-

NaslovnaIntervjuiAleksandar Petrović Alek (Eyesburn): "Uželeli smo se publike"

Aleksandar Petrović Alek (Eyesburn): “Uželeli smo se publike”

Beogradski krosover sastav Eyesburn je od leta ove godine ponovo aktivan. Nakon četiri godina pauze, Kojot, Alek i ekipa okipili su se na radost mnogih fanova. Pored živih nastupa, bend je krenuo da snima nove pesme koje sprema za 2012. godinu. Veliki beogradski koncert u organizaciji “Odličnog hrčka” i Jelen Piva zakazan je za petak 29. decembar u Studentskom kulturnom centru. O ponovnom okupljanju, članovima benda, koncertima, ali i svemu onom što nas očekuje na koncertu u SKCu, za Balkanrock priča bubnjar i jedan od osnivača benda Aleksandar Petrović Alek.

BR: Koji je glavni razlog okupljanja benda? Ko čini sadašnju postavu?

Alek: Jedan od najvećih razloga je taj što smo se svi uželeli benda i svirke. Pomislili smo da bismo mogli malo opet. Postava je takoreći ista, s tim da je Lale koji je svirao bas prešao na gitaru, Đura koji je bio tonac takođe se dohvatio gitare, a Laza se vratio na svoje mesto basiste. Tu su, naravno, pored Kojota i mene, i Dule (saksofon) i Vukašin (prateći vokal i trombon).

BR: Jesi li u kontaktu sa ranijim članovima benda? Gde je basista Vučko?

Alek: Vidim tu i tamo Vučka na netu, pravi sjajne gitare i baseve, wood guerilla rules.

BR: Kojot je u međuvremenu snimao solo albume imenom “Hornsman Coyote“. Gde si ti sve svirao i čime si se bavio pre ponovnog okupljanja?

Alek: Kad je bend prestao da radi, ja sam neko vreme svirao u Miligramu sa Lepom Brenom, iako su hteli svi ortaci da me linčuju. Sa profesionalne strane to je bio sjajan i lep projekat. Nešto malo sam svirao i sa bendom E-play, čak se i na spotu pojavljujem sa Banetom Sunshine, a već skoro dve godine sviram i u Vesko Vučković bendu, najvećoj atrakciji po beogradskim fensi klubovima. Dakle, za mene nema zime. (smeh)

BR: Nastupali ste na Jelen Top 10 festivalu, u Sofiji, Šapcu, Novom Sadu. Kakvi su utisci sa dosadašnjih svirki i uopšteno publike koja vas sluša u da kažemo „novom“ izdanju?

Alek: Do sada na ovih par svirki reakcija je bila odlična, vidi se da se publika uželela nas i mi njih. Čini mi se da je bend zadržao energiju koju smo imali ranije, a da se neki malo drugačiji zvuk formirao već na tih par svirki. Biće zanimljivo videti da li će se starim fanovima svideti nova faza u radu Eyesburna, ne možemo da garantujemo da će biti baš sve isto kao na albumu Fool Control.

BR: Kaži mi kako je uopšte došlo do nastupa u Bugarskoj, tačnije u Sofiji?

Alek: Do koncerta je došlo preko “Lazy Days Agency” iz Sofije, koja je sarađivala sa Kojotom na njegovim nastupima, tako da nam je, u stvari, njegov rad otvorio vrata. Oni su pravili preko leta seriju koncerata, pa smo jedne nedelje tu bili mi, a bili su tu još i Dubioza, Superhiks i još par bendova.

BR: Koja je razlika između atmosfere na bini sad i pre, recimo, šest godina kada ste bili koncertno i studijski aktivniji? Koji je osećaj jači i zbog čega?

Alek: Razlika je čini mi se što sad više pazimo šta radimo i šta se dešava tokom svirke, a ranije smo više išli stihijski, na buku i frku. Oba osećaja su lepa, ali ipak u ovim godinama (smeh) nekako je, bar meni, lepše i lakše kada se totalno prepustim svirci, a znam da je sve maksimalno na svom mestu.

BR: Na Koncertu Godine u Novom Sadu publiku ste obradovali novom pesmom „Dance“. Koji su dalji planovi benda što se tiče snimanja muzike?

Alek: Do sada smo snimili tri nove stvari, mogu se čuti na našim Facebook profilima kao i na You Tube kanalu. I trenutno, pored priprema za SKC, radimo i na novim stvarima. Ne žurimo, nema izdavača koji bi dao recimo deadline. Ovog trenutka želimo da nađemo svoj izraz.

BR: Ako uzmemo u obzir ove tri nove pesme koje su postavljene na YouTube, oseća se vidno drugačiji Eyesburn, posebno se vidi razlika u zvuku koji ste stvarali devedesetih, i koji stvarate sad.

Alek: Pa da, i mislim da je to dobro za bend. Ja lično ne bih voleo, a verujem ni drugi, da smo zarobljeni u vremenu i da smo i dalje isti kao sto smo bili sa 20 godina. Sada je drugo vreme, mi smo drugi ljudi, sve je drugačije i to se mora reflektovati na muziku koju stvaramo. Inače, mi ni ranije nismo vodili računa, tj. planirali kako će bend zvučati, to se samo dešavalo kao zbir svih nas na bini i u studiju.

BR: Najava velikog beogradskog koncerta obradovala je mnoge fanove. Verujem da će dosta njih doći i iz centralne i južne Srbije. Šta publika može da očekuje 29. decembra u SKCu?

Alek: Može da očekuje super provod i sjajan koncert. Vredno se spremamo, daćemo sve od sebe kao i uvek, sa tim da nam je sada posebno stalo jer nas nije bilo toliko dugo i svi osećamo da treba ponovo da opravdamo sve epitete koje su nam upućivali pre. I naravno, klasika: biće i starih i novih pesama.

BR: Hoće biti nekih gostiju možda?

Alek: Biće naši stari prijatelji bendovi Discord i Good Eye Closed.

BR: Koliko pratiš mlade domaće bendove? Da li bi izdvojio neke vrednje pažnje?

Alek: Pa pratim koliko mogu, nisam nešto u alt-rock fazonu. Meni se dopadaju bendovi tipa Magma i Consecration.

BR: Šta posle SKCa, da li planirate možda još neke nastupe u zemlji ili van nje?

Alek: Za sada nemamo nista specijalno. Imamo ugovoren nastup na “Big Snow festivalu“ na Kopaoniku krajem marta. Posle SKCa bitno će nam biti da radimo na novim pesmama, da snimimo spot za pesmu “Dance”, a ostalo usput.

BR: Koju muziku, koje albume sluša Alek ovih dana?

Alek: Ozzy Osbourne – Scream
Sikth – Death of the dead day
Skindread – Union black

BR: Jedno lično pitanje. Gde si za Novu godinu?

Alek: U beogradskom klubu „Oh Cinema“. Ko hoće separe neka me pozove, šampanjac će teći (smeh).