XX Guitar Art Festival

Jubilarni, 20. po redu Guitar Art Festival biće održan od 12 do 17. marta 2019. godine u Beogradu pod sloganom #Applause! Festival je u svoje dve deceniji postajanja uspeo ne samo da održi kontinuitet i da se proširi u više pravaca, već je ove godine sačinio i spektakularnu listu gostiju. Tokom 6 festivalskih dana održaće se 9 velikih koncerata, a Beograd će posetiti preko 120 najistaknutijih imena gitarskog sveta iz 35 zemalja sveta.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kombank dvorane i svim drugim prodajnim mestima u mreži Tickets.rs ex Eventim.rs. Sve informacije i rezervacije mogu se dobiti pozivom na broj 011 401 6002; 064 1379707 ili putem mejla na office@gaf.rs.

Po prvi put ove godine, čak pet festivalskih večeri održaće se u velikoj sali Kombank Dvorana. Koncert Visente Amiga, najboljeg svetskog flamenko gitariste i autentičnog naslednika Paka de Lusije, otvara 12. marta jubilarni Guitar Art Festival. Visente je na festivalu učestvovao 2005. i 2009. godine pred prepunim Sava centrom. Tokom svoje karijere sarađivao je sa najvećim savremenicima na gitari, a sa Stingom je snimio Send your love, radio sa Kitom Ričardsom, Dilanom i drugima. Osvojio je nagradu Gremi za najbolji flamenko album 2001. godine i iste godine bio proglašen za najboljeg svetskog flamenko gitaristu.

Repertoar jubilarnog Guitar Arta čine i dvadeset najvećih imena klasične gitare, koji će nastupati drugo, treće i četvrto veče festivala na koncertima od 18.00 časova. Publici će se predstaviti brazilski virtuoz Jamandu Kosta, Bratislava gitar kvartet i Kosta Kociolis iz Grčke, Duo Abreu iz Švedske, Bendžamin Verderi iz SAD, Jeseok Bang iz Koreje, Marko Tamajo iz Austrije i Anabela Montesinos iz Španije, Artyom Dervoed iz Rusije, Đampaolo Bandini iz Italije, Rafaela Smits iz Belgije, te Tomas Miler Pering iz Nemačke i mnogi drugi.

Zatim slade koncerti glavnih zvezda jubilarnog festivala, koji počinju od 20.30 časova u velikoj dvorani Kombank dvorane.
Nakon dva rasprodata Sava centra 2006. i 2008. godine, najpoznatiji Gipsy Jazz – Swing sastav Rosenberg Trio iz Holandije nastupiće i na jubilarnom Guitar Art Festivalu. Trio Rosenberg već više od 25 godina predstavlja “suštinu Gipsy Jazz – Swing muzike”. Stokelo Rosenberg smatra se jednim od najboljih gitarista, sa svojom besprekornom tehnikom i virtuoznošću, koju kombinuje sa posebnim emocijama tokom sviranja. Mnogi danas tvrde da je dostigao i svog uzora, legendarnog Đanga Rajnharta.

Nova festivalska produkcija i projekat Kings of String The Younger ovog puta okuplja mlade talente i velike virtuoze. Prvi zajednički nastup tri potpuno različita umetnika spaja ogromna posvećenost gitari i spremnost da grade zajednički zvuk, to su Mozes Rosenberga iz čuvene Rosenberg porodice sa svojim džez “manouche” stilom, Jorgos Jorgopulos grčki virtuoz na buzukiju i svestrani fingerstyle srpski gitarista Bojan Ivanovski.

Po prvi put beogradskoj publici će se predstaviti kraljica fado muzike nove generacije Karminjo. Ona je jedna od portugalskih umetnica sa najvećim međunarodnim uspehom ikada! Beogradski koncert biće presek njene desetogodišnje karijere i mnogobrojnih hitova sa 5 studiskih albuma. Karminjo nosi u sebi jezik nekoliko vekova, ali istovremeno je savremena i uvek zagledana u budućnost. Nakon velikog uspeha postignutog sa albumom “Karminjo peva Toma Žobima”, krunisana je titulom najvećeg izvođača u istoriji muzike ove zemlje, a dodeljena joj je i nagrada Zlatni Globus za najboljeg izvođača.

