-

NaslovnaIntervjuiAca Celtic (Orthodox Celts) odgovara na pitanja čitalaca

Aca Celtic (Orthodox Celts) odgovara na pitanja čitalaca

Aca Celtic iz Orthodox Celtsa nam je ljubazno odgovrio na pitanja clanova balkanrock foruma
Dakle, evo njegovih odgovora

Da li cete praviti skorije turneju i da li ce biti samo po Srbiji ili ce biti i po ostalim republikama bivse SFRJ ?

– Pa, evo, turneja ili, bolje rečeno, “turneja” je u toku. Namerno to stavljam pod znake navoda pošto je sama reč turneja u onom smislu koji je nekada važio postala sinonim za nemoguću misiju u ovim našim uslovima. U svakom slučaju, dosta ćemo svirati ovog leta i jeseni, koliko god budemo mogli i gde god budemo mogli. To, opet, uključuje i neke svirke u inostranstvu od kojih je prva 23.Maja u Mariboru, a u planu su još neki koncerti u Sloveniji, Makedoniji, a možda konačno stignemo i do Zelenog Ostrva. Pošto sajt www.orthodoxcelts.co.yu ponovo radi, sve informacije o predstojećim svirkama možete najbrže saznati upravo tamo.

Kad planirate novi album ?

– Polako, pa tek što je izašao “One,two…five”. Šalu na stranu, dok se pristojno koncertno ispromoviše aktuelni album proći će neko vreme, tako da šesti album dolazi ne red tek negde sledeće godine. To opet ne znači da smo se ulenjili, Deki i Ja već pomalo prčkamo po tekstovima i počinjemo da slažemo sledeći puzzle, što će reći kreativni proces je već počeo, a kad će uzeti maha, videćemo. Dotle, uživajte uz “One,two…five”.

Koji muzicari i pevaci su uticali na Vas?

– Pa, ja sam jedan od onih koji ne vole da se žanrovski ograničavaju, tako da je kod mene prisutno mnogo raznoraznih uticaja od klasike do heavy metala. Drugim rečima, sve što se meni svidelo i bilo dobro inkorporirano je na neki način i u izraz Orthodox Celts-a, bilo muzički, bilo tekstualno, bilo scenski. Navešću samo neke od najjačih uticaja: Ian Anderson i “Jethro Tull”, Shane MacGowan i “The Pogues”, Ronnie Drew iz “Dubliners-a” i, naravno, neizbežni Bruce Dickinson i “Iron Maiden” u celini, mada je posebno uticao i Bruceov rad na solo albumima. Značajan je i uticaj Bon Scott-a i “AC/DC”, ali samo onih šest albuma na kojima je Bon pevao, ovo posle… kamiondžiju ni dan danas smatram prinudnom zamenom nezamenjivog Bona.

Sta mislis o domacoj sceni i koje mlade demo bendove bi izdvojio?

– Mislim da je domaćoj sceni neophodan novi “novi talas”, ali ne u smislu da nema materijala, već da joj je prevashodno potrebna medijska podrška i izlazak iz podruma. Kvalitetnih bendova ima, ali im je, ili će im tek biti, najpotrebnija upornost da izdrže dok se ne probiju iz anonimnosti, a da usput ne izgube polet i entuzijazam. Što se mene lično tiče, sviđa mi se “Consecration”, koji zaslužuje mnooogo više od ovoga što trenutno ima, pa čak i potencijal ovog benda je za izlazak napolje.

Sta ocekujes od svirke u Nisu?

– Kao i uvek u Nišu, odličnu svirku, bez kompromisa i borbu sa ozvučenjem i vremenom do poslednje kapi znoja. U publiku ne sumnjam, toliko puta su se dokazali, da su dosad i oni postali deo “Orthodox Celts-a”.

Kako ti se dopada nas rock portal www.balkanrock.com?

– Vizuelno odličan, vrlo informativan… u stvari, primer kako bi rock portali trebalo da izgledaju. Svaka čast. Šteta što takvih primera i nema baš mnogo. Utoliko je značaj ovoga još veći.

Pozdrav,
Aca Celtic