-

NaslovnaIntervjuiAleksandar Nešić - Dandi (Sweeper) "Radimo prevashodno ono što mi volimo"

Aleksandar Nešić – Dandi (Sweeper) “Radimo prevashodno ono što mi volimo”

aleksandar-nesicBeogradski powerpop/metal/punk bend Sweeper je posle pauze od nekoliko godina snimio novi EP Anamneza i spot za pesmu Ne bojim se. O njihovom “povratku”, novostima, daljim planovima kao i o prethodnom radu benda, razgovarali smo sa frontmanom benda, Aleksandrom Nešićem – Dandijem.

BR: Sweeper mediji posmatraju kao mladi bend, međutim to nije istina.  Kako je počela Sweeper priča i koje je promene pretrpela razvijajući se?

aleksandar-nesic1Dandi: Mediji posmatraju Sweeper kao mladi bend, jer smo nekoliko puta u poslednjih deset godina pravili velike pauze i počinjali ispočetka, pa se ista stvar dešava i danas. Ovde se najviše radi o našoj krivici a ne o neinformisanosti medija. Današnji Sweeper zapravo i nema mnogo veze s onim s početka rada, to je više moja želja da zadržim isto ime benda i kontinuitet kroz sve ove godine. Danas, u bendu, ja sam samo jedan od šrafova, pođednako bitan kao Branko i Peđa, a i novi bubnjar Demi se polako uklapa u tu mašineriju.

Postoje dve bitne faze u radu benda. Prva, dok smo bili stacionirani u Kruševcu, gde smo još početkom srednje škole polako ulazili u celu priču. Druga faza, kada je baza benda bila prebačena u Beograd, koja traje i danas. Tada je došlo do zaokruživanja zvuka kakav želimo da stvaramo i potpuno drugačijeg načina rada. Promena zvuka bila je neminovna, obzirom da smo svi rasli uz bend i logično je da se to odrazilo i na naš kreativni deo – pisanje pesama.

BR: Debi album “Duhovi u sobi” snimljen je 2006. godine. Reci nam nešto o nastajanju materijala i njegovom prijemu. 

Dandi: Tim albumom, koji smo objavili 2007. godine vratili smo se srpskom jeziku. Pesme su nastale uglavnom još 2004. godine. Par pesama je omaž nekim nama tada dragim stranim bendovima, koje smo kroz obrade hteli da približimo domaćoj publici. Neke naše autorske pesme sviramo i danas i moćiće da se čuju na budućim koncertima, što znači da su uspešno preživele zub vremena. Što se tiče prijema samog izdanja, kako se ni mi sami nismo potrudili oko promocije, tako je, čini mi se. prošao i sam album.

BR: Sarađivali ste sa pozorištem “Dadov” na predstavi “72 device”. Kako je izgledalo sve to, koliko vam to iskustvo znači i šta vam je donelo?

Dandi: Nama je to jedno veoma pozitivno iskustvo. Rad na toj predstavi nam je dokazao da možemo da budemo vredni kada su pred nas postavljeni neki rokovi koje moramo da ispoštujemo. Pošto smo nekad u stanju da godinu dana snimamo pesmu kada nemamo nikakvih ograničenja, tada smo morali za nedelju dana da napravimo i snimimo tri potpuno nove pesme i neke muzičke podloge za predstavu. Ta saradnja sa Dimitrijem Vojnovim i pozorištem Dadov nam je ostala u lepom sećanju. Pesme iz te predstave su nagovestile blagi zaokret u zvuku u odnosu na prethodna izdanja.

BR: Posle EP-a “Budan Sanjaš” napravili ste dužu pauzu. Šta se u međuvremenu dešavalo?

Dandi: Bili smo koncertno aktivni i posle tog izdanja. Posle našeg poslednjeg gostovanja na Exit festivalu povukli smo se u ilegalu. Ostali smo bez bubnjara ali smo nas trojica (Branko, Peđa i ja) radili na novim pesmama. Snimali smo iz početka po nekoliko puta, zezali se u muzičkom studiju, potpuno neobavezno, ali uvek sa planom da ćemo krenuti aktivnije da guramo celu priču, što se tek sada polako ostvaruje. Peđa se u međuvremenu posvetio svom solo D`N`B projektu Crimsonix, izdao je ploču za izdavačku kuću iz Nemačke, EP za izdavača iz USA, osvojio drugo mesto na svetskom takmičenju za remix Pendulum pesme. Branko se posvetio svom poslu-dizajniranju aviomotora, a ja video produkciji.

sweeperBR: Novi EP “Anamneza” izašao je 2013.godine. Kakve su reakcije fanova i kritike medija?