Legendarni duo gitara Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić na koncertu u okviru jubilarnog Guitar Art Festivala premijerno će predstaviti dugo iščekivan album “Kruševo 2”, kao nastavak jednog od najboljih gitarskih projekata ovog prostora. Saradnja izmedju Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića započeta je još 1998. Godine, kada su realizovali album “Kruševo”. Sledeće godine snimili su koncert u Sava centru “Live in Belgrade”, a dvojici gitarista na trećem zajedničkom albumu pridružio se bugarski kavalista Teodosije Spasov, koje je upravo okupio Guitar Art Festival.

Svečano zatvaranje festivala 17. marta rezervisano je za veliki koncert u Zadužbini Ilije M Kolarca. Veče Hoakina Rodriga – Tri najpopularnija koncerta za gitaru i orkestar u okviru kojih će nastupiti solisti Vojin Kocić, Ema Kapor, Sabrina Vlaškalić, Alexander Swete, Maroje Brčić, Zoran Krajišnik i Nemanja Ostojić.

Festivalske aktivnosti: Koncerti, Guitar Visual Art, Majstorske radionice i teorijska predavanja, Promocije i diskusije, Gitarske integracije 3, Takmičenje, World guitar orchestra, Guitar art midnight cafe club …

KONCERTNI PROGRAM #GAF2019

UTORAK, 12. MART
KOMBANK DVORANA
20.30
Vicente Amigo (Oficial)

SREDA, 13. MART
KOMBANK DVORANA
18.00
Giampaolo Bandini, Goran Krivokapic, Marco Tamayo, Anabel Montesinos, Michaelangelo Niarchos, Tal Hurwitz
20.30
The Rosenberg Trio

ČETVRTAK, 14. MART
KOMBANK DVORANA
18.00
Raphaella Smits II, Thomas Müller-Pering, Artyom Dmitriev, Bratislavské gitarové kvarteto /Bratislava guitar quartet/ & Costas Cotsiolis
20.30
Kings of Strings (The Younger)
Mozes Rosenberg, Georgopoulos Giorgos & Bojan Ivanovski

PETAK, 15. MART
KOMBANK DVORANA
18.00
Yamandu Costa, Benjamin Verdery, Ariadna & Lissy Abreu Duo, Jeseok Bang – guitarist, Martín Madrigall Guzman
20.30
Carminho

SUBOTA, 16. MART
KOMBANK DVORANA
20.30
Koncert Kruševo 2
Vlatko Stefanovski & Miroslav Tadić

NEDELJA, 17. MART
KOLARČEVA ZADUŽBINA
20.30
Veče Hoakina Rodriga – Tri koncerta za gitaru i orkestar
Vojin Kocic, Ema Kapor, Sabrina Vlaskalic, Alexander Swete, Maroje Brcic, Zoran Krajisnik, Nemanja Ostojić Guitarist

*************************************
Pokrovitelji festivala: Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu; Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Ambasada Španije, Grčke, Nemačke, Belgije, Švedske, Portugala, Mađarske, Brazila, Holandije, Rumunije, Koreje i Meksika. EFFE / SEFA, EU Info centar, Institut Servantes, Institut Kamoiš, Collegium Hungaricum Beograd, Austrijski kulturni forum, Gete Institut u Beogradu, Erste Banka, Audi – Porsche, Arriva, Movem Fashion, Radisson Blu Old Mill Hotel, TNT, Kare, Vizartis , D’Addario, Savarez, Accord Case, Mentor, Hominid Studio, Bel Medic
Mediji: RTS, N1, Studio B, Radio Beograd, Radio Naxi, Tanjug, Danas, Politika, Radio Novosti, Naxi radio, Fokus radio, Noizz, Play, Telegraf, Blic, Urban Bug, Muzika Klasika…

https://www.facebook.com/events/275912606443756/

Datum

12 Mar 2019 - 16 Mar 2019

Satnica

20:00 - 23:00

Lokacija

Guitar Art Festival
Beograd, Omladinskih brigada 86, Srbija

Organizator

Guitar Art Festival
Email
noreply@facebookmail.com