Nije bilo lako napraviti bend. To nas je, na neki način, i održalo na okupu. Mislim da je uticao na našu muziku na osnovu osećaja da želimo da odemo, ali, takođe, na energiju i agresivnost koju smo posedovali.

BR: Na samom početku vaše karijere, postali ste velike zvezde u Japanu. Kako je došlo do toga?

Björn: Objavili su našu ploču tamo. Oni su mislili da smo Englezi, bend poput The Libertines ili tako nešto, i onda je sve krenulo. U to vreme bili su opčinjeni engleskom kulturom. Nastala je prava ludnica.

BR: 2015. nakon šesnaest godina, vaš kolega iz benda, Gustaf Noren, vas je napustio kako bi se posvetio solo karijeri. Kakva je bila vaša početna reakcija? Da li ste se navikli da svirate i stvarate bez njega?

Björn: To je bilo veliko iznenađenje za nas, ali smo se okupili i nastavili da sviramo kao bend. To nam je, u neku ruku, bilo i potrebno. Svako je dobio priliku da učestvuje u pisanju, kao i u produkciji. Ima toliko mnogo talenta i iskustva u našem bendu, tako da mislim da je ispalo dobro po nas.

BR: Na vašem prošlom albumu „Aelita“ koristili ste synthove u ogromnoj meri. Šta vas je nateralo da promenite vaš uobičajeni zvuk?

Björn: OK, nismo isključivo koristili synthove, ali eksperimentisali smo sa različitim elementima koji su proizveli sasvim novi zvuk za nas. Konstantno tražimo inspiraciju i nove stvari sa kojima bismo mogli da eksperimentišemo. To nas održava u životu.

BR: Na vašem aktuelnom izdanju „Good Times“, opet, vratili ste se starom zvuku. Da li je to bila početna namera?

Björn: Nismo se vodili tom mišlju, već smo se skupili u jednoj prostoriji i počeli da sviramo, uživo kao bend. Veoma je uzbudljivo vratiti se jednostavnijim stvarima.

BR: „Good Times“ je prvi album gde smo mogli videti sve članove benda kako učestvuju u kreativnom procesu i pisanju pesama. Kakve utiske nosite u vezi sa tim?

Björn: Bilo je zaista dobro, kreativno i uzbudljivo da se vidi na koji način svi članovi grupe mogu da doprinesu.

BR: Sledeće godine obeležavate 20 godina na sceni. Da li imate neke specijalne planove kako biste proslavili ovaj jubilej?

Björn: Zapravo, nismo još uvek ni razmišljali o tome. Hmmm, možda bismo i mogli. Bićete blagovremeno obavešteni.

BR: Kakav je vaš odgovor onima koji vas nazivaju „one-hit“ bendom?

Björn: Ko nas tako naziva? Pesme „The Band“ i „Mr. Moon“ sa prve ploče su bili ogromni hitovi i dalje se nalaze u svakom karaoke sistemu u Japanu. „Down in the Past“, „Long Before Rock ’N’ Roll“, „Dance With Somebody“, „Gloria“, „Black Saturday“, „Shake“… Naš album na švedskom bio je prvi na listama 17 nedelja. Ovo je samo mala napomena…

BR: Da li postoji nešto što biste voleli da uradite, kada je vaša muzika u pitanju, a što do sada niste probali?

Björn: Mi smo uvek inspirisani i uživamo da istražujemo nove stvari. Konstantno pronalazimo nove stvari koje radimo i koje predstavljaju izazov za nas.

BR: Nastupali ste na ovim prostorima u više navrata, ali nikada u Beogradu. Kako je to moguće? Kakva su vaša očekivanja povodom ovog koncerta?

Björn: Da, ludilo, zar ne? Veoma smo uzbuđeni. Veoma se radujemo što ćemo imati prilike da razgledamo grad i uživamo u hrani.

BR: Da li našim čitaocima možete preporučiti neki bend iz vaše zemlje koji vas u poslednje vreme oduševljava?

Björn: Johnossi su naši prijatelji i fantastičan bend.