-

Otvorena izložba Novi talas u Beogradu: PAKET ARANŽMAN (1981-2021)

Izložba fotografija Paket aranžman Kalemegdan Šajzerbiterlemon Izložba fotografija „Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)“, čiji autori su Zorica Kojić i Dragan Ambrozić, otvorena je juče u popodnevnim časovima ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu.

Ova izložba prvi put na jednom mestu predstavlja antologijske snimke četiri ugledna fotografa koji su 1980. i 1981. izuzetno kreativno pratili razvoj Novog talasa – Goranke Matić, Gorana Vejvode, Branislava Brian Rašića i Branka Gavrića.

Autorka Zorica Kojić na otvaranju, rekla je: Dragan i ja smo 40 godina sanjali da postavimo ovu izložbu i ova godišnjica nije obična nego ima neko dublje značenje. Kada vidimo sve ove generacije koje su ovde došle, koje su možda čule od svojih roditelja, onda shvatamo koliko je važno da se izložba postavi i to ovde da svi sugrađani vide zašto je ovo jedna važna tekovina kulture.

Izložba fotografija Paket aranžman Kalemegdan Šajzerbiterlemon Dragan Ambrozić ističe da je možda krajnji trenutak da se predstavi ta zaostavština onakva kakva ona jeste – i dalje živa, i dalje puna energije, i dalje inspirativna za neke mlade ljude. Ambrozić je naveo da je lepo što će izložba biti postavljena do juna pa će građani Beograda i svi posetioci Beograda moći da vide ljude koji su svojevremeno na albumu „Paket aranžman“ obeležili muzičku tradiciju naše zemlje jednim savremenim zvukom koji još uvek traje i dokazuje da je vanvremenski.
Možda je ovo poslednji trenutak da sve ovo prihvatimo kao deo opšte kulture i upoznamo mlađe šta je sve tu bilo i predstavimo to kao veliku kulturnu vrednost što to i jeste, dodaje Ambrozić.

Na otvaranju su govorila i dvojica autora izloženih fotografija Brian Branislav Rašić i Branko Gavrić, koji je i autor omota za kompilaciju „Paket aranžman“, Srđan Gojković Gile iz Električnog Orgazma, i rok kritičar Momčilo Moma Rajin, koji je 80-ih godina bio programski direktor Studentskog kulturnog centra i otvorio vrata te institucije novotalasnim bendovima. Nakon otvaranja kraći nastup održao je beogradski sastav Šajzerbiterlemon.

Na albumu „Paket aranžman“ u februaru 1981. prvi put zajedno predstavile su se tada najtalentovanije nove grupe u gradu Šarlo akrobata, Idoli i Električni orgazam.

foto: Danko Strahinić i Nemanja Đorđević