To Be Punk vol.12 / Novi Sad / Letnji bioskop Kulturnog centra

Studentski kulturni centar Novi Sad 12. godinu za redom organizuje To Be Punk.Festival., na kojem je do sada nastupilo preko 150 bendova iz zemlje, regiona i sveta.

I ove godine, festival će se održati u standardnom terminu, prvog vikenda juna (tačnije u petak 31.05. i subotu 01.06.2019). Praksu da se ne ponavljaju bendovi koji su već svirali na festivalu pokušaćemo da zadržimo i ove godine.

Prvo potvrđeno ime, jedan od najvećih aktivnih svetskih punk bendova, jesu upravo Cock Sparrer Official koje ćemo imati prilike da gledamo u subotu 01. juna.

Francuski Youth Avoiders trenutno je jedan od najboljih evropskih punk/hardcore bendova čiji je drugi album iz 2018. čisto remek delo, klasičan školski primer kako se to radi. Svirali su u Srbiji pre par godina a sada dolaze konačno i u Novom Sad, gde će debitovati 31.maja na To Be Punk Festivalu.

Najava za prethodni koncert benda Kurve iz Zagreba glasila je ovako: “Uštimana vanserijska mašinerija koja inspiraciju vuče iz svega onoga što je prljavo u rocku, a čisto u punku. Lirika intergalaktičkih razmera opevana na ritmu galopa prvoklasnih konja kakvih bi se i Corleone posramio obezglaviti. Bili su bolje majke, rokali su sjebane pesme, sad su se skrasili na obali sreće i čekaju vas pod palmom”. Ko je bio tada u Fabrici ostao je bez teksta… Kurve će vas definitivno ostaviti bez teksta i na To Be Punk Festivalu.

Savage Beat je oformljen kao projekat pre dve godine sa idejom da snimi 5/6 stvari. Rogier Heumakers (The Shining, The Works) basista i autor prvih demosa skupio je ekipu drugara koji već godinama sviraju po raznim holandskim bendovima – Lionn i Paul, bubnjar i gitarista iz Wanderlust-u, Steven iz Lords of Altamnot-a i Marko iz The Works-a. Šest pesama snimljenih 2017. izlaze kao 12″, CD i kasteta u Francuskoj, Holandiji i Nemačkoj kada se cela priča iz projekta transformiše u pravi bend koji cepa pankčinu sa uticajima garage, glam i pub rock-a. Slede svirke po celoj Holandiji kao i izlet u Nemačku. U međuvremenu objavljuju split singl sa Concrete Elite iz Teksasa, a tri pesme pojavljuju se na kompilaciji “Oi Ain’t Dead” 7″. Najzad, Savage Beat izbacuje i svoj debi full length album “Wired” za Rebellion Records iz Den Boša. Gitarista Paul napušta bend da bi se posvetio lutanju po američkim pustinjama a umesto njega dolazi Jeroen (Bratpack, Need).Za 2019. godinu zakazane su vikend svirke u Francuskoj i Španiji, a na leto Savage Beat ide na desetodnevnu turneju po Americi i Kanadi. Pre toga, dolaze na vikend u Srbiju gde ćemo imati prilike da ih ugostimo na To Be Punk-u.

Portland je odavno poznat po sjajnoj punk sceni a RED DONS je već desetak godina jedan od najsjajnijih njenih predstavnika. Ovaj nomadski bend čiji članovi u poslednje vreme žive na relaciji Amerika-Evropa uprkos udaljenosti uspevaju da održe kontinuitet i budu prisutni kako koncertno tako i sa izdanjima. Iza njih je deset vinila, tri odlična albuma i sedam singlova. 2014. na pesmi “A Vote For The Unknown” gostovao im je TV Smith. Frontmen benda, gitarista i pevač Doug nedavno je postao otac pa je to jedan od razloga zašto je 2018. godina za Red Dons bila mirnija godina. Na naš poziv da dođu u Novi Sad i nastupe na To Be Punk-u odazvali su se sa oduševljenjem, kao da žive iza ćoška, i bukvalno u roku od dva dana, izorganizovali su vikend tour od četiri datuma. Tako da ćemo imati privilegiju i čast da nakon devet godina ugostimo jedan američki bend na festivalu. Red Dons će nastupiti u subotu 01. juna na bini u Letnjem bioskopu KC Novi Sad u Katoličkoj porti.

Zbog rekonstrukcije Kineske četvrti, samim tim i SKCNS Fabrika- programskog prostora u kojem je SKCNS organizovao događaje od marta 2010 – ove godine To Be Punk Festival će se održati u
Letnjem bioskopu Kulturnog centra Novi Sad, u Katoličkoj porti, na mestu gde je održano i prvo izdanje festivala 2008.

https://www.facebook.com/events/239522660283711/

Datum

31 May 2019

Satnica

20:00 - 23:55

Lokacija

Letnji bioskop Kulturnog centra Novi Sad, Katolička porta.
Novi Sad, Katolička porta 5, Srbija

Organizator

Skc Novi Sad
Email
noreply@facebookmail.com