-

NaslovnaIntervjuiBig Strip Gorila: 'Svaki član benda je dio slagalice'

Big Strip Gorila: ‘Svaki član benda je dio slagalice’

Nakon vrlo uspješne godine s nizom koncerata po kontinentalnom dijelu Hrvatske i izdanim EP-jem, mladi zagrebački bend Big Strip Gorila za BalkanRock otkriva tajnu svog uspjeha. Bend je na sceni aktivan tek godinu dana, svoj stil nazivaju zoo rockom, a mogu se pohvaliti i da su dijelili pozornicu s Partibrejkersima i Darkom Rundekom. Trenutno rade na novom EP-ju koji se može očekivati sljedeće godine.

BR: Big Strip Gorila je relativno mlad bend, postojite malo više od godinu dana. Otkrijte tajnu – na koji ste se način u tom kratkom vremenu uspjeli organizirati, snimiti EP i probiti na scenu?

Mateo: Ustvari bend djeluje dvije godine, ali sa nekakvim ozbiljnijem predstavljanjem publici počinje tek prošle godine nakon snimljenog EP-a. Ne postoji nekakva tajna ili recept, mi nastojimo što više bit prisutni na sceni, usviravat se i radit na matrijalu. Ako to već nazivamo tajnom, možda ona proizlazi iz činjenice da sviramo apsolutno svugdje gdje imamo priliku, i da smo besplatno podjelili preko 400 primjerka našeg EP-a! Što se tiće EP-a, htjeli smo napraviti nešto više od običnog, lošeg i ružnog demo CDa. Pa smo tako došli na ideju EP-a. Da to ipak bude malo ozbiljnije. Kontaktirali smo Mladena Maleka, stvari su mu se svidjele i pristao nam je pomoći sa snimanjem što je nama bila čast. Mislim da smo u naumu uspjeli, sasvim solidno to zvuči/izgleda.

BR: Na kojim područjima ste svirali do sada i koja svirka vam je ostala u najboljem sjećanju?

Mateo: Stvarno puno sviramo live za ovako mladi bend. U Zagrebu smo prešli većinu klubova, od poznatijih do onih manje poznatih. Ali ono što je nama super i novo jest da smo počeli svirat izvan Zagreba! Pa smo svirali festivale u Osijeku, Sisku, Orahovici, Sl. Brodu.
Tako da smo se pojavili malo i na slavonskoj sceni. Teško je izdvojit nekakavu najbolju svirku, svaku pamtimo po nečemu svojem! Bilo je svega i svačega.

BR: Radite li na novom albumu?

Mate: Na novom? A nismo još ni prvi izdali, hehe. Sigurno će se neke od stvari koje smo dosada napravili i stvari na kojima trenutno radimo naći na tome prvijencu, ali daleko smo još od toga. Što se tiće izdavanja albuma, mislim da imamo drugačiju perspektivu. Puno nam je zanimljivije izbacivati singlove i EP-ove sa nekoliko stvari, zasad!

BR: Recite koju riječ o počecima: kako ste se našli, odakle ideja za ime benda?

Mate: Mateo i ja smo se upoznali u srednjoj. Na prvom satu glazbene radionice, on je dofural svoju akustaru, a ja sam se počel pravit da znam svirat i tako smo počeli odrađivati te prve školske svirke i zafrkancije umjesto nastave i učenja. Daleko je to još bilo od Big Strip Gorile i bilo čega ozbiljnijeg. Kaj se tiče Jenkya, kao klinci smo zajedno išli na tečaj učenja gitare. Tek kasnije smo shvatili da živimo jedan nasuprot drugoga i nakon nekog vremena počeli smo se družiti, izlaziti i onda smo ga Mateo i ja pozvali da nam se pridruži. Ideja za osnivanje Gorile nastala je pri kraju srednje, počeli smo raditi autorske stvari i morali smo smisliti neko ime. Ja sam doma prčkal po rječniku, okretal stranice i te 3 riječi su se poklopile, a momci su se pol ure prije svirke jednostavno složili. Kada smo se predstavili na pozornici, 4 puta smo ponavljali ime jer niko nije razumjel kaj pričamo.

BR: Kako nastaju nove pjesme – smišljate li ih s nekim ciljem ili sve dolazi usput, neplanirano?

Jenky: Nove pjesme nastaju s većom lakoćom nego prijašnje. Smatram da smo kao bend sigurniji i već znamo u kojem obliku nove pjesme na kraju želimo čuti. U stvaranju nam je cilj da su pjesme zanimljive nama i da prvim slušanjem od strane publike dobijemo najbolju moguću reakciju. Nova pjesma započinje od neke baze; bitan je odličan tekst, popraćen dobrom melodijom. Svaki član benda je kao jedna puzla. Sa svojom idejom djeluje zasebno, ali uključenjem u cjelinu stvara potpunu sliku, tj. pjesmu.

BR: Okarakterizirali ste stil svoje glazbe kao ‘zoo rock’. Je li to šala s obzirom na ime benda ili ima nečeg dubljeg u cijelom konceptu?

Mate: Zoo-rock je nastao kako bi nas poštedio muka i tlake kod popujavanja razno raznih prijavnica za festivale, radio emisije, čak i zamp usluge. Kako sam ja odrađivao većinu tih prijava, jednom prilikom sam se toga sjetio i ljudi su to prihvatili pa nas na festivalima tako i potpisuju, kao zoo.rock band(smjeh). Kada si mladi bend, svi hoće znati kaj sviraš. Žanr, određeni stil glazbe nam od početaka nije bio bitan, svirali smo autorske stvari i to je to, to je ono što je naše. Zašto zoo? prvenstveno zato što imamo gorilu u imenu, a i kao klince su nas znali zafrkavat da smo čupavi ko mali majmuni pa možemo i tu povući paralelu.

BR: Kada biste mogli izabrati izvođača ili bend s kojim biste htjeli napravit turneju, tko bi to bio?

Mate: Ufff, vrlo nezahvalno pitanje. Moram odgovoriti u svoje ime na ovo. Budući da smo moderan i mladi bend, nema svrhe da nabrajam sve svoje ostarjele idole i uzore. Mislim da bi trenutno to definitvno bili Black Keysi, zbog svoje energičnosti i iznimne kvalitete. Na domaćoj sceni rado bih nastupao s mlađim bandovima, vjerujem da bi se bolje pronašli s ekipom naših godina. Ima ih mnogo pa bi bilo glupo nabrajati samo neke.

BR: Tko su vam ostali uzori i što mislite, koji bend/izvođač je objektivno imao najviše utjecaja na glazbu koju stvarate?

Mate: To je opet dosta osobno pitanje, svi imamo svoje favorite i uzore koje ističemo. Objektivno, ne postoji jedan bend koji je najviše utjecao na našu glazbu. Tako su nas znali uspoređivati sa Franz Ferdinandom, Stonsima, Monkeysima, Pipsima… Sad ti nađi poveznicu

Jenky: Većina bendova koji su utjecali, a i dalje utječu na moj rad su dobrim dijelom indie rock bendovi. Među njima se jedan sastav najviše ističe – Arctic Monkeys. Često kada radim na novom materijalu inspiraciju dobijem slušajući Monkeys-e, te time dio njih živi i u našim pjesmama.

BR: U rock glazbi granica između akustike i elektrike je vrlo tanka. Što više preferirate?

Mateo: Za sada definitivno elektrik, dok se malo ne oformimo kao bend. Nema smisla ljude “davit” sa akustikom, kad nisu ni elektrik savladali (smjeh). Ali imamo ideju napravit akustik, ali onako ozbiljnije. Ne samo uzet akustične gitare i odsvirat pjesme. Nego prearanžirat stvari pa zasvirat negdje. Moglo bi bit zanimljivo poznavateljima Gorilinog glazbenog opusa…

BR: Studirate li i, ako da, kako uspjevate organizirati vrijeme? I fakultet i glazba zahtjevaju predanost i određenu količinu vremena.

Mateo: Na našu žalost da, svi studiramo! Šala, šala. Zna biti dosta zeznuto uskladit sve obveze, ali snalazimo se nekako. Bitno je samo napravit dobar plan i strategiju!

BR: I za kraj, imate li nekih planova za svirke u bliskoj budućnosti, gdje vas fanovi mogu očekivati?

Jenky: Nažalost trenutno nemamo zakazanih termina iz razloga što pišemo nove stvari i svo naše vrijeme posvećujemo stvaranju istih. Možemo slobodno reći da smo u zadnjih par mjeseci “zahrđali” na području novog materijala – s razlogom. Veliki broj koncerata oduzeo nam je vrijeme za skladanje novih i svježih pjesama. Svirke možete očekivati nakon nove godine, sa većim set-listama i ponekim dodatnim iznenađenjima.