Dandi: Pošto smo imali dugu pauzu između izdanja, mnogi su nas otpisali i zaboravili, tako da smo ponovo krenuli od nule. Nekoliko tvrdokornih fanova nas je redovno zapitkivalo kada ćemo nešto uraditi, hvala im na tome, oni su delom zaslužni što su nove pesme izašle u javnost. S obzirom na to da je situacija veoma loša sa ovakvom vrstom muzike, nismo ni očekivali reakcije medija, što se pokazalo kao ispravno razmišljanje. Mainstream mediji koji prate tvrđu muziku, nazalost, gotovo da i ne postoje. Uostalom, to nam nije mnogo bitno, i dalje ćemo raditi ono što mi volimo, ako se nekom to usput svidi onda super.

BR: Dosta je muzičara prošlo kroz bend. Koliko su svi oni doprineli generalnom formiranju zvuka i kakve su tragove ostavili ponaosob?

Dandi: Svi bitni ljudi koji su prošli kroz bend su i danas tu, pomažu sam rad Sweepera,najviše mislim na Pantu, prvog bubnjara, sa kojim sam i napravio prvi bend i koji je, dok je bio u bendu, podjednako gurao celu priču kao i ja. Pirana, bivši basista, je takođe tu kao najbitniji spoljni član benda koji je nebrojeno puta uskočio da pomogne kada je to bilo potrebno. Ipak ,za današnji zvuk Sweepera su najviše zaslužni članovi koji su danas u bendu. Ove pesme zaista predstavljaju naše prijateljstvo i zajednički rad.

BR: U medijima je osvanuo tekst o kopiranju spotova punk bendova od strane folk scene. Tu se našao i vaš novi spot za pesmu “Ne bojim se”. Šta kažeš na to?

Dandi: Meni je cela ta priča malo smešna i možda prenaduvana. Jasno je da su procenili da smo mi neki mali underground bend, a nisu ni pogrešili, i da će to proći nezapaženo, ipak neko je primetio. U svakom slučaju, bolje da oni kopiraju nas nego obratno…hahaha. Na toj folk sceni nikada nije bilo ideja ili bilo čega kvalitetnog, tako da je bilo samo pitanje vremena kada će se i ovakve stvari desiti.

aleksandar-nesic2BR: Na EP-ju se može čuti dosta uticaja metala… 

Dandi: U pravu si, svi slušamo različite bendove, a metal takođe svi volimo, tako da se to čuje i u pesmama. Ova fuzija, ja bih rekao powerpopa i metala, jer u današne vreme je besmisleno razvrstavati muziku po pravcima, pa još na srpskom jeziku nije tipična za ove prostore, ali nama se sviđa, tako da i dalje guramo u istom pravcu i radimo prevashodno ono što volimo.

BR: Stiče se utisak da dosta pažnje posvećujete vizuelnom momentu. Ko je zadužen za to?

Dandi: Ne bih se složio sa tom konstatacijom, ovo je prvi put da smo snimili pravi video spot, za tolike godine postojanja… Više pažnje posvećujemo zvuku pesama koje izbacimo. Produkcijski se trudimo da to dovedemo na najviši mogući nivo, koji mi kao bend možemo da izvedemo. Imamo filozofiju u bendu da je kvalitet bitniji od kvantiteta. Tu filozofiju smo preneli i na ostale delove našeg rada, uključujući i pomenuti vizuelni identitet. Volimo da sve bude u najužem krugu ljudi, pa su tako i za vizuelni deo zaslužni članovi benda, bivši članovi benda i vrlo bliski prijatelji.

BR: EP je u etru kao i spot za pesmu “Ne bojim se”. Kakvi su dalji planovi benda?

Dandi: Već odavno smo snimili muziku za još jedan EP. Planiramo da otpevamo te pesme u aprilu i da ih odmah okačimo za besplatno preuzimanje. Takođe je od video snimaka sa samog snimanja EP-a u studiju napravljen kolaž i to ćemo izbaciti čim ugrabimo malo slobodnog vremena. Najmanje još jedna pesma sa EP-a će dobiti svoje video izdanje, a krećemo i sa koncertnim aktivnostima, pa pozivam i organizatore svirki da nam se jave… hihihi.

Save