-

BIGru i Paja Kratak (Hood Vibes Only): „Želja nam je da u hudu zavlada opušten vajb“

BIGru i Paja Kratak | Hood Vibes Only festival

Srbija je dugo čekala da se na njoj pojavi pravi hip hop festival domaće radinosti, gde bi sve raštrkane rep glave mogle da „naplate“ teškim radom stečeno poštovanje, na jednom mestu. Ovogodišnje, prvo izdanje Hood Vibes Only festivala, koji organizaju dva pobratima sa Medakovića, BIGru i Paja Kratak, konačno je popunilo i ovu nišu, te je naš novinar iskoristio priliku da porazgovara sa njima o ovom važnom trenutku u istoriji domaćeg hip hopa.

Balkanrock: Zdravo Miloše, zdravo Pavle! Baš nam je drago što ste se složili da date intervju, i time pomognete da smanjimo još uvek postojeći jaz između rok publike i fanova hip hop muzike. Nažalost, svima je jasno – trenutna situacija u Beogradu je tragična, ali uprkos svemu, nadam se da na neposrednu budućnost gledate pozitivno?

BIGru & Paja Kratak: Krivo nam je zbog svega sto se dogodilo i zadesilo nas i našu državu, ali smatram da bi najbolje bilo da se što pre vratimo u normalne tokove i da nastavimo da gledamo pozitivno koliko god je to moguće.

BR: Od nekolicine spotova na YouTube-u, do klubova punih klinaca koji znaju sve tekstove, milionskih pregleda i već uveliko zasluženog mesta u domaćem hip hop panteonu. Uskoro ćete iza sebe imati i pravi festival, a i dalje ste uspeli da ostanete prizemni – dva obična lika iz kraja. Sve ovo ukazuje da vaša ljubav prema hip hop kulturi i dalje gori isto, od prvog dana?.

BIGru & Paja Kratak: Trudimo se da ostanemo prizemni i da doprinesemo hip hop kulturi i muzici koliko god možemo. S toga smo se odlučili da organizujemo festival koji je upravo posvećen toj vrsti muzike.

BR: Sigurno ste i sami osetili da je to jedna niša koja stoji nepopunjena na našoj sceni već godinama. Ali, specifično, kada i kako se uopšte rodila ideja da organizujete događaj ovih razmera?

BIGru & Paja Kratak: Prošlog leta smo organizovali naš prvi veliki solistički koncert koji je prošao odlično i uverili se da je ogromna zainteresovanost publike za ovaj tip koncerata. Samim tim verujemo da možemo svi zajedno da dopremo do mnogo većeg broja ljudi i da od ovoga napravimo tradicionalni festival, kakav region zaslužuje.

BR: Iako je hip hop „u narodu“ dan danas prihvaćen dosta dobro, ipak je, složićete se, daleko od nivoa vidljivosti koju je imao početkom dvehiljaditih. S tim na umu, da li ste nailazili na poteškoće u organizaciji?

BIGru & Paja Kratak: S obzirom da smo nedavno organizovali samostalno lično naš koncert, probili smo led po pitanju organizacije i pregovora sa sponzorima. Tako da ovog puta nismo imali nikakvih poteškoća. Takođe verujemo da će ovaj festival vratiti hip hop na prave staze.

BIGru i Paja Kratak

BR: Sudeći po do sada najavljenim imenima, lajnap će se uglavnom sastojati od imena koja kroz godine neguju izvorni old school, boom bap, i srodan zvuk. A i vi sami ste poznati po sličnom pristupu, sa jakom g-funk notom. U čemu je, za Vas, trajnost stare škole repa?

BIGru & Paja Kratak: Stara škola repa je vanvremenski zvuk, koji se ne prilagođava trendovima i iz tog razloga su pesme i albumi klasici koji se slušaju godinama. Publika prepoznaje i ceni našu lojalnost i odanost pravcu koji smo odabrali.

BR: Svi znaju da regionalne scene ne ustupaju po snazi našoj, srpskoj. Hoće li biti „pojačanja“ iz redova komšija, ili čak šire?

BIGru & Paja Kratak: Naravno, to su nam upravo planovi i ideje za sledeću godinu. Nadamo se da ćemo dovesti imena sa svetske rep scene, možda ako ne sledeće, bar u nardenih par godine.

BR: S druge strane, ovo je odlična prilika da novim izvođačima date prostora da se pokažu. Polažete li nadu u buduće generacije, i kako će se to odraziti na sceni?

BIGru & Paja Kratak: Ove godine ćemo pružiti priliku mladim neafirmisanim izvođačima da nastupaju na festivalu, kako bismo ih motivisali i podstakli da nastave da se trude i rade. Kroz nekoliko dana ćemo raspisati „konkurs“ za mlade MC-jeve i izabraćemo par najboljih po našem ukusu.

BR: Govoreći uopšteno, kakav vajb želite da vlada u hoodu sada? To jest, da li vidite ovo kao priliku da pošaljete neku određenu poruku, naročito mlađim slušaocima, koji će doći na festival?

BIGru & Paja Kratak: Želja nam je da u hudu zavlada pozitivan, opušten vajb, koji će mlade pozvati na zdraviji način razmišljanja. Takođe želimo da im pružimo veliki događaj kakav rep publika zaslužuje. Ukoliko ovaj poduhvat bude uspešan, a ne sumnjam da hoće, da li ste otvoreni ka mogućnosti da ova priča doživi nastavak?

BR: Što se Vašeg rada tiče, s obzirom da je prošlo par godina od poslednjeg longpleja, možemo li da očekujemo neki nov materijal u skorije vreme?

BIGru & Paja Kratak: Najverovatnije je da ćemo sledeće godine objaviti novi album, polako radimo na tome i sabiramo materijal.

BR: Za kraj, hvala Vam što ste odvojili vremena da popričate s nama! Vidimo se na festivalu, a poslednja reč je za Vama!

BIGru & Paja Kratak: Hvala Vama! Radujemo se Vašem dolasku, nadamo se da ćete se lepo provesti i uživati u dobrom zvuku! Vidimo se 9. juna!

Pun spisak izvođača i više informacija o festivalu može se naći ovde, a karte se mogu kupiti klinkom na donji link: Hood Vibes Only | Atrijum Beogradskog sajma | 09.06.2023