-

Galerija fotografija – Prostor za umetnike – Protest ispred zgrade BIGZ

Andreja Marković Venator BIGZ Protest Prostor za umetnike fotografije galerija BeogradNedavno je javnost saznala da BIGZ dobija novog vlasnika i da će Beograđani dobiti novi „ukras“ grada u vidu kancelarijskog prostora. Seljenje umetnika je proteklo tokom marta meseca, a poslednjeg vikenda organizovan je protestni skup pod parolom „Prostor za umetnike“.

Nesporno je da BIGZ nije više štamparija, već svojevrsni kulturni bastion grada, grad u gradu posvećen slobodi, stvaralaštvu i mladim ljudima, koji je godinama opstajao u neprijateljski nastrojenom okruženju kao svojevrsna enklava. Umetnici koji moraju da napuste BIGZ nakon prodaje zgrade zatražili su od nadležnih institucija da obezbede adekvatan prostor za rad nezavisnih umetnika. Oni su skupu 27. marta, održanom ispred zgrade Beogradskog izdavačko-grafičkog zavoda, naglasili da je zatvaranjem BIGZ više stotina umetnika ostaje bez prostora za stvaranje.

Oni od nadležnih institucija traže da obezbede prostor za umetnike u širem centru grada od najmanje 3000 kvadratnih metara koji ne zahteva velika infrastrukturna ulaganja zakupaca i koji, po potrebi, može da bude prilagođen potrebama umetnika u saglasnosti sa zakupodavcem. Umetnici su na skupu poručili da prodajom i prenamenom zgrade BIGZ ne gube samo oni, već i kulturna ponuda Beograda i pozvali institucije da im pomognu i stave tačku na višedecenijski problem nezavisne umetničke scene.

foto: Andreja Marković (Venator)