-

Anthony Kukuljan (The Ant): „Izgledno nisam u stanju napisati veselu pjesmu, a još manje tekst“

Riječka grupa The Ant prešla je s one man banda, Anthonya Kukuljana, na potpuni bendovski zvuk. U sastavu Anthony Kukuljan, Branko Kovačić (Jonathan), Franjo Jardas (Father) i Vladimir Tomić (Moskva) izbacili su singl “Skinny Little Lover”, a pripremaju i studijski album. S frontmenom benda, Anthonyjem Kukuljanom, razgovarali smo o putu od njegove samostalne do bendovske karijere, o funkcioniranju benda te o planovima za budućnost.

BR: Put od samostalnog izvođača do bendovskog zvuka sigurno traži mnogo odricanja. Kako to da ste se odlučili na takav način rada i koje bitne promjene već sada osjetite?

Anthony: Promjena je definitivno velika u krajnjoj zvučnosti, međutim princip stvaranja, barem za sada, ostao je isti kao i na prvom solo akustičnom albumu. Gitara i ja jedan na jedan. A tu su onda Branko Kovačić, Franjo Jardas i Vladimir Tomić, koji su stvarno vrhunski glazbenici i baš je gušt raditi s njima u kasnijem finaliziranju tih stvari. Dogovorno, svi imaju apsolutnu slobodu da unesu sebe i svoj feeling u The Ant i za sada to zvuči jako dobro.

BR: Kako ostali članovi uspijevaju uskladiti obveze u svojim bendovima (Father, Moskva, Jonathan) i u The Antu?

Anthony: Mislim da im to nije neki problem trenutno, ali vrlo vjerojatno će postati u nekom trenutku, ako će se stvari zahuktati na više strana. Malo jesmo kratki s vremenom za probe, ali smo zato vrlo konkretni kada se nađemo.

BR: Što je s glazbenim izričajem? U samostalnoj karijeri imali ste pretežito mračne i
atmosferične pjesme, dok sudeći po „Skinny Little Lover“, radit će se o nešto bržim i glasnijim pjesmama?

Anthony: Na tom tragu mračnosti i ostajemo, jer izgledno nisam u stanju napisati veselu pjesmu, a još manje tekst, samo smo podebljali decibele do krajnjih granica.

BR: Sve vaše pjesme su na engleskom jeziku, što je u našim krajevima još uvijek pomalo neuobičaejno. Planirate li možda osvojiti i strano trižište?

Anthony: Ovo pitanje prati sve naše bendove s engleskim izričajem i nitko do sada nije osvojio ni domaće, a ni strano tržište u kontekstu da je to posebno bitno za istaknuti. Puno praznih PR priča za pumpanje ega, a u stvarnosti nigdje ničega. Mi smo još uvijek nitko i ništa na svjetskoj glazbenoj sceni i treba biti realan po tom pitanju. A kada riješimo problem koji leži u onom „dabogda susjedu crkne krava“, jalu i ljubomori, onda možda nešto i bude. Nema skupnog suporta na sceni i oko nje pogotovo od medija koji su fiksirani na jedne te iste izvođače i tako na „repeat“ svaki dan. Imamo super primjere, npr. s Islanda gdje jedan bend ima odličnu stvar/hit svi mediji zajedno pušu u isti rog da to čuje cijeli svijet i da stanu iza toga s kulturnim ponosom. To vrijedi i za filmove i ostalo. Osim talenta kojeg oni svakako posjeduju (a ne manjka ga ni kod nas), oni imaju i to jedinstvo, a mi ne.

BR: Trenutno snimate i spot za pjesmu „Skinny Little Lover“. Zašto ste za lokaciju snimanja odabrali baš pulsku Arenu i kako je došlo do suradnje s mladim plesačem Devinom Jurajem, koji se trenutno natječe u zabavnom showu Supertalent?

Anthony: Da, spot smo upravo snimili u Areni u Puli, a izbor je bio vrlo jednostavan jer Devin Juraj je iz Pule, a ja se ne sjećam da je već netko tamo snimao spot pogotovo ovakvog konteksta zvuka, scene i pokreta. Mislim da će to biti super djelo Devina Juraja i Kristine Barišić koja je snimala spot. Devin je stvarno vrhunski plesni talent, a ima samo 15 godina i ako mu ovo ikako može pomoći u promociji – super, jer stvarno zaslužuje pozornost. Nadam se da će i u Supertalentu do samog kraja.

BR: Kakve pjesme možemo očekivati na vašem prvom zajedničkom studijskom albumu?

Anthony: Mračne, moćne, distorzirane, decibilizirane…

BR: U radijskom eteru i top listama diljem Hrvatske stojite poprilično dobro. U emisiji „Cener“ Radija 101 čak ste i na samom vrhu top ljestvice. Jeste li spremni za očito nadolazeću popularnost?

Anthony: Da, „Skinny Little Lover“ dosta dobro stoji i na ostalim radio postajama, mislim da je stvarno dobar singl i da zaslužuje pažnju pa čak i van regije. Lako ćemo za popularnost…

BR: Koji su vam planovi za budućnost? Hoćemo li vas moći vidjeti na nekim svirkama ili koncertima?

Anthony: Snimiti album do kraja, predstaviti spot za „Skinny Little Lover“, ostale singlove, staviti album na tržište i svirati